SKRIVENI BISER

Tražite ideju za aktivan izlet u prirodu? Krenite konjima kroz zelenu Bilogoru

Jahanje je samo jedan od brojnih načina da upoznate ovu nerazvikanu hrvatsku turističku regiju
Jahanje pod stručnim nadzorom mogu probati i djeca
 Ranko Suvar/Cropix

Lagani povjetarac taman je idealno hladio kožu ugrijanu od jakog sunca. Nakon nekoliko desetaka metara na otvorenom, dokopali smo se šume i povjetarcu se u hlađenju pridružio ugodan hlad koji su činile guste krošnje zelenih stabala.
Moja suputnica zove se Lisa, rasna smeđa kobila, a kulisa naše zajedničke avanture kroz koju me ona ponosno nosi na leđima pitoma je Bilogora.

image
Agroturizam "Na malenom brijegu"
Štefan Brajković/BBŽ

Jahanje je samo jedan od brojnih načina da upoznate ovu nerazvikanu hrvatsku turističku regiju, no upravo su na njega u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji najponosniji. Jak je, jasno, i cikloturizam, kraj posjećuju i pješaci, kamperi, ljubitelji prirode i dobre hrane i pića, ali konji su ono što Bilogora posebno njeguje i čime se ponosi.

image
Pogled iz zraka na imanje obitelji Šapić i njihov agroturizam Vinia
Štefan Brajković/BBŽ

Ovaj je kraj tradicionalno vezan uz ratastvo, stočarstvo i poljoprivrednu proizvodnju, a posljednjih se godina sve više okreću turizmu. Prije deset godina na području županije bila su samo dva OPG-a koja su pružala turističke usluge, a danas ih je više od pedeset. A mnogi od njih kao dio svoje ponude istaknuli su upravo konjički turizam.

image
Agroturizam Vinia
Štefan Brajković/BBŽ

Da su brojke sve bolje i da turisti, ali i sami ponuđači usluga, sve više prepoznaju potencijale ove županije, ističe i bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.
- Kada se govori kontinentalnom turizmu, zaista se vidi pomak, kako u cijeloj zemlji tako i u našoj županiji. Tu je ključno bilo razbiti famu da u kontinentalnom turizmu nema prostora za uspjeh. Najteže je bilo probiti led, kad je prvih nekoliko OPG-a krenulo u turističku priču i kad su drugi vidjeli da je to moguće uspješno raditi, dalje je sve bilo lakše - govori o posljednjih deset godina župan. Ističe kako ova županija tradicionalno ima jak zdravstveni turizam zbog toplica u Daruvaru, tu je oduvijek i lovni turizam, sad se sve više razvija konjički, a prepoznatljivi su i po gastronomiji i svim oblicima aktivnog odmora.

image
Agroturizam "Na malenom brijegu"
Štefan Brajković/BBŽ

- Zagreb je naše prirodno emitivno tražište, tu su i gosti iz Slovenije, Austrije, ostatka Hrvatske... Imamo jake manifestacije, najjače u zemlji u svom segmentu, poput Bjelovarskog sajma, pčelarskog sajma ili Božićne bajke obitelji Salaj u Čazmi - nabraja župan Bajs i dodaje da je prošle godine, u odnosu na 2010., broj turističkih dolazaka povećan za 171 posto, a povećanje u noćenjima je 354 posto. Upravo zbog orijentiranosti na velika događanja koronakriza ih je jako pogodila, no Bajs se nada da će to sve brzo proći i da će se turisti ubrzo vratiti u njihov kraj.

image
Agroturizam Vinia, Saša Šapić u vinskom podrumu
Štefan Brajković/BBŽ

A konjički turizam je jedna od jakih karika u tom planu. Imaju sve uvjete za održavanje većih konjičkih događanja i natjecanja, a za rekreativce tu su kilometri i kilometri uređenih staza. Prva međunarodno certificirana konjička turistička staza u Hrvatskoj nalazi se upravo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i dugačka je 90 kilometara, a danas je certificirano 300 kilometara staza u pet županija s kojima surađuje.

image
Vesna i Vladimir Vlajnić, agroturizam Na malenom brijegu
Štefan Brajković/BBŽ

Mi smo svoju konjičku i gastronomsku bajku, upotpunjenu mirom kakav samo priroda može pružiti, našli "na malenom brijegu", imanju koje doslovno nosi to ime, u bilogorskom mjestašcu Veliki Grđevac. Pogled s brežuljka puca preko proplanaka do zelene Bilogore, na terasi u hladu pod krošnjama plodnog oraha slušamo životnu i poslovnu priču obitelji Vlajinić, u kojoj se već treća generacija bavi turizmom na ovom bajkovitom mjestu. Premda imaju restoran, sobe i vlastitu proizvodnju brojnih prehrambenih proizvoda, ali i pića poput orahovca (s ovog oraha ispod kojeg sjedimo), višnjevca, vina ili soka od bazge, upravo su konji najviše oblikovali njihov turistički put.

image
Vlado Vlajnić, agroturizam Na malenom brijegu
Štefan Brajković/BBŽ

Danas na brijegu žive tri generacije i svi sudjeluju u svim poslovima na gospodarstvu. Vladimir Vlajinić i njegova supruga Vesna, kao srednja generacija domaćina, sve više uključuju u poslove svoju djecu, Lauru i Doriana, a Vladimirov otac Vlado prava je atrakcija sam za sebe, pun života, ljubavi prema konjima, imanju, ali i svakom pojedinom gostu koji stigne u njihov obiteljski raj.
Kod obitelji Vlajnić jahati mogu i djeca u malom koralu, početnici uz pratnju u nešto većem, a oni vještiji jahači uživat će u daljinskom jahanju kroz bilogorsku šumu u pratnji iskusnog vodiča i zaljubljenika u konje, Vladimira. Izlet kod obitelji Vlajnić svakako zaokružite ukusnim ručkom od namirnica uzgojenih upravo na ovom imanju ili najdalje kod nekog od susjeda.
Prekrasno turističku priču pronašli smo i na agroturizmu Vinia koji vodi obitelj Šapić u predgrađu Bjelovara. Saša Šapić, po struci profesor tjelesnog, radio je poslove u marketingu i početkom dvijetisućitih ih napustio te kupio i posadio niz vinograda. Uz uzgoj vinove loze, godinu po godinu, ponuda se širila - kupcima bi narezali kobasicu, skuhali nešto, kupio se jedan po jedan konj, otvorio kamp...
Danas je njihovo imanje, okruženo zelenim vinogradima, oaza za opuštanje od urbanog stresa.
U idiličnoj atmosferi seoskog života, Vinia nudi sve za kompletan odmor: pet komfornih soba, apartman, kamp, vinski podrum, rođendaonicu i igraonicu, restoran, igralište, prostor za različite sportove, a najveće su zvijezde ipak konji.
Za njih se najviše brine Sašina kći Laura, i sama uspješna natjecateljica u konjičkom sportu, koja 15 prekrasnih arapskih konja, frizijskim i hrvatskih toplokrvnjaka smatra članovima svoje obitelji.

image
Agroturizam "Na malenom brijegu"
Štefan Brajković/BBŽ

Kod obitelji Šapić može se provesti prekrasan vikend, uz smještaj u sobama ili u kampu, uz jahanje u pratnji iskusnih vodiča kroz šumu, čašu njihovih domaćih vina, vrhunsku domaću hranu i zabavu na sportskim terenima.
- Vikendima nudimo paket koji uključuje noćenje s polupansionom, konjičke ture, razgledavanje Bilogore, a pokrenuli smo i ljetne kampove za djecu gdje mogu uživati u prirodi i upoznati osnove konjičkom sporta - ponosno kaže obitelj Šapić, koja neumorno i dalje smišlja nove sadržaje kako bi privukla i zadržala turiste u svojem kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:10