ZAŠTITA

Znate li što je "rezervat tamnog neba"? Sve više turista traži najbolje poglede na zvijezde

Ovaj jedinstveni način promocije zaštite noćnog neba sve je zanimljiviji putnicima, a i Hrvatska ima jednu zaštićenu lokaciju
 Travislincoln/Getty Images/istockphoto

Sve se više područja u svijetu zaštićuje kao "rezervat tamnog neba" (na engleskom "dark sky park") kako bi se određena područja zaštitila od pretjeranog svjetlosnog zagađenja. Posljednji je proglašen ovih dana u Sjedinjenim Američkim Državama, u nacionalnom parku Valles Caldera u Novom Meksiku, a jedini u Hrvatskoj trenutno je Petrova gora, koja je taj status dobila u lipnju 2019.

image
Petrova Gora, jedini hrvatski rezervat tamnog neba
Marko Ivkovic/Getty Images/istockphoto

Međunarodni program zaštite rezervata tamnog neba postoji od 2001. godine, a cilj mu je ohrabriti zajednice i vodstva parkova i zaštićenih područja da štite prirodne rezervate kroz odgovorno upravljanje svjetlošću i edukaciju ljudi. Sama certifikacija nekog područja i proglašavanje rezervatom ne donosi sa sobom nikakva zakonska i regulatorna ograničenja, već je pokazivanje stava i predanosti održivom upravljanju područjem pod zaštitom.

image
Nacionalni park Valles Caldera u SAD-u
Raisa Nastukova/Getty Images/istockphoto

"Oznaka međunarodnog parka tamnog neba jedinstven je način promocije zaštite noćnog neba na svijetu, a time ujedno i posebno priznanje zaštićenom krajobrazu kojim se dobiva dodatna vrijednost i atraktivnost ne samo u smislu zaštite prirode, već i u turističkoj ponudi. Oznaka se dodjeljuje zaštićenim područjima prirode koji imaju iznimno tamno nebo prepuno zvijezda te provode programe popularizacije astronomije, edukaciju javnosti o problematici svjetlosnog onečišćenja te aktivnu promociju i program očuvanja noćnog neba za sadašnje i buduće naraštaje," piše Astronomsko društvo Beskraj. Dodaju kako svjetlosno onečišćenje smanjuje broj vidljivih zvijezda s oko 4.000 na svega 80-tak u gradovima. Od Petrove gore u Hrvatskoj ima i tamnijih lokacija kao što su Lastovo, Lika i Velebit, te neki otoci poput Cresa, Visa, Mljeta i Kornata, no nisu lako dostupne kao Petrova gora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:38