IZLET NA SJEVER

Avantura Zagorjem na leđima konja: ova je zelena regija postala hit odredište za aktivni odmor

Na području Zagorja uređeno je 13 staza za jahanje ukupne dužine 170 kilometara, a staze za bicikle još su brojnije
Jahanje u Zagorju
 Marko Mihin/Tz Krapinsko Zagorske županije

Kliknule smo na prvu. Stajala je elegantna, mirnih, bistrih očiju, i gledala me sa zanimanjem. Njezina duga, plava griva bila je tek za nijansu svjetlija od moje, no izgledala je ljepše i urednije od moje kose, dlaka joj je sjajna i njegovana. Odmah sam odlučila: ona će biti moja partnerica u današnjoj avanturi.

image
Konjički centar Ritam s konjem
Marko Miscevic/Cropix

Beba je sedam godina stara kobila, čistokrvni haflinger, kraljica štale Ritam s konjem u Stubičkim toplicama. Jedina dama među pet snažnih muških konja najprilagodljivija je, doznajemo od vlasnika, najtolerantnija, prilagođava se svakom jahaču. Razlog više da baš na njezinim leđima toga dana isprobam dio ponude Ride&Bike, novog projekta u Zagorju.

image
Rekreativno jahanje u Zagorju
Marko Miscevic/Cropix

U centru Ritam s konjem počela je naša zagorska avantura na kojoj nam je cilj bio otkriti što u ovom kraju čeka one koji vole aktivan odmor, koji se ne zadovoljavaju pasivnim ležanjem ispod palmi. Već nas je to, prvo odredište oduševilo.
Ritam s konjem otvoren je 2013., a imaju dvije glavne aktivnosti: bave se terapijom za djecu s poteškoćama, ali i rekreativnim jahanjem za putnike namjernike poput mene. Održavaju i škole jahanja, treninge, organiziraju pustolovna terenska jahanja...
Koliko su konji nevjerojatne životinje, a zašto su važni za turističku ponudu Zagorja, ispričao nam je Josip Knezić iz Centra Ritam s konjem.

image
Jahanje u Zagorju
Marko Mihin/Tz Krapinsko Zagorske županije

- Konj osjeća energiju jahača, prilagođava se osobi koja ga jaše. Konj će osjetiti jeste li opušteni, uplašeni, iskusni ili početnik ili ste, pak, bolesna osoba na terapiji. Konj i jahač uvijek čine tim - zaljubljeno o ovim divnim životinjama priča Josip. Vjeruje u ogroman potencijal ove ponude za turizam županije, u čemu i njegov centar ima važnu ulogu.
Jedan od projekata koji će pomoći još boljem pozicioniranju konjičkog turizma upravo je projekt Ride&Bike, u kojem sudjeluje šest hrvatskih i slovenskih partnera s dva pridružena partnera.
Vodeći partner je Zagorska razvojna agencija, a osim Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, u projekt su uključeni i Turistička zajednica “Savsko-sutlanska dolina i brigi”, Razvojna agencija Kozjansko, Razvojna agencija Sotla te Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica.

Direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar ispričala nam je da je na području Zagorja uređeno 13 staza za jahanje ukupne dužine 170 kilometara. U cikloturizmu su još jači.
- Imamo 13 odmorišta na području županije, izdali smo posebnu kartu s biciklističkim stazama, pozicionirali smo se kao biciklistička destinacija za obitelji, rekreativce, a sve više iznajmljivača ponudi dodaje i najam bicikala te električnih bicikala - navodi Škrinjar.
Projekt Ride&Bike vrijedan je 875.472 eura, a sa 744.151 eurom iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala ga je i Europska unija.
Naše istraživanje iz Stubičkih nas Toplica vodi u Gornju Stubicu, kamo stižemo autima, ali bez problema smo mogli i na konju ili biciklu - uređene staze zamišljene su da povezuju najvažnije kulturno-povijesne atrakcije ovog kraja.

image
Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici
Marko Miscevic/Cropix

U Muzeju seljačkih buna u Dvorcu Oršić nakratko smo otputovali u povijest, u vrijeme Matije Gubeca i slavne Seljačke bune. Postav nas vodi kroz povijest Zagorja i borbe kmetova za slobodu, sve do vremena bana Josipa Jelačića i ukidanja kmetstva. Uživamo u povijesnim legendama okruženi palačom starom gotovo 250 godina, s čijeg se perivoja pruža prekrasan pogled na zagorske brege.

Život na dvoru
Današnji dvorac Oršić u Gornjoj Stubici podigli su, na ostacima srednjovjekovne utvrde Samci, grofovi Krsto i Josipa Oršić u 18. stoljeću, a danas je ta očuvana palača dio mreže "živih" dvoraca. U njemu se nalazi Muzej seljačkih buna, u čijem se stalnom postavu može doznati kako su živjeli seljaci i plemići od srednjeg vijeka do 19. stoljeća, a jedan od vrijednih eksponata je i nadgrobna ploča zloglasnog Franje Tahija. Uz dvorac se svake godine održava spektakularno uprizorenje velike bitke između seljaka i plemića, viteški turnir koji privlači tisuće turista iz cijele Hrvatske, pa i okolnih zemalja.

image
Dvorac Oršić u Gornjoj Stubici i Muzej seljačkih buna
Marko Miscevic/Cropix

A osim po zelenilu, dvorcima, a odnedavno i konjičkoj ponudi i cikloturizmu, ovi su bregi poznati i po brojnim termalnim izvorima. Zahvaljujući nizu uređenih toplica i termi s ljekovitom vodom, Krapinsko-zagorska županija jedna je od najposjećenijih kontinentalnih županija u Hrvatskoj. Prvo mjesto drži Karlovačka, zahvaljujući Plitvičkim jezerima, fenomenu čiju je posjećenost ipak teško nadmašiti.
Za tradicionalni zagorski ručak odabiremo Terme Jezerčica, jedinstveni hotel i vodeni park u Donjoj Stubici, poznat i po vrhunskoj gastronomiji. Lokalni specijalitet, odrezak Stubica, potom rolada od puretine punjena mlincima, kao i slavna torta od sira, dali su nam energije za nastavak upoznavanja ovog zelenog kraja.
Kako je riječ o projektu na kojem surađuje veći broj županija i općina, put nas je dalje doveo u Trajbar team, konjički klub na području Zaprešića koji je među ljubiteljima konja već dobro poznat kao mjesto prekrasne prirode, dobre hrane i uživanja u pogledu s leđa konja.
Upravo je Trajbar zamišljen kao jedna od početnih točaka za niz obilazaka na konjima ili na biciklima. Imaju dvadesetak konja, a od samog imanja kreću slikovite staze kroz šume i sela, spajaju se sa stazama u Zagorju i Sloveniji, što će se najbolje moći iskoristiti kad Hrvatska uđe u Schengen.

image
Konjički klub Trajbar team
Marko Miscevic/Cropix

- Trasirali smo niz ruta različitih težina, kraće i duže, prilagođene i iskusnijim i manje iskusnim jahačima. Uz podršku koju možemo osigurati unutar kluba, s restoranom i sobama, možemo napraviti zaista dobru priču. Imamo i kombi vozila, pa možemo doći po jahača i konja ako u bilo kojem trenutku ture poželi odustati. Ponuda je stvarno izvrsno osmišljena i vjerujemo da će tržište to prepoznati - ispričao je Krešimir Živković iz Trajbar Teama.

image
Konjički klub Trajbar team
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

Nekoliko stotina metara od Trajbara počinje područje koje pokriva još jedan od partnera na projektu Ride&Bike. To je Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi, koju su zajedno osnovale općine Brdovec, Dubravica i Marija Gorica. Direktor te turističke zajednice, Vladimir Šinko, istaknuo je važnost projekta za ovaj kraj, pokazao nam uređena stajališta za bicikle i konje na trasi staza na njihovu području, a posebno je naglasio važnost prekogranične suradnje sa slovenskim partnerima. Više o samoj realizaciji ispričao nam je Branimir Gregurić iz općine Brdovec.

Savko-sutlanske doline i brigi: skrivena tajna Zagorja
Samo pola sata vožnje od Zagreba živopisno je, slikovito područje gustog zelenog pejzaža koje kruni nekoliko ljupkih općina u kojima su skrivene brojne zanimljivosti. Od Botaničkog rezervata, brojnih kapelica i starih hiža do impresivnih dvoraca, ovo se područje poput škrinjice s blagom otključava pravim ljubiteljima povijesnog naslijeđa, tradicijske arhitekture, zaboravljenog seoskog života, ruralnih ljepota i domaće gastronomije uz neizostavnu vinsku kapljicu. Božanski mir, drevne šume, čist zrak i domaći autohtoni proizvodi u kombinaciji s konjičkim stazama, ciklotrasama te slikovitim pješačkim rutama idealan su bijeg od stresne svakodnevnice gradske buke. Savsko-sutlanske doline i brigi, područje koje obuhvaća Dubravicu, Mariju Goricu i Brdovec, izletnička su destinacija o kojoj će se još puno pričati.


- Projekt Ride&Bike kulminacija je napora turističkih zajednica i razvojnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji koje sudjeluju u njemu. Kroz njega pokušavamo od jednog turistički nerazvijenog područja postati lifestyle destinacija, mjesto gdje će se moći uživati, gdje će se moći doživjeti ruralni turizam u izvornom obliku. Prirodna i kulturna baština ovog kraja je zaista bogata i putem aktivnog turizma, biciklizma i jahanja turistima se pruža mogućnost da sve te ljepote dožive na drukčiji, još bolji način. Proizvodi koje smo kreirali kroz ovaj projekt kreću uskoro i sigurni smo da će pridonijeti jačanju ozbiljnog turizma na ovom području. Ne govorimo ni o kakvom masovnom turizmu, nego o, mogli bismo reći, boutiqe turizmu - pojasnio je Gregurić.
A da se u prekrasnom Zagorju u jednom danu može doživjeti uzbuđenje kroz jahanje ili vožnju bicikla, udahnuti povijesti u jednom od mnogobrojnih dvoraca koji čuvaju spomen na burnu povijest, jesti slavne zagorske specijalitete i vratiti se kući ispunjen i pun novih doživljaja, uvjerili smo se i sami.

Ljekovita voda
Zagorje je poznato po termalnim izvorima, zbog čega je oduvijek odredište za liječenje, a s dolaskom novih trendova porasla je ponuda wellness odmora i vodenih atrakcija za zabavu i opuštanje na bazenima. U Termama Jezerčica, koje smo mi ovom prilikom posjetili, termalna je voda izvorne temperature 38 stupneva i sadrži više različitih iona te se smatra ljekovitom mineralnom vodom. Optimalna temperatura i kemijski sastav omogućavaju primjenu termoljekovite vode u rehabilitaciji ili rekreaciji, a za one kojima je više do zabave nego do liječenja imaju osam bazena, tobogane, hidromasažne bazene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:48