KREĆEMO PLANIRATI

12 mjeseci - 12 destinacija! Iduće godine putujte povoljno po cijeloj Europi

Svaka od destinacija s našeg popisa skriva mnoštvo zabave, dobre hrane i nezaboravna iskustva
 Shutterstock, Cropix

Jedno od najkorisnijih iskustava u životu su putovanja. Ona pružaju priliku da isprobate nove stvari, upoznate različite kulture, odličnu hranu i nove ljude. Drugim riječima, putovanja obogaćuju duh i najbolji su način u borbi protiv životne monotonije.

Osim toga, putovanja su sjajan način da se povežete s obitelji. Nedavno istraživanje pokazalo je da bismo trebali usporiti, odmaknuti se od silnih „moranja“ i više se posvetiti obitelji i građenju čvršćih veza s njom. Najbolji način za to je upravo kroz putovanja i obiteljske odmore. Sreća zbog jedinstvenog iskustva traje još dugo nakon što putovanje završi, a uspomene koje smo stekli traju čitav život.

U našem društvu možda vlada ustaljeno mišljenje da su putovanja skupa i nedostižna, no istina je potpuno suprotna. Uz dobru organizaciju i planiranje budžeta možete putovati svakog mjeseca u godini, a iščekivanje i planiranje svakog sljedećeg putovanja jednako je uzbudljivo kao i sam dolazak na destinaciju.

Najpraktičniji i najpovoljniji način putovanja je FlixBus autobusom s kojim možete proputovati cijelu Europu, bilo da ste izabrali neku vama bližu ili udaljeniju destinaciju. Jednostavna kupovina karata putem aplikacije ili web stranice, prihvatljive cijene za planirano putovanje unaprijed, više prostora između sjedala, dostupne utičnice u autobusu te besplatan internet, osigurat će jednostavno planiranje te bezbrižno i udobno putovanje kroz godinu.

Kako bismo vam olakšali izbor i pomogli vam da isplanirate 2023. godinu, donosimo najbolje lokacije za posjetu svakog mjeseca u godini. Udobno se smjestite i krenite ispisivati novih 365 dana!

image

Dvorac Trakošćan

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Siječanj - Varaždin

Na samo sat vremena od Zagreba, smjestio se barokni grad na sjeveru Hrvatske. Varaždin je omiljeno izletište mnogih putnika namjernika, ne samo u toplijim mjesecima, već i za vrijeme adventa. Šetnja prekrasnom baroknom jezgrom osvijetljenom adventskim lampicama pruža poseban doživljaj, a ako ne znate gdje biste proveli doček Nove godine, Varaždin je odličan izbor. Naime, 1. siječnja 2023. održava se već tradicionalna varaždinska Novogodišnja utrka u kojoj mogu sudjelovati baš svi, a starta se s Trga kralja Tomislava.

Nakon što u Novu godinu uđete na nešto drugačiji način, ne propustite uživati u finoj lokalnoj gastronomskoj ponudi. Oko Varaždina nalaze se brojni OPG-ovi koji nude domaću hranu, odlično vino te organiziraju ture po vinskim podrumima i zagorskim bregima. Ako u Varaždinu namjeravate provesti čak nekoliko dana s obitelji, zimsku idilu doživjet ćete na nezaobilaznoj lokaciji – dvorcu Trakošćan. Jedan od najatraktivnijih dvoraca u Hrvatskoj predivan je u zimsko vrijeme, kada ga prekriva bijeli pokrivač. Muzej u dvorcu otvoren je svakog dana, a nakon razgledavanja unutrašnjosti, uživajte u šetnji po obližnjem parku.

image

Riječki karneval

Tea Cimas/Cropix/Cropix

Veljača - Rijeka

Veljača je pravo vrijeme za posjet Rijeci jer se tada održava Riječki karneval – zabavna manifestacija s mnoštvom koncerata, natjecanja, izložbi te naravno bala i velike maškarana povorke koja će posebice oduševiti mališane. Međunarodnu karnevalsku povorku u stopu prati i Dječja karnevalska povorka koja je svake godine sve veća. Autohtoni primorski život možete iskusiti ako popijete kavu na Korzu, prošećete gradskom tržnicom ili prošetate nekim od parkova.

Za one koji vole tehnologiju i računalstvo, nezaobilazan je Peek & Poke muzej – prvi hrvatski muzej računala i informatičke opreme, dok će Astronomski centar oduševiti sve koji vole proučavati zvijezde i planete. Ako poželite bolje upoznati riječku okolicu, samo 10 kilometara od Rijeke nalazi se Kastav, grad utvrđen impresivnim srednjovjekovnim bedemom. Iz centra gradića može se doći do Kastavske šume koja obiluje biciklističkim i planinarskim stazama te je idealno mjesto za napuniti baterije.

image

Plitvička jezera

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Ožujak - Plitvička jezera

Poseban je prizor promatrati kako se priroda budi na Plitvičkim jezerima tijekom prijelaznog razdoblja između zime i proljeća. Bijele obronke tada polako zamjenjuje zelenilo, a slapovi se počinju odleđivati kako bi ponovo zasjali u svojoj veličanstvenosti. Ožujak je najbolje vrijeme za posjetiti naš najveći nacionalni park jer je ulaznica tada najjeftinija i nema puno turista, pa možete slobodnije šetati stazama. S planinarske staze Medveđak pruža se jedinstven panoramski pogled na dio Plitvičkih jezera te područje između Male Kapele i Ličke Plješivice.

Ako se više volite voziti, ulaznica uključuje i vožnju elektro brodom na jezeru Kozjak i panoramski vlak, a možete iznajmiti i bicikl pa se s obitelji provesti po označenim biciklističkim stazama u južnom dijelu Parka. Nakon cjelodnevnog istraživanja parka, valja se dobro okrijepiti. Domaćim specijalitetima poput janjetine s ražnja, mesa ispod peke, polica od krumpira, štrudli i raznih ličkih zalogaja možete se počastiti u restoranu Lička kuća, Poljana ili bistrou Kozjačka draga.

image

Dvorac Schönbrunn u Beču

Shutterstock

Travanj – Beč

Svako doba godine idealno je za posjetiti glavni grad Austrije, a do njega se vrlo lako dolazi bilo kojim prijevoznim sredstvom. Najpraktičnije je autobusom jer je javni prijevoz vrlo popularan u Beču, pa nećete morati razbijati glavu gdje se parkirati. Dok ste u Beču, obavezno posjetite neke od bečkih carskih palača, čija spektakularna arhitektura oduzima dah. To su, primjerice, palača Hofburg, koja je radno mjesto austrijskog predsjednika, palača Schönbrunn s veličanstvenim vrtom ili pak palača Belvedere. Ona se sastoji od dvije barokne palače, Gornje i Donje Belvedere, u kojima možete pogledati neka najzapaženija djela secesijskih umjetnika poput Gustava Klimta i Oskara Kokoschke.

Beč nudi i brojne aktivnosti na otvorenom u kojima može uživati cijela obitelj. Najmlađe će razveseliti posjet Schönbrunnu, najstarijem zoološkom vrtu na svijetu ili mnogobrojne atrakcije u zabavnom parku Prater. Beč je odlično mjesto i za shopping pa prošetajte Kohlmarktom, najpoznatijom bečkom trgovačkom ulicom. Tamo u jednoj od kultnih bečkih kavana popijte kavu ili uživajte u primamljivoj sacher torti.

image

Dvorac Vajdahunyad u Budimpešti

Shutterstock

Svibanj - Budimpešta

Početak svibnja sljedeće godine u Budimpešti bit će prepun uzbudljivih događanja. Ljubitelji pive doći će na svoje na Pivskom festivalu u Újbudu, najnaseljenijoj četvrti Budimpešte. Tamo vas čeka više od 200 domaćih i uvoznih pivskih specijaliteta, živa glazba, najfinija ulična hrana i nastup akrobata Festivala cirkusa. Na glavnom gradskom trgu 3. i 4. svibnja održavat će se koncerti, a sredinom svibnja počinje poslastica za sve ljubitelje hrane - Gourmet Festival. Održat će se u Millenáris parku.

U Budimpešti nikako nemojte zaobići i neke od popularnih turističkih mjesta poput Budimskog dvorca ili ribarskog bastiona s kojeg se pruža fantastičan pogled na grad. Na centralnoj tržnici možete kupiti razne suvenire i svježe proizvode, a sigurno će vas oduševiti i dvorac Vajdahunyad sa divnim zelenim parkom i gradskim jezerom. Ako se želite dodatno opustiti, posjetite termalne kupke Széchenyi koje se nalaze nedaleko od dvorca.

image

Pogled na tvrđavu Hohensalzburg

Shutterstock

Lipanj – Salzburg

Poznat i kao Mozartov rodni grad, Salzburg je jedan od najpoznatijih gradova kulture na svijetu. Iako je površinom malen, nudi pregršt atrakcija. Ona koja će vam prva zapeti za oko je tvrđava Hohensalzburg do koje možete doći uspinjačom i potom se diviti impresivnom pogledu. Svakako posjetite i Mozartovu rodnu kuću koja je pretvorena u muzej na tri etaže. Za kavu s pogledom na cijeli Salzburg, popnite se liftom na brdo Moenchsberg.

Uz rijeku Salzach nalazi se Mirabell dvorac kojeg okružuju divni vrtovi, fontane i statue rimskih i grčkih bogova, gdje vrijedi napraviti nekoliko fotografija s cijelom obitelji.

Salzburg se može pohvaliti i jednom od najljepših panorama. S planinskog lanca Untersberg, koji se prostire iznad grada, možete vidjeti dio Njemačke i Austrije, a do njega se dolazi žičarom. Kada ogladnite od razgledavanja, skoknite na ukusan austrijski ručak u drvenu konobu Barenwirt koja radi još od 1663. i priprema samo tradicionalna jela. Svakako kušajte Bierbraten – pivsku pečenku s kiselim kupusom ili goveđi gulaš.

image

Julijina kuća u Veroni

Shutterstock

Srpanj – Verona

Topli srpanj kao stvoren je za istraživanje Italije i drevnog grada Verone, poznatom po zabranjenoj ljubavi Romea i Julije iz istoimenog Shakespeareovog djela. Nalazi se na pola puta između Milana i Venecije te će oduševiti sve ljubitelje umjetnosti i dobre hrane. Prva postaja u Veroni svakako je muzej Julijina kuća, u sklopu koje se nalazi i stanoviti balkon, gdje je Romeo Juliji šaptao nježne riječi.

Ukusnu talijansku kavu popijte na nekom od brojnih trgova u Veroni, kao što je Piazza delle Erbe, a potom se pješice zaputite prema Castel San Pietru, tajanstvenoj tvrđavi okruženoj divnom prirodom. Malo dalje od grada nalazi se vrt Giusti s kojeg se pruža najbolji pogled na Veronu. Ako ste vi i vaša obitelji željni adrenalina, u blizini Verone nalazi se jedan od najpoznatijih zabavnih parkova u Europi, Gardaland.

image

Pizza s pogledom na Napulj

Shutterstock

Kolovoz - Napulj

Jedan od najistaknutijih gradova južne Italije je Napulj. Često ga zovu „najtalijanskijim“ gradom na svijetu jer odiše autentičnim talijanskim šarmom i sve onime što Italija jest. Ovdje je nastala prva pizza na svijetu i tom se činjenicom Napuljci vrlo ponose. Autentičnu napuljsku pizzu kušajte u pizzerijama Brandi, Sorbilo i Da Michele, za koje mnogi kažu da su najbolje. Kad ste malo prigrizli, prošećite starom jezgrom grada i posjetite impresivne utvrde Castel dell’Ovo, Castel Sant’Elmo i Castel Nuovo.

Kolovoz je kao stvoren za uživanje u kupanju i sunčanju, a Napulj se može pohvaliti vrlo lijepim plažama, kao što su Giaola, skup plaža Posillipo Bagnos, Miseno i Miliscola. Za one koji žele istraživati okolicu, na oko 30 minuta vožnje od Napulja nalaze se legendarni Pompeji, grad uništen u erupciji Vezuva 79. godine.

image

Plešuća kuća u Pragu

Shutterstock

Rujan – Prag

Češki glavi grad naziva se i srcem Europe, a turiste privlači svojim bezvremenskim šarmom. Minimalno tri dana je potrebno da biste vidjeli sve što Prag nudi, a možete ga u potpunosti proći pješice. Nezaobilazna postaja je zaštitni znak Praga – Karlov most koji povezuje glavne gradske četvrti, kao i Praški dvorac koji je s površinom od 70000 m² najveći dvorac na svijetu.

Ljubitelje moderne arhitekture sigurno će oduševiti Plešuća kuća koja izgleda kao da je stisnuta u struku, a one koji vole pivo svakako neka posjete neku od pivnica. Osim degustacije, u Medvídků se može vidjeti i cijeli proces proizvodnje češkog piva. Još neke od brojnih praških atrakcija su muzej romanopisca Franza Kafke te otok Kampa, umjetni otok na Vltavi, gdje se nalazi mnogo neobičnih umjetničkih djela.

image

Dvorac Versailles i njegovi vrtovi u Parizu

Shutterstock

Listopad - Pariz

Grad svjetlosti idealan je za posjetu tijekom cijele godine, ali posebno je čaroban u jesen, kada su aktualni festivali, berbe grožđa i vinske ture. U listopadu se tako održava Nuit Blanche, kada muzeji, galerije i ostale atrakcije rade cijelu noć, što se posebice praktično ako želite posjetiti Eiffelov toranj ili muzej Louvre. Dašak francuskog dvora možete doživjeti u dvorcu Versailles, gdje će vas oduševiti dvorana ogledala, budoar Marie Antoinette i vrtovi s mnoštvom stabala naranči, limuna i nara.

Dok ste u Parizu, obavezno napravite food tour da ne ostanete uskraćeni za ukusne kroasane, kavu i francuski sir. Jedna od najboljih tržnica s hranom u gradu je Rue Mouffetard, dok Café de l’Homme nudi odličnu kavu i predivan pogled na Eiffelov toranj. Na ulicama Pariza možete se zabaviti i kroz jedinstvenu igru Borderlive Concepts, gdje istražujete „zločin“ kroz razne interaktivne zagonetke s pravim glumcima i na vrlo realističnim lokacijama.

image

East Side Gallery u Berlinu

Shutterstock

Studeni – Berlin

Njemačku metropolu nazivaju i New Yorkom Europe zbog spoja različitih kultura, obilja zabave, umjetnosti, gastronomske ponude i svakodnevnih događaja. Sastoji se od 12 okruga te svaki možete posjetiti zahvaljujući odličnom gradskom prijevozu. Najistaknutiji simbol Berlina su Brandenburška vrata, a fotografirati ih je najbolje rano ujutro, kada nema puno turista. Ljubitelji povijesti neka svakako posjete Holokaust memorijalni centar, Muzejski otok i East Side Gallery koji sadrži preko 100 grafita koje su kreirali umjetnici iz cijelog svijeta.

A ako se pitate što pojesti u Berlinu, mogućnosti su razne – od azijske do tradicionalne kuhinje. Cocolo Ramen, Zur Haxe, Sheers Schnitzel, Imren i Imbiss 204 neki su od restorana u kojima ćete se dobro i povoljno najesti.

image

Amsterdam zimi

Shutterstock

Prosinac – Amsterdam

Za završetak godine Amsterdam je idealan izbor jer se tada održava Amsterdamski festival svjetla. Traje sedam tjedana, kroz prosinac i siječanj, te pruža jedinstven doživljaj svjetla kao načina izražavanja umjetnosti. Šarmantna amsterdamska pročelja još su ljepša u kontrastu sa snijegom, a posjetitelji u tom razdoblju mogu uživati u brojnim kulturnim manifestacijama i to bez poznate gužve.

Amsterdam je najbolje istražiti pješice, biciklom ili vožnjom brodićem po brojnim kanalima. Zavirite u kuću Anne Frank i prošetajte prostorijama gdje su se ona i njezina obitelj skrivali tijekom nacističke invazije. Ako vas zanimaju muzeji, posjetite Van Goghov muzej, Rijksmuseum ili pak muzej klompi Zaanse Schans. Odvažite se proći Red Light Districtom, a ako obožavate sir, navratite u Reypenaer, gdje možete kušati najbolje nizozemske proizvode.


Sponzorirani sadržaj nastao je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i FlixBusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:25