DOBRA IDEJA

"Obožavamo film Tko pjeva zlo ne misli! Zato smo osmislile turističku turu posvećenu baš njemu"

Iza projekta stoje prijateljice Anamarija Kovačić i Kristina Božić, a obilazak uključuje lokacije iz "najzagrebačkijeg" filma

Kristina Božić i Anamarija Kovačić, osnivačice EvenTure

 Andrea Kovač

Znate li dovoljno o gradu u kojem živite? Koliko ste puta prošli kroz centar Zagreba i shvatili da biste mogli više naučiti o njegovim lokacijama. K tome, najdraži hrvatski film vam je Tko pjeva zlo ne misli i smatrate kako je Zagreb tada bio nevjerojatno šarmantan? To isto misle i dvije prijateljice, koje su osmislile turu posvećenu lokalcima kako bi naučili nešto više o svom gradu kroz lokacije koje su obilježile ovaj najzagrebačkiji film. Riječ je o EvenTuri, novoj turističkoj turi namijenjenoj Zagrepčanima i onima koji se tako osjećaju kako bi bilje upoznali svoj grad.

image

Tko pjeva zlo ne misli

Screenshot

Osmislile su je dvije dugogodišnje prijateljice, Anamarija Kovačić i Kristina Božić. Ideja se rodila na jednoj kavi dugoj čak osam sati. Prijateljice se nisu vidjele godinama i tada su nadoknadile sve vrijeme i još osmislile novi projekt. Kako je Kristina turistički vodič, a Anamarija organizatorica vjenčanja i evenata, a obje su zaljubljenice u film Tko pjeva zlo ne misli, vrlo brzo su shvatile u kojem smjeru idu. Nekoliko mjeseci im je trebalo da realiziraju svoju početnu ideju te su u srpnju ove godine napravile svoju prvu turu.

image

EvenTura

Andrea Kovač

Službeno ime ture je EvenTura, spoju eventa i turističke ture, a posvećena je najpoznatijem hrvatskom filmu kojeg vole sve generacije. Start je uvijek na Zrinjevcu, što zbog odlične lokacije, što zbog toga što je i sam Zrinjevac jedna od prepoznatljivijih lokacija iz filma. Cilj im nije napraviti predstavu od filma, već žele da kroz njihovu turu građani nešto i nauče o svom gradu.

- Kristina već 10 godina vodi strance po Zagrebu i pričala je o svom iskustvu. Tako smo, na toj dugoj kavi, zaključile kako su strani turisti zapravo oduševljeni Zagrebom, a mi domaći, ne znamo dosta o svom gradu. Htjele smo napraviti turu koja će biti zabavna, ali i edukativna da svatko kući ponese neku crticu koju je naučio na turi - govori Anamarija i dodaje kako su osmislile i interaktivni kviz, njihovu inačicu britanskog kviza "I litteraly just told you so".

- Kviz funkcionira tako da sudionici odgovaraju na pitanja o temama koje su upravo čuli na turi. Znači, nije potrebno nikakvo predznanje, nego samo slušanje ture. Svatko dobiva bodove za točne odgovore, a onaj s najvećim brojem bodova je pobjednik. Ali ima i jedna mala caka. Na kraju ture imamo jedan izazov s peglanjem te je zapravo pobjednik onaj s najvećim brojem bodova koji najbolje završi peglanje muške košulje. Svi koji su pogledali film, znaju zašto smo se bazirali na peglanje. Svaki sudionik dobiva mali poklon, a pobjednik nagradu koja je sponzorirana od strane malih zagrebačkih obrtnika - nastavlja Anamarija.

Interaktivni kviz je napravljen tako uz zabavu svatko nauči nešto novo. Naravno, postoji nagrada, ali je edukativni dio mnogo važniji. Također, sama tura i je zamišljena kao edukativna i glavni cilj je zapravo naučiti ponešto o svom gradu. Gospon Fulir, Franjo i Ana Šafranek, mali Perica i svi ostali likovi iz filma svima su nam u sjećanju, a lokacije koje se obilaze upravo su one na kojima se snimao i sami film. Predivno dvorište u kojem je živjela obitelj Šafranek, nažalost, nije moguće posjetiti jer danas tamo žive neke druge generacije, no zanimljivu priču ćete zasigurno čuti.

Sama tura prolazi Donjim i Gornjim gradom, a uključena je i vožnja Uspinjačom. Tura završava eventom u starozagrebačkoj gostionici, a po uzoru na Franju Šafraneka nazdravlja se i dobrim gemištom.

image

EvenTura završava u starozagrebačoj gostionici

Andrea Kovač/

Dosad su odradile nekoliko tura, a nove su na rasporedu 29., 30. i 31. kolovoza te 4. rujna. Prijava i plaćanje svog mjesta mogu će je napraviti online na Instagram profilu EvenTura, preko jednostavnog obrasca.

- Bitno nam je znati koliko imamo sudionika, zbog poklona i svega. Maksimalan broj osoba po turi je 16, kako bi svi mogli pratiti i dobro se zabaviti. Cijena je 150 kuna po osobi, a moguće je online plaćanje i za nekoliko osoba odjednom. U cijenu su uključena dva pića, porcija zagrebačkog deserta te poklon za svakog sudionika, a traje otprilike dva sata - objašnjava nam Anamarija i dodaje kako nisu htjele striktno definirati puno datuma. Imaju još puno planova oko same ture, no bitno im je da je sve krenulo. Dosad bilo jako dobrih pozitivnih reakcija na turu, što im je iznimno drago.

Kristina je više od deset godina turistički vodič i 2021. otvorila je obrt i vodi nekoliko zanimljivih tura u Zagrebu, odnosno prikazuje Zagreb iz perspektive turističkog vodiča. Kristina je i vodič EvenTure te sudionike kroz priče iz filma i prošlosti upoznaje s metropolom. Primjerice, već na Zrinjevcu počinje priča o paviljonu, njegovoj prošlosti, ali i sadašnjosti. Na Donjem gradu obilazi se šest lokacija nakon čega tura kreće prema Gornjem gradu. Kristina priča priče o pojedinim lokacijama te povezuje film, ali i naravno neke od legendarnih rečenica izgovorenih i samom filmu. Iako namijenjena svima, velika je vjerojatnost da će prvi sudionici EvenTure biti zaljubljenici u Tko pjeva zlo ne mili te rekreiranje filma i slavnih izjava sigurno neće nedostajati.

image

Tko pjeva zlo ne misli

Screenshot

Iako je EvenTura u samom početku, djevojke imaju mnogo planova za budućnost, poput gostovanja poznatih glumaca.

- Kada smo sjedile na toj kavi prošle godine znale smo da želimo nešto raditi zajedno. Moje iskustvo kao turističkog vodiča, pokazuje da ljudima, posebno nakon epidemije i potresa, treba nešto pozitivno u životu da se podsjete kako nam je ostalo još mnogo lijepih stvari. Htjela bih da im to ova tura pokaže. Kroz film govorimo o jednom jako lijepom periodu u Zagrebu. Trebali bi i mi nešto posuditi iz tog perioda i pozitivnije gledati na život i grad u kojem živimo - dodaje Kristina Božić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 10:37