BLAGDANI U SLAVONIJI

Gastronomska ponuda, klizališta pod lampicama i koncerti glavni su aduti slavonskih gradova

Osijek je lani proglašen najboljim Adventom u Hrvatskoj i ove godine planira obraniti tu titulu još boljim i većim sadržajem

Advent u Slavonskom Brodu

 Danijel Soldo/Cropix

Slavonski gradovi pripremili su bogate glazbene programe, gastronomsku ponudi i svoje zgrade i ulice obukli u blagdansko ruho. U Slavonskom Brodu održava se Advent iz davnina, osječki advent vraća se u Tvrđu, a Vukovar je predstavio svoj Advent pun čarolija. Ako ste u Slavoniji, ne propustite posjetit ove gradove.

ADVENT U OSIJEKU

Najbolji Advent u Hrvatskoj vraća se u Tvrđu

Nakon što su prošle godine odnijeli titulu najboljeg Adventa u Hrvatskoj, u Osijeku su i ove godine odlučili ozbiljno se pofajtati za tu nagradu. Nakon nekoliko godina izbivanja, "Advent u Osijeku" sa svojim zabavnim dijelom programa ove se godine vraća u Tvrđu, staru osječku utvrdu, koja će ove zime ugostiti brojne domaće goste, ali i putnike namjernike. Veliki panoramski kotač, kupola, kućice s bogatom gastronomskom ponudom, pećice na drva i vatra... Sve to ponudit će se gostima na Trgu Sv. Trojstva.

- Tvrđa ima poseban šarm, koji je grijeh ne iskoristiti za predstavljanje Osijeka i onoga što naš grad nudi. Zato smo se odlučili ‘vratiti kući‘, jer je upravo Tvrđa, podsjetit ću, bila domaćin i prvog osječkog Adventa - rekao nam je Ivan Kristijan Majić, ravnatelj Kulturnog centra Osijek, koji je u suradnji s osječkom Turističkom zajednicom, a pod pokroviteljstvom Grada, organizator "Adventa u Osijeku".

image

Advent u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- U Tvrđi će biti zabavni dio Adventa, a onaj tradicijski kod konkatedrale sv. Petra i Pavla, gdje će biti veliki bor i adventski vijenac, na kojem će prva svijeća biti upaljena prve nedjelje došašća. Zabavni dio programa u Tvrđi bit će otvoren na Dan grada Osijeka, 2. prosinca - kaže Majić i dodaje kako su ove godine puno pozornosti pridali kampanji privlačenja gostiju izvana.

- Unatoč pandemiji, i protekle dvije godine bili smo dobro posjećeni, ali sada smo se još više posvetili iniciranju dolazaka na jednodnevne obiteljske dolaske u Osijek, pa smo stavili naglasak na panoramski kotač koji će biti u središtu programa. Postavili smo ga na trg u Tvrđi, tako da će se s njega moći vidjeti i doživjeti cijela utvrda. Imamo kampanje i komunikaciju u BiH, Mađarskoj i cijeloj Hrvatskoj za dolazak na ‘Advent u Osijeku‘ - otkrio je Majić.

image

Advent u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

Grad Osijek ove je godine dodatno investirao u ukrašavanje ulica, pa su kupljeni nove LED lampice, kao i posebni ukrasi za Tvrđu, u tradicijskom stilu. Zabavni dio programa bit će bogat.

- Djeca su nam jako bitna, pa smo uveli program subotom prijepodne s koncertom za djecu točno u podne, imat ćemo i posebne gastronomske teme, a u večernjim terminima u kupoli će biti organizirane ‘Priče za laku noć‘, gdje će glumci čitati dramatizirane zimske bajke. Za odrasle smo pripremili koncerte petkom, subotom i nedjeljom, a tijekom tjedna i nastupe DJ-a iz udruge Volim gramofonske ploče - ističe Majić, ujedno najavljujući koncerte Nene Belana, Soulfingersa, orkestra PTE Brass Band iz Pečuha koji svira glazbu u dixie stilu, Igora Delača, klape Rišpet, A strana, Vanja i Nešvil Funk... Za dječju Novu godinu pjevat će Mia Dimšić, a navečer Crvena jabuka.

ADVENT U VUKOVARU

Advent pun čarolija uz obalu Dunava

Vukovarski Advent već je nekoliko godina jedna od nezaobilaznih ruta po slavonskim predbožićnim manifestacija, a ono što ga izdvaja od ostalih definitivno je činjenica da se održava u pravom pravcatom dvorcu, što mu donosi posebnu čaroliju. Tako je ove godine odabran i slogan koji to najbolje opisuje. ‘‘Advent pun čarolija‘‘ od 27.studenog do 24.prosinca odjenuo je perivoj dvorca obitelji Eltz u blagdansko ruho i zasjao u najljepšem blagdanskom raspoloženju.

image

Advent u Vukovaru

Vlado Kos/Cropix

‘‘Kao što će perivoj i Dvorac odisati Božićem, tako je i cijeli grad ukrašen u božićnom duhu i stvara posebnu čaroliju koju samo Vukovar ima. U perivoju uz obalu Dunava postavljeno je klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija uređen je Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe‘‘, poručili su iz Turističke zajednice Grada Vukovara, koja je u suradnji s Gradom Vukovarom organizator adventskih svečanosti u ovom gradu. Otvorenje Adventa i klizališta bilo je 27. studenog svečanim paljenjem adventske svijeće. Ostale nedjelje također su rezervirane za tradicionalno paljenje adventskih svijeća i ostalih programa u sklopu Vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom "Vukovar – grad susreta" koje već 25 godina organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom i Hrvatskim domom Vukovar. Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, a klizalište će raditi svakim danom.

image

Advent u Vukovaru

Vlado Kos/Cropix

‘‘Na pozornici će nastupiti bendovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena. Sve ovo predstavlja iznimno lijepe točke za snimanje nezaboravnih fotografija i stvaranje novih uspomena, a za što će poslužiti i još nekoliko postavljenih ‘selfie‘ točaka‘‘, poručili su iz TZ-a Vukovara. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo s prikazom Isusova rođenja, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

ADVENT U SLAVONSKOM BRODU

Nikad bogatiji glazbeni program i čarobne Priče iz davnina za sve posjetitelje

Advent iz davnina i ove godine u Slavonski Brod donosi puno svjetla, ljubavi, radosti i dobrog raspoloženja. Organizatori iz Grada Slavonskog Broda poručuju da je pred nama "nikad bogatiji i zanimljiviji Advent iz davnina". Program Adventa iz davnina započeo je 26. studenoga, a traje sve do novogodišnje noći kada će na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić građane zabavljati Giuliano & Diktatori.

image

Advent u Slavonskom Brodu

Danijel Soldo/Cropix

"Grad Slavonski Brod, u suradnji s gradskim ustanovama, potrudio se da ovoga adventa na brodskim pozornicama nastupe brojni poznati izvođači. Tako će na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu od 26. studenoga do 30. prosinca svoje koncerte održati Vanna, Vatra, Detour, Teška industrija, Damir Kedžo, klapa Rišpet, Slavonske lole i drugi. Bogatu ponudu hrane i pića te prodaju prigodnog božićnog asortimana osigurat će 14. Božićni sajam, a drugu godinu zaredom gradsko klizalište od 800 četvornih metara nalazi se u Tvrđavi Brod i tamo sva djeca imaju priliku susresti se sa svetim Nikolom i Djedom Božićnjakom", izvijestili su iz gradske uprave koja je i ove godine osigurala pravi svjetlosni ugođaj i doživljaj, te je grad ukrašen božićnim ukrasima i lampicama, a priča oko brodskog adventa vezanog uz Ivanu Brlić-Mažuranić i njezine "Priče iz davnina" nastavlja se nadograđivati.

"Na lokacijama u središtu grada postavljeni su punktovi na kojima će se građanima, kroz aplikaciju, pričati bajka Ivane Brlić-Mažuranić "Šuma Striborova". Aplikacija će nas provesti kroz Ivaninu priču te dodatno približiti i ispričati svijet Ivaninih bajki i oživiti njezine likove, a građani će ju moći instalirati na svoje mobitele. Ovim putem želimo iskoristiti priliku i pozvati sve ljude dobre volje da posjete programe ovogodišnjeg Adventa iz davnina", poručili su iz Grada Slavonskog Broda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:38