TREND U USPONU

Vodič za glamping: Sve o odmoru koji spaja slobodu kampiranja s komforom uobičajenog smještaja

Glamurozno kampiranje posljednjih je godina osvojilo je svijet, a mi vam donosimo iskustva i savjete kako isplanirati odmor

Istra Premium Cmaping Resort

 Valamar

Glamurozno kampiranje ili glamping najlakše je opisati kao noćenje u vrhunski opremljenim šatorima. Mnogi bi rekli luksuzno kampiranje, i ne bi bili daleko od istine, no riječ je zapravo o drugačijem doživljaju kampiranja, i to u šatorima koji su nalik na bolje hotelske sobe smještene usred prirode. No, kada govorimo o luksuzu, postoje i luksuzni glamping šatori i kućice i oni su jedan potpuno drugačiji nivo.

Glamping se od tradicionalnog kampiranja razlikuje prvenstveno u smještaju. Kada idete na klasično kampiranje, odlazite na put s većom za spavanje i na jednostavni odmor. Nosite što je više stvari moguće sa sobom, jer treba biti dobro opremljen i odlazite u “divljinu”. U glampingu je nešto drukčije. Ono što ovakav tip smještaja zaista pruža i zbog čega se najviše razlikuje od klasičnog kampiranja jest udobnost.

Kada govorimo o glampingu, govorimo najčešće o odmoru u šatorima, ali šatorima koji imaju vlastiti krevet, ormar, kupaonicu, a nekada i kuhinju. U tome je bitna razlika između klasičnog kampiranja i glampinga.

Glamping se definira kao glamurozno kampiranje, jer je i sama riječ nastala kombinacijom glamuroznog i kampiranja, a zanimljivo je kako počeci glampiranja sežu daleko u povijest, još u vrijeme Beduina, sultana i Huna. Novija povijest kao početak glampinga navodi 16. stoljeće, kada je u Škotskoj grof Atholl pripremio glamping iskustvo za kralja Jamesa V. i njegovu majku koji su mu dolazili u posjet te im je osigurao najluksuzniji šator i ukrasio ga predmetima iz palače. Također, i drugi su kraljevi uživali u glampingu. Zbog okupljanja visokog društva u Engleskoj 1520. godine postavljeno je 2800 šatora ispred kojih su se nalazile fontane s crnim vinom za engleskog kralja Henrika VII. i francuskog kralja Franju I. i njihove prijatelje i diplomate.

No, riječ glamping počela se koristiti tek oko 2010. godine, kada se pojavio glamping za kakav danas znamo. Kako je glamping ubrzo postao popularan u brojnim zemljama, riječ se počela često koristiti te je 2015. godine riječ glamping uvrštena u rječnik sveučilišta Oxford.

image

Resort Obonjan

Obonjan/

Ali, glamping nisu samo šatori. Postoje različite vrste smještaja koje nude glamping iskustvo, koje neki nazivaju i brakom između luksuza i prirode. Jurte, kućice na drvetu, kupole, mobilne kućice, šatori, pa čak i kamperi spadaju u glamping.

Pobrojiti koliko ih ima u Hrvatskoj bilo bi gotovo nemoguće. Trend kampiranja u zadnjih nekoliko godina proširio se i na našim prostorima i sve je više putnika koji svoj odmor žele provesti u prirodi, a ne žele se odreći nekih stavki, poput vlastite kupaonice ili kuhinje, koje su tipične za hotelski ili privatni smještaj.

Samo na stranici Glampinghub dobit ćete više od 20 lokacija na kojima se može “glampirati” u Hrvatskoj, Booking.com nudi gotovo jednak broj, a neke od glamping destinacija u Hrvatskoj čak se i ne oglašavaju na stranicama za traženje smještaja.

Camping.hr, stranica Camping udruženja Hrvatske koja obuhvaća gotovo sve kampove u Hrvatskoj, opisuje glamping kao odmor ne s pet, nego s tisuću zvjezdica. Na njihovim stranicama postoji čak 47 hrvatskih kampova koji nude usluge glampinga, od kućica na drveću do modernih, velikih šatora koji su opremljeni vlastitom kupaonicom i kuhinjom. Cijene se kreću, ovisno o tome što ste izabrali, od 50 do 750 eura po noćenju.

Ako ste odlučili da želite isprobati glamping, napravite listu zahtjeva koje imate i prema tome tražite svoju idealnu destinaciju.

Kako se pripremiti za glamping?

Istražite destinaciju na koju idete

Vrlo je bitno istražiti lokaciju i njezine sadržaje. Pritom ne mislimo na sadržaje koje nudi sam kamp, nego sadržaje poput trgovine u kojoj možete kupiti vodu i hranu, ljekarne... To će vam uvelike olakšati planiranje i sam put jer ćete se znati dobro spremiti i spakirati ono što vam je zaista nužno. Također, ako uzimate smještaj koji ima vlastitu kuhinju, važno je znati gdje se nalazi najbliža trgovina te treba li obaviti kupnju prije samog dolaska na destinaciju.

Ponesite duge rukave

Nema potrebe za nošenjem pokrivača i ostalih stvari kojima bi se mogli utopliti, jer će vas sve to dočekati na licu mjesta, ali obvezno ponesite odjeću dugih rukava. Ljetne noći znaju biti prohladne, a sjetite se da spavate u prirodi. Također, vjetrovka će vam dobro doći - bilo zbog bure, kiše ili samo da se ogrnete kad vam je hladno. Koliko god su vam ljeti najdraže japanke ili natikače, nemojte zaboraviti tenisice. Tereni u kampovima, koliko god govorimo o drukčijoj vrsti kampiranja, nisu uvijek pogodni za hodanje u lakoj obući.

Putna ljekarna

U putnu ljekarnu stavite ono što inače nosite sa sobom na put, ali obvezno je dopunite repelentima. Boravak u prirodi, nažalost, znači i puno komaraca. Možete slobodno uzeti i patrone koje se stavljaju u utičnicu, jer, kada je riječ o glampingu, struju ćete imati u šatoru.

Poštujete susjede

Koliko god privatnosti imali u šatoru, oko vas su i drugi ljudi. Opustite se i uživajte u odmoru, ali nemojte narušavati tuđi mir.

KAMPIRANJE S DOZOM LUKSUZA: Ovi kampovi u Hrvatskoj imaju sve za savršen odmor

Resort Obonjan, otok Obonjan

Smješten u šibenskom arhipelagu, ovaj privatni otok pravo je glamping odredište. Imaju nekoliko vrsta smještaja. Mobilne kućice Sun Lodges savršene su za odmor obitelji i onih koji žele potpunu udobnost standardnog smještaja, dok oni koji žele okusiti kako je spavati u šatorima mogu birati između smještaja u Bell Tents šatorima koji nemaju vlastitu kupaonicu, no ona zajednička nalazi se u blizini šatora. Tu su i Forest Lodges, kućice/šatori koje nude iskustvo spavanja u šatoru i komfora soba u hotelima. Sve jedinice nalaze se u blizini mora. Do otoka se dolazi brodom iz Šibenika. Cijene se kreću od 200 eura po jedinici.

Olivia Green Camping, Tisno

Luksuzni Camping Resort nudi nekoliko vrsta smještaja - od klasičnih parcela za šatore do luksuznih glamping lodgesa I luksuznih vila. Glamping lodges imaju kapacitet do pet osoba, a opremljeni su s dvije spavaće sobe, kupaonicom, čajnom kuhinjom, dnevnim boravkom i terasom. U ponudi je još devet različitih vrsta kamping vila koje se razlikuju veličinom i opremljenošću, neke imaju kuhinju, a neke ne. U ponudu je uključeno i korištenje privatnog bazena, koji dijele dvije vile, ali postoji mogućnost doplate da bude potpuno privatan. U resortu se nalaze vrhunski restoran i pool bar, a nude razne aktivnosti i masaže. Cijene se kreću od 300 eura po jedinici.

Falkensteiner Premium Camping, Zadar

Jedan od novijih i modernijih kampova u Hrvatskoj smješten je u sklopu Falkensteiner Resorta Borik. Kamp ima 369 stambenih jedinica, od čega 86 mobilnih kućica, 13 jedinica za glamping i 270 parcela.

Jedinice za glamping dijele se na Glamping Home i Glamping Premium Home. Glamping home šatori opremljeni su bračnim krevetima, dok su premium jedinice veće, na dva kata, s kupaonicom i WC-om, čajnom kuhinjom, dnevnim boravkom i blagovaonicom. Cijene se kreću od 300 eura po jedinici.

image

Premium Camping Zadar

Walter Luttenberger Photography/Falkensteiner

Arena One 99 Glamping, Pomer, Istra

Ovaj glamping resort nudi nekoliko vrsta smještaja, a svi su opremljeni kupaonicom, kuhinjom s indukcijskom pločom za kuhanje i televizorom. Razlikuju se prema kapacitetu i izgledu. Imaju klasične safari šatore, mini lodge te lodge šatore u nekoliko veličina i premium jedinice.

U sklopu resorta nalaze se sauna i hidromasažna kada, centar za jedrenje, vanjske platforme za jogu, meditaciju i ostale sportove, ali i klub za djecu. Cijene se kreću od 200 eura po jedinici.

image

Arena One 99 Glamping

Goran Šebelić/Cropic

Istra Premium Camping Resort, Poreč, Funtana

U sklopu Valamarova Istra Premium Resorta nalazi se Sunset Glamping Village u sklopu kojega su jedinice za glamping. Možete birati između Sunset Bell šatora koji nemaju kupaonicu, nego se gosti koriste sanitarnim čvorom koji se nalazi u blizini šatora, ili između Sunset Premium šatora, s loggiom ili bez nje. Premium šatori opremljeni su kupaonicom i kuhinjom, a Valamar gostima nudi Valfresco uslugu dostave lokalnih namirnica, već pripremljene gotove ili ili polugotove hrane. Cijene se kreću od 600 eura po jedinici.

Camping Slamni, Klimno, Krk

Glamping dio kampa Slamni dijeli se na Safari Wood Tent, Comfort Wood Tent i Luxury Lodge. Najosnovnija opcija, safari tent, ima dvije spavaće sobe, kuhinju, dnevni boravak, TV i kupaonicu dok je Comfort Woody šator veći. Luxury Lodge imaju 40 kvadratnih metara, dvije spavaće sobe, kuhinju, dnevni boravak sa satelitskom TV, kupaonicu i prostranu terasu. U sezoni cijene se kreću od 170 eura nadalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. srpanj 2022 10:57