pogled u podmorje

Gdje roniti u Hrvatskoj? Na ovih 10 lokacija vidjet ćete ribe, olupine, periske, koralje...

Tim Scuba skenera, sastavljen od vrhunskih ronioca i podvodnih fotografa, pomogao nam je sastaviti popis atraktivnih mjesta za zaron

Ljubičaste gorgonije na lokaciji Mali Ćutin
 

 Ivana Nobilo/Cropix

Ljetni mjeseci na moru nisu rezervirani samo za izležavanje na plaži, već je idealno za istraživanje podvodnih ljepota. Jadran je dom prekrasnih morskih organizama, koralja, periski, gorgonija, ostalih sitnih biljaka i životinja, te brojnih vrsta riba. Po izboru tima Scuba skenera, sastavljenog od vrhunskih fotografa koji su ujedno ronioci i majstori podvodne fotografije, donosimo 10 najboljih lokacija za istraživanje ljepota podmorja.

Baron Gautsch, okolica Rovinja

image

Olupina broda Baron Gautsch

Ivana Nobilo/CROPIX

Najpoznatija olupina u Hrvatskoj, brod je Baron Gautsch koji je potonuo u okolici Rovinja. Danas je ovaj putnički brod, kojeg je zadesila tragična sudbina, jedno od najpopularnijih ronilačkih lokacija, a ronioci je vole jer mogu snimiti prekrasne podvodne fotografije. Brod je bio 84,5 metara dug i 12 metara širok, a na dnu jadranskog mora mogu se vidjeti tek njegovi ostaci. Plovio je na relaciji Kotor - Trst i u rovinjskoj luci ušao je u minsko polje. Brod je pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske te se može posjetiti uz ovlašteni ronilačkih centara, a danas ga nastanjuju razne životinjske i biljne vrste poput koralja, plaštenjaka, spužvi i drugih.

Bijelac, Lastovo

image

Bijelac, Lastovo

Božidar Vukičević/CROPIX

Na pola puta između Lastova i Sušca, nalaz i se mala hrid dužine stotinjak metara koja je ime dobila po čistim vapnenačkim stijenama. Upravo je i zato Bijelac zanimljiv roniocima, zbog svoje boje, ali jedinstvene raspukline. Taj kanjon koji čini raspuklina omogućuje iskusnima da rone kroz hrid, no individualno ronjenje je zabranjeno. Bijelac je dio Parka prirode "Lastovsko otočje" te je moguće roniti samo preko ovlaštenih ronilačkih centara. Hrid je dom crvene gorgonije, crvenih koralja, ali i sardina, murina, škarpina i fratara.

Taranto, Dubrovnik

image

Olupina broda Taranto

Božidar Vukičević/CROPIX

Brod od 62 metra nalazi se u blizini Dubrovnika, kod otoka Lokrum i olupina je koju svaki zaljubljenik u podmorje mora vidjeti. Plovio je prema Albaniji te je kod Grebane naišao na podvodnu minu i potonuo. Prova broda okomito je pala na morsko dno na pedesetak metara. Brod je prevozio građevinski materijal, hranu, robu, ali i dva traktora, a jedan od njih jasno se nalaz na morskom dnu. Danas je ovaj brod obrastao, a najviše ga nastanjuju spužve supornjače. Od riba, ovdje ćete naviše naići na škarpine i trlje.

Mali i Veliki Ćutin, Cres

image

Mali Ćutin

Ivana Nobilo/CROPIX

Smješteni na istočnoj strani otoka Cresa, Mali i Veliki Ćutin pravi su užitak za ronioce. Mali Ćutin poznat je po velikim lepezama crvenih gorgonija, ali ovdje se mogu naći i one rjeđe vrste, žute lepezaste rožnjače. Oko hridi vole obitavati jastozi i škarpine, ali i hobotnice. Veli Ćutin zanimljiv je zbog kanjona, ali toga što ima mnogo procjepa. Kanjon se vrlo lako može pronaći na osam metara dubine, a roneći ćete naići na mnoge ribe. Mali i Veliki Ćutin definitivno se trebaju naći na listi svakog ronioca.

Schnellboot S 57, Pelješac

image

Torpedni čamac S-57, Pelješac

Srdjan Vrančić/CROPIX

Olupina broda Schnellboot S57 nalazi se na južnoj stani otoka, nedaleko od svjetionika Lirica. Riječ je o njemačkom torpednom brodu, a i danas se na njegovoj olupini mogu vidjeti brodski protuavionski top, otvori torpeda, ali i strojarnica. Roneći oko olupine možete sresti brojne vrste - škarpine, brancine, ugore, hobotnice, rašljare, šarenice, ježince, škarpine, ciple te deverike i bjelice. Olupina broda S 57 zaštićeno je nacionalno mjesto i može se posjetiti isključivo preko ovlaštenog ronilačkog centra.

Zavrti, Mljet

image

Zavrti, Mljet

Božidar Vukičević/CROPIX

Cijelo mljetsko podmorje odlična je lokacija za ronjenje čemu u prilog ide i činjenica da je cijelo podmorje pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Na južnoj strani otoka nalazi se lokacija Zavrti koja je roniocima zanimljiva zbog malene špilje. Na ovom ćete mjestu i pronaći rijetke periske, a u samoj špilji kavale. Također, Zavrti su dom i meduza te puža tritona. Zavrti su puni rascjepa koje možete istraživati, ali obratite pozornost jer se u morskom dnu može naći i koja zaostala morska mina. Također, ovdje obitavaju tabinja i hlap.

Punta Šilo, Selce

image

Punta Šilo, Selce

Ivana Nobilo/CROPIX

Želite li vidjeti sitne morske puževe, ovo je lokacija za vas. Uz dobre vodiče, vrlo brzo ćete naći pregršt malenih pužića koji vole obitavati na grebenu. Punta Šilo je dosta plitki zaron, no ljubitelji podvodne fotografije i ronjenja stavit će ga visoko na listu svojih prioritetnih destinacija. U Punta Šilu ćete zasigurno naići i na vrstu Flabellina affinis, puža koji je poznat po svojim jarkim bojama, koje se miješaju iz ružičaste u ljubičastu.

Elhawi Star, Rijeka

image

Olupina broda Elhawi Star

Ivana Nobilo/Cropix

Olupina ovog impresivnog broda nalazi se nedaleko od riječke luke, a tek je nedavno postala ronilačka destinacija, nakon sanacije spremnika goriva. Brod Elhawi Star sagrađen je 1957., a potonuo je 1982. godine, samo nekoliko stotina metara nakon što je isplovio. Naime, brod se prevrnuo zbog neravnomjerno raspoređenog tereta. Iako je blizu obale, do lokacije treba doci brodom, a ronjenje se preporučuje onima s malo više iskustva.

Špilja Katedrala, otok Premuda

image

Špilja Katedrala

Božidar Vukičević/CROPIX

U podmorju otoka Premuda, koji se nalazi u zadarskom arhipelagu, smjestila se špilja Katedrala. Špilju Katedralu čini niz malenih špilja, a prizor koji će vas dočekati nakon urona je nevjerojatan. Zbog svjetlosti koja obasjava špilju i zbog koje nosi ime Katedrala, najbolje vrijeme za zaron je oko podne. Iako nije zaštićeno područje, i dalje se može vidjeti pregršt životinjskih i biljnih vrsta poput spužvi, žarnjaka, rakovica, trlja i ostalih.

Otok Vis

image

Gnjilina, Komiža

Božidar Vukičević/CROPIX

Oko otoka Visa ima nekoliko podvodnih lokacija koje su "must see". Olupina broda Vassilios T jedna je od zanimljivijih lokacija, baš kao i olupina aviona B24. No, ronioce koji se zapute na Vis, na sjeverozapadnoj strani očekuje rijetkost - morsko dno prepuno amfori koje su se na ovom području našle nakon brojnih brodoloma, ali i zato što je Vis bio trgovačko središte. Želite li uživati u prirodnim ljepotama obavezno krenite putem Zelene Špilje te nikako nemojte propustiti Gnjilinu, uvalu poznatu po staništu prekrasnih gorgonija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 23:17