BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ

DR. SC. GORAN BENČIĆ, OFTALMOLOG, SVEUČILIŠNA BOLNICA DERBY, VELIKA BRITANIJA Većina zahvata u dnevnoj bolnici

BITI U BOLNICI, ALI NE U HRVATSKOJ: Naši liječnici iz inozemstva za Doktor u kući pišu o bolničkim sustavima zemalja u kojima žive i radeDr. sc. Goran Benčić, dr. med., rođen je u Zagrebu, gdje je završio Medicinski fakultet. Specijalizaciju iz oftalmologije završio je u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje je deset godina radio kao specijalist s užim područjem interesa u liječenju bolesti mrežnice. Od 2014. godine živi i radi u Velikoj Britaniji. Od 2016. godine zaposlen je na Klinici za oftalmologiju Sveučilišne bolnice u Derbyju.
 Goran Benčić

Tekst je originalno objavljen u Doktoru u kući u prosincu 2017. godine.

Engleski zdravstveni sustav (NHS - National Healthcare system) jedan je od najvećih javnih zdravstvenih sustava na svijetu. Prema podacima iz 2015. godine u sustavu je bilo zaposleno oko 1,500.000 djelatnika, što ga svrstava među pet najvećih poslodavaca na svijetu. Ukupan budžet za 2016./2017. godinu bio je 122 milijarde funti. Najveći dio proračunskih sredstava za zdravstveni sustav prikuplja se porezima (98,8%), a samo manji naplatom dodatnih usluga od pacijenata (1,2%). Od osnutka NHS-a 1948. godine krajnja usluga za pacijenta je besplatna, s iznimkom doplate za pojedine lijekove i zubarske usluge.

Zdravstveni sustav

Na čelu engleskog zdravstvenog sustava je ministarstvo zdravstva. Njegova uloga je strateško vođenje i osiguravanje budžeta za zdravstvene usluge. Zdravstvene usluge ugovaraju se na lokalnoj razini kroz tzv. Clinical commissioning groups, koji su odgovorni za planiranje i ugovaranje zdravstvenih usluga s liječnicima opće prakse i bolnicama. Osim toga, odgovorni su i za ugovaranje hitne medicinske pomoći, zdravstvenih usluga u zajednici te za psihijatrijsku skrb. Ukupno se na ovaj način potroši oko 60% ukupnog engleskog budžeta za zdravstvo.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Primarna praksa organizirana je kroz ordinacije opće medicine i pacijentima je to mjesto prvog kontakta s liječnikom.

Bolnice su u vlasništvu lokalnih vlasti i ministarstvo zdravstva nema kontrolu nad biranjem njihova kadra. Upravu bolnice čine izvršni i nadzorni odbor. Izvršni odbor odgovoran je za poslovanje bolnice, financijsku stabilnost, kapitalna ulaganja te kontrolu izvršenih medicinskih usluga u odnosu na nacionalne smjernice i standarde.

Na čelu izvršnog odbora je predsjednik sa svojim timom od pet do sedam izvršnih direktora, gdje je svaki odgovoran za pojedini dio poslovanja bolnice.

Oftalmološka skrb

U oftalmologiji osobe za prvi kontakt su certificirani optometristi, koji su školovani za određivanje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg dijela oka na biomikroskopu te za određivanje naočala i kontaktnih leća. Većina optometrista ima fundus kamere, aparate za određivanje vidnog polja i OCT uređaje. Optometristi nisu ovlašteni da propisuju ikakvu očnu terapiju te su dužni uputiti bolesnika na specijalistički pregled uoče li bilo kakve promjene na očima. Ako bolesnik želi doći na pregled kod oftalmologa, mora ga uputiti ili liječnik opće prakse ili optometrist, koji šalju pismo sa zahtjevom za pregled i opisom problema.

Goran Benčić

Klinika za oftalmologiju

Klinika za oftalmologiju Sveučilišne bolnice u Derbyju nastavna je baza studenata medicine sveučilišta u Derbyju i Nottinghamu. U klinici je zaposleno devet konzultanata, tri specijalista te šest liječnika na specijalizaciji ili subspecijalizaciji. Klinike za oftalmologiju u Engleskoj svoj rad organiziraju kroz polikliničku službu i dnevnu bolnicu za provođenje operacijskih zahvata.

Na primjeru najčešće operacije u oftalmologiji, operacije katarakte (sive mrene), pokušat ću opisati kako funkcionira sustav u Engleskoj. Bolesnika s kataraktom optometrist upućuje u bolnicu radi potvrde dijagnoze i daljnjeg liječenja. Prosječno vrijeme čekanja na taj pregled je dva do tri mjeseca. U bolnici je rad organiziran tako da se pregled i sva potrebna priprema prije operacije učine isti dan. Prije pregleda kod oftalmologa bolesniku se učini izračun jakosti intraokularne leće koja će se ugraditi tijekom operacije te se zabilježe podaci o bolestima i lijekovima koje bolesnik uzima. Zatim dolazi na pregled oftalmologu, koji nakon potvrde dijagnoze i procjene rizika operacije razgovara s bolesnikom o operaciji i mogućim komplikacijama te se zatim potpisuje tzv. informirani pristanak. Bolesnika se nakon toga stavlja na listu čekanja, a prosječno vrijeme čekanja na operaciju je dva-tri mjeseca. U javnom zdravstvenom sustavu bolesnici imaju pravo na operaciju katarakte ako im je vidna oštrina na oba oka slabija od 80% te im se može ugraditi samo jednojakosna intraokularna leća. Intraokularne leće koje omogućuju vid na daljinu i blizinu (tzv. multifokalne leće) te intraokularne leće koje ispravljaju astigmatizam (torične intraokularne leće) mogu se ugrađivati samo u privatnoj praksi.

Operacija katarakte

Rad u operacijskoj sali organiziran je u dva bloka - jutarnji i popodnevni. U svakom bloku operira se između šest i osam bolesnika. Nakon operacije bolesnik dobiva upute o uzimanju protuupalnih kapljica, o svakodnevnim aktivnostima te što učiniti ako osjeti da nešto nije u redu s operiranim okom. Prvi postoperativni pregled je četiri tjedna nakon operacije kod bolničkog optometrista. Tada se bolesniku određuje vidna oštrina te mu se propisuju naočale i otpušta se iz bolničke skrbi. Podaci o operativnom ishodu spremaju se u karton bolesnika i oni služe liječniku koji je operirao bolesnika u vođenju osobne evidencije uspješnosti operativnih zahvata te u produljivanju licence za samostalan rad. Kataraktu na drugom oku nije moguće operirati u javnom sustavu (uz neke iznimke) ako vidna oštrina na tom oku nije pala na manje od 20%. Najveći dio operacija u oftalmologiji u Engleskoj izvodi se u dnevnoj bolnici. Mogućnost hospitalizacije postoji, ali koristi se u najmanjoj mogućoj mjeri. Tako Klinika za oftalmologiju u Derbyju dijeli odjel s Klinikom za otorinolaringologiju. Hospitalizacija je indicirana kod očnih trauma, težih upala oka koje zahtijevaju intenzivno liječenje te ako bolesnik zbog općeg stanja ne može samostalno uzimati propisanu terapiju. Poput drugih zemalja zapadne Europe, engleski zdravstveni sustav suočava se s izazovima starenja populacije, povećanjem troškova i poteškoćama u pružanju zdravstvene skrbi u ruralnim područjima. Ove teme su vrlo često u fokusu rasprava u javnosti i među političkim strankama.

Šaljite nam svoja mišljenja, komentare i fotografije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 05:26