ŠIBENIK I OKOLICA

Kanjon Čikole nerazvikani je dalmatinski biser idealan za adrenalinski i aktivni odmor

Ovaj je kraj kao stvoren za uživanje, pješačenje, penjanje, a za one najhrabrije tu su i prolazak ferate i spuštanje zip lineom

Kanjon Čikole

 Domagoj Sever/

Okolica Šibenika bogata je riznica najraznolikijih prirodnih ljepota. Ispred njega se prostire plavetilo Jadranskog mora, u blizini su mistični Kornati, poput bisera rasuti po pučini, leđa mu čuva moćna Dinara, a nedaleko od grada u more se ulijeva razigrana Krka. I sam je grad prepun zelenila, tu je prostrana Park šuma Gvozdenovo-Kamenar, gradski park, zeleni Perivoj Luje Maruna, pa ne čudi što sve više ljubitelja prirode i zelenila odabire upravo Krešimirov grad koji im je polazište za brojne uzbudljive izlete.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Jedan od njih, onaj u kanjon Čikole, donedavno je bio nekako na margini, u sjeni obližnjeg Nacionalnog parka Krka, no posljednjih godina to se mijenja i Čikola je sve češće obavezna postaja u istraživanju ovog kraja. U zadnjim danima travnja ni mi nismo propustili priliku vidjeti taj fenomen najduže pritoke rijeke Krke, koja je tisućama godina snagom vode dubila uzak procjep u stijenama dalmatinskog krša. Rijeka Čikola duga je 46 kilometara, izvire podno Svilaje, a jedinstvenom ju čini raznolikost: od mirnog toka u Petrovom polju, do živahne bujice u zadnjem dijelu. Kanjon Čikole, dio od Petrova polja do ušća u Krku, dug 13 kilometara, zaštićen je kao značajni krajobraz, a njegova dubina na nekim dijelovima seže i do 130 metara.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Ovaj je kraj idealan za aktivni i adrenalinski odmor, pješačenje, penjanje, a za one najhrabrije tu su i prolazak ferate i spuštanje zip lineom. Mi smo odlučili biti hrabri i uputili smo se na feratu.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Dolazimo do zaseoka Bašići u blizini Drniša, od Šibenika smo se vozili dvadesetak minuta, i nalazimo se s ekipom iz agencije Šibenik Outdoor Adventure uz čiju ćemo pomoć i vođenje upoznati sve skrivene tajne ovog čarobnog kanjona. Upravo je proljeće idealno vrijeme za posjet Čikoli, saznajemo od naših vodiča, već u travnju i svibnju, ako su temperature visoke, razina vode počne ozbiljnije opadati. Nakon kratke šetnje uskoro se pred nama pojavljuje prizor od kojeg smo svi zanijemili od divljenja. Okovanu sivim stijenama, daleko u nizini vidimo Čikolu, vijugavu tirkiznu nit na rubovima prošaranu zelenilom drveća.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Ferata je, počnimo od definicije, penjački put osiguran sajlama i klinovima, kojim se prolazi do teže dostupnih, a nerijetko i najljepših dijelova nekih planina i kanjona poput ovog. Iako se ferata Čikola naziva laganom i turističkom, napominjemo da ipak nije prikladna za ljude koji se imaju strah od visine, no što se spremnosti tiče dovoljno je biti u nekoj prosječnoj tjelesnoj formi.

Oni koji se inače bave penjanjem po feratama i imaju vlastitu opremu mogu na nju ići i sami, ali apsolutno svi ostali trebali bi ići u pratnji stručnih vodiča, kao što smo to mi napravili.

Kompletnu opremu, kacigu, pojas i komplet za samoosiguranje osigurat će vam vodiči iz agencije Šibenik Outdoor Adventure, na nogama možete imati tenisice ili gojzerice, a, ako ih imate, ponesite i rukavice kako bi vam bilo lakše hvatati se za sajle.

Iako se feratom, koja je duga oko dva kilometra, može krenuti s dvije strane, pravilan početak je onaj na koji se dolazi iz ranije spomenutog mjesta Bašići. Od mjesta na koje ostavljamo automobil kreće šetnja duga oko kilometar, na kojoj se u jednom trenutku pred nama otvara prekrasan pogled na cijeli kanjon. Još nekoliko stotina metara i na samom smo početku ferate.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Ako krećete s ove strane, vodite računa o tome da je prvi dio najteži na cijeloj ferati jer prolazi preko dosta izloženih kamenih ploča s plitkim gazištima, dok je pod vama duboki i strmi kanjon. No onaj tko uspješno svlada taj prvi dio sigurno će bez problema svladati cijelu feratu koja vas u nastavku spušta duboko u kanjon, kroz uske prirodne tunele, slikovite pećine u stijeni... U jednom trenutku naći ćete se i pored same rijeke i njezinom vodom možete osvježiti od uzbuđenja vruće čelo. U nastavku se ponovo penje uz stijene, na dijelovima uživa u hodanju bez potrebe za osiguranjem, te naposljetku ferata završava u blizini mjesta Ključ.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Tu, zapravo završnu točku, mnogi koriste i kao početnu. To ima prednosti, pogotovo onima koji se prvi put susreću s feratom i može ih prestrašiti taj početni, strmi dio. U slučaju da se kreće obrnutim smjerom treba imati na umu da ćete na onoj najstrmijoj stijeni s početka priče završiti turu, kad su već umorni, ali moguće se u bilo kojem trenutku okrenuti i vratiti prema početnoj točki u Ključu.

image

Kanjon Čikole

Domagoj Sever/

Ako se odlučite za ovaj smjer, trebate automobilom pratiti putokaze za zip-line Šibenik do zaselka Delalije kod sela Ključ. Do ferate ćete od parkirališta hodati oko kilometar i pol putem na kojem je uređeno nekoliko vidikovaca s prekrasnim pogledom na Čikolu. Na putu ćete proći i pored zip-linea Šibenik, još jedne adrenalinske atrakcije ovog kraja. Zip line ima tri žice ukupne dužine čak 1,4 kilometra! Prva je duga 250, druga 500, a treća čak 600 metara i prolaze iznad najljepših dijelova kanjona.

Na putu za feratu treba proći pored početne točke zip-linea, ubrzo se puteljci križaju, a vi trebate krenuti onim koji vodi prema unutrašnjosti, a ne prema rijeci. Sve su to male udaljenosti od nekoliko stotina metara, i uskoro ćete vidjeti početak puta osiguranog sajlama. Ovdje nema velikih strmina, puteljak je ugodan, a pojas i sajle samo daju dodatnu sigurnost šetnji. Ne propustite na samom početku zastati i s jednog isturenog kamena pogledati jedan od najljepših vidikovaca na tirkizni kanjon!

Kanjon Čikole uistinu nas je oduševio. Šetnja, prekrasni pogledi na rijeku, adrenalin na ferati i zip-lineu... Ovo iskustvo niti jedan ljubitelj prirode i aktivnog odmora ne bi smio propustiti tijekom svog posjeta Šibeniku!

Proljetni i ljetni city break u Šibeniku

Šibenik je i ovog proljeća idealna destinacija za kratki odmor, a najavljen je i odličan program tijekom cijelog ljeta. Bogata povijest i kultura, čak dva spomenika upisana na UNESCO-ovu listu baštine, četiri tvrđave, uređena plaža Banj, čarobna šetnica u kanalu Svetog Ante... Kamo god se uputili, ovaj grad krije neku poslasticu za svoje goste.

Katedrala svetog Jakova i morska Tvrđava Svetog Nikole jedinstveni su spomenici čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, a šetnja starim dijelom grada je poput šetnje kroz povijest u kojoj svaki kamen priča svoju neobičnu i uzbudljivu priču. Uzbudljivo će biti ovog proljeća i ljeta na Tvrđavi svetog Mihovila, na kojoj su najavljeni brojni koncerti domaćih i inozemnih zvijezda. Glazba s najljepšim pogledom na grad i more iskustvo je koje se dugo pamti. U lipnju na tvrđavu stižu Nipplepeople i Buč Kesidi, Hladno Pivo, Nina Badrić i Lorde, Elis Lovrić i Almira Medunjanin, a u srpnju i kolovozu slijede nastupi Bajage, Petra Graše, Jacka Savorettija i brojnih drugih. A kad vrućine postanu neizdržive, tu su prekrasne šibenske plaže: Jadrija, Banj, Martinska, Rezalište...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 15:41