Vikend za pamćenje

Domaća hrana i vino u netaknutoj prirodi: ovo su najbolja izletišta za obitelji u okolici Zagreba

Zeleni zagrebački prsten nudi pregršt mjesta koja su stvorena za ugodne obiteljske trenutke, od posve pasivnih do onih aktivnijih
Vinarija i izletište Kezele
 Arhiva TZZŽ/

Želja za povremenim bijegom iz grada sasvim je prirodna, posebno ako imate obitelj. Kriteriji za izbor izletišta na koja ćete povesti obitelj prilično su visoki jer trebaju zadovoljiti brojne potrebe. Među prvima od njih su mir, idila i zelenilo. Ali, ne previše pusto ni previše divlje. Djeca se žele igrati i istraživati, roditelji se žele opustiti i podružiti, a treba usput nešto fino pojesti i popiti. Svi žele doživljaj koji je točka na "i" za kraj tjedna. A da pritom sve to nije daleko. Zeleni zagrebački prsten nudi pregršt mjesta koja su stvorena za ugodne obiteljske trenutke, od posve pasivnih do aktivnih.

image
Ljepote zagrebačkog prstena
Arhiva TZZŽ/

Etno farma Mirnovec
Ul. Većeslava Kolara 28, Samobor
www.etnofarma.com
tel. 01 7877 195

Na samom ulazu u grad Samobor niknulo je imanje u kojem vrijeme kao da je stalo. Autentične drvene kućice vješto su premještene, restaurirane i uređene, stvarajući ugodan privid mirnog seoskog života. Tu su tradicionalni restoran i konjički klub te puno prostora za bijeg od gradske vreve.

image
Samoborska kremšnita
Ivan Tibor Grujić/TZZŽ
image
Pogled na zelene vinograde
Arhiva TZZŽ/


Klet Stari mlin
Vinogradska ul. odv. VIII 21, Kloštar Ivanić
www.starimlin-klet.com.hr
tel. 091 573 7060

Na mirnom imanju u okolici Ivanić-Grada, okruženom vinogradima i brežuljcima, mlin više ne radi, ali aktivnosti za goste više je nego dovoljno. Od šetnje, sporta, ribolova i druženja sa životinjama do sudjelovanja u seoskim poslovima. A možete se i samo bezbrižno prepustiti okusima domaće kuhinje.

Bio park Divlje vode
Stojdraga 2, Samobor
www.vjencanja-divljevode.com
tel. 01 3387 623

Kroz prostrano obiteljsko izletište smješteno unutar Parka prirode Žumberak teče potok Bregana, što mu daje poseban ugođaj, a tu su i svježe potočne pastrve. I sami se možete okušati na ribnjacima, a djecu prepustiti zabavi na livadama, igralištima ili u zoološkom vrtu.

Izletište Cowboy
Grbec 9, Markuševec Turopoljski
www.cowboy.com.hr
tel. 01 3818 124

Zamislite velik ranč okružen prirodom, uređen u stilu kauboja i Indijanaca. Dječja mašta ovdje se zaista može razmahati, ali može se i uzjahati pravog konja, a specijaliteti s roštilja samo upotpunjuju uspješno presađivanje Divljeg zapada na pitome obronke Vukomeričkih gorica.

image
Ranch Cowboy
Arhiva TzzŽ/


Kršlinov mlin
Grdanjci 89, 10432, Bregana
opg-krslinov-mlin.business.site
tel. 01 3387 641

Zabačeno seosko domaćinstvo u podnožju Žumberka nalazi se doslovno na potoku, na mjestu starog mlina. Tišinu ometaju samo zvuci domaćih životinja i šum vode, a pastrve - lokalni specijalitet koji skromni domaćini pripremaju na više načina - doslovno s izvora uskaču u tanjur.

Ekopark Kraš
Bratina 117, Bratina
www.ekopark-kras.hr
tel. 01 5582 200

Velik i sadržajima bogat park s jezercem, bazenom i brojnim igralištima ponajprije je raj za djecu željnu aktivnosti na otvorenom, no zakinuti neće ostati ni odrasli posjetitelji. Restoran i kućice za smještaj upotpunjuju ponudu ovog pravog malog seoskog odmarališta pokraj Pisarovine.

image
Jela s turopoljskim tartufom
Arhiva TZZŽ/


Seoski turizam Kezele
Vinogradska 6, Šumećani, Graberje Ivanićko
www.kezele-vino.hr
tel. 01 2820496

Jedno od prvih sesoskih domaćinstava u ovim krajevima bajkovito je moslavačko imanje koje nikog ne ostavlja ravnodušnim. Glavni adut su odlična domaća hrana, vina i rakije iz vlastite proizvodnje, a tu su i prostrano dvorište i dječje igralište te maštoviti sadržaji poput vožnje u seoskim kolima. Ozračje je rustikalno, ali uređeno s puno šarma i stila.

Izletište Dva potoka
Ul. Branka Masnjaka 122, Luka
www.restoran-dvapotoka.hr/
tel. 01 3393 484

U opuštenoj atmosferi ovog velikog seoskog imanja pokraj grada Zaprešića djeca se mogu zbližiti s domaćim životinjama i zabaviti se na igralištu dok roditelji bezbrižno pune baterije i uživaju u tradicionalnim jelima. Žubor potoka dodatni je stimulans za opuštanje svih čula.

Seoski turizam Stara preša
Ul. Ivana Turka 50, 10292, Šenkovec
www.facebook.com/starapresa
tel. 01 3391 129

Spoj obiteljskog restorana i seoskog gospodarstva osvaja prisnom i ugodnom atmosferom. Djeca će uživati u istraživanju dvorišta i upoznavanju sa životinjama, a roditelji za stolom s obiljem domaćih specijaliteta. Na svježem zraku možete uživati na dvije ljetne terase, kao i u malom vidikovcu, sjenici i klupama uz dva jezera. Prošetati možete pokraj povrtnjaka, kroz vinograd i po manjem voćnjaku.

Repro eko farm
Volavje 30, Jastrebarsko
reproeko.com/hr
tel. 098236005

Bilo bi ovo još jedno idilično seosko gospodarstvo da nije orijentirano na vegetarijanski i veganski životni stil. Osim što ćete se sjediniti s prirodom na najbolji mogući način, na farmi obitelji Repar u blizini centra Jastrebarskog možete iz prve ruke saznati kako nastaje hrana uzgojena na ekološkim načelima. Naravno, i kušati je.

image
Plešivička vinska cesta
Arhiva TZZŽ/

VINA I VINSKE CESTE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

Vinogradi Zagrebačke županije pripadaju vinskoj regiji bregovita Hrvatska. Smješteni su na povišenim terenima, a to su obronci planina i nižega gorja koji na svojim južnim padinama imaju izvrsne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnog grožđa.
Vinogradi se penju i iznad 400 m nadmorske visine, u ponekim slučajevima jako su strmi, ali prevladavaju pitomi, blago nagnuti brežuljci.
Prema županijskim podacima, Zagrebačka je županija sa svojih pet milijuna trsova posađenih na više od 900 hektara površine, u samom vrhu Republike Hrvatske prema broju vinara, vinskih etiketa, vinskih cesta i općenito vinogradarsko-vinskih projekata.

Plešivica
Na Plešivici vinogradarstvo i vinarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, lozu su uzgajali možda već Iliri i stari Rimljani. Grofovi Erdödy donijeli su sortu rajnski rizling koja se i danas uzgaja i inspiracija je vinarima za razne načine vinifikacije. Plešivičke kleti prepoznatljivi su simbol toga kraja u kojima su stoljećima nastajala plešivička vina.
Na sjeveru se Plešivica proteže do Slovenije i Zagorsko-međimurske podregije, a na jugu do podregije Pokuplje. Vinogradi se penju do 400 m nadmorske visine, tvoreći posebice u Plešivičko-okićkom i Svetojansko-slavetičkom vinogorju amfiteatre nezaboravne ljepote. Većina vinogorja ima veoma povoljne položaje, okrenute jugu. Za Plešivičku podregiju preporučeni su kultivari: chardonnay bijeli, frankovka crna, graševina bijela, muškat otonel bijeli neuburger bijeli, pinot bijeli, pinot sivi, portugizac crni, rizling rajnski bijeli, rizvanac bijeli, sauvignon bijeli, silvanac zeleni, traminac crveni, traminac mirisavi, veltlinac crveni i veltlinac zeleni.

Sveti Ivan Zelina
Zelinska vinska cesta prolazi vinorodnim naseljima zelinskog kraja, podregijom Prigorje. Na njoj su vinski podrumi, vinogradi i kleti poznatih zelinskih vinogradara. Vinogradarska područja pružaju s južnim obroncima obližnjih planina.
Vinari, članovi vinske ceste, nude svoja vina i tradicionalne gastronomske delicije svima koji žele upoznati ljepote zelinskog kraja. Osim prekrasnih pogleda na vinograde, ljubazni domaćini nude vina od najpoznatijih svjetskih sorti grožđa (chardonnay, rajnski rizling, sauvignon bijeli, rizvanac, silvanac zeleni, pinot bijeli, manzoni bijeli, muškat bijeli, muškat žuti; pinot crni, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, zweigelt i dr.). Posebna pozornost posvećuje se kraljici Prigorja - kraljevini, autohtonoj sorti ovoga kraja. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, a vino je nježno, pitko, osvježavajuće i veselo.
Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća.

image
Vina Zagrebačke županije
Arhiva TZZŽ/
image
Logo TZZŽ
TzzŽ/
image
logo htz
Htz/
image
Logo Safe Stay
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 14:45