City break

Vodič za London, nevjerojatnu urbanu košnicu koja turiste privlači poput magneta

Britanska prijestolnica jedna je od najpoznatijih metropola svijeta. Evo što svakako vidjeti, probati, kakve su cijene...
 Depositphotos

U SAD-u ih je čak deset, Francuska i Kanada imaju po jedan, a po tom je gradu nazvan čak i asteroid... No, original je ipak original. Riječ je o Londonu, definitivno jednoj od najpoznatijih svjetskih metropola, koja ima oko osam milijuna stanovnika i u kojoj baš svatko može pronaći svoj kutak i nišu. Sve njegove znamenitosti teško je i nabrojati. Tu su Piccadilly Circus, srce grada i londonska vezija Times Squarea, zatim Westminsterska opatija, Buckinghamska palača, parkovi, otkačene tržnice, muzeji, odličan noćni život... London, mogli bismo reći, ima doista sve.

image
Depositphotos

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Big Ben
Bez imalo sumnje, Big Ben je jedna od najpoznatijih londonskih atrakcija. Ime Big Ben zapravo se i ne odnosi na sam toranj sa satom, nego na 13 tona teško zvono unutar samog tornja, koje je dobilo ime po čovjeku koji ga je prvi naručio, Sir Benjaminu Hallu. Aktualno zvono izrađeno je 1858. godine, dvije godine nakon što je ono prvo, teško 16 tona, popucalo.

image
Depositphotos

2. London Eye
Čak 32 staklene kapsule u kojima možete dosegnuti visinu od 135 metara i promotriti rijeku Temzu i neke od najpoznatijih londonskih znamenitosti iz ptičje perspektive... To je, ukratko, definicija London Eyea, otvorenog 1999. godine. Svjetski poznat "kotač" danas pohodi mnoštvo posjetitelja - u normalnim okolnostima, godišnje se njime provoza čak 3,5 milijuna ljudi.

image
Depositphotos

3. British Museum
Ovaj se muzej ne propušta, pa čak i ako niste ljubitelj muzeja. S ukupno 13 milijuna artefakata iz praktički cijelog svijeta, posjeduje jednu od najboljih i najbogatijih kolekcija izložaka, a neki od najpoznatijih su egipatske mumije te kamen iz Rosette s pomoću kojeg su dešifrirani hijeroglifi.

image
Phil Bird/Depositphotos

4. Tower Bridge
Za mnoge je Tower Bridge najljepši most na svijetu. Dugačak oko 240 metara, nadvija se preko rijeke Temze, a datira s kraja 19. stoljeća. Gradnja mosta trajala je osam godina, a krase ga dva tornja, svaki visine 65 metara. U njegovoj neposrednoj blizini jedna je od najslavnijih svjetskih utvrda, 1000 godina star Tower of London, koji je stoljećima služio kao skladište oružja, zatvor, mjesto egzekucija, ali i zoološki vrt. Danas je dom krunskih dragulja britanskih monarha.

image
Roland Nagy, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..u/Depositphotos

5. Hyde Park
Najveći urbani park u Londonu privlači kako lokalce tako i turiste. Otvoren je 1635. godine, a omiljeno je mjesto za organizaciju različitih događaja - od prosvjeda i koncerata do piknika. Proteže se na 140 hektara zemljišta, a jedan od njegovih najrazvikanijih kutaka jest Speakers' Corner, gdje svatko, barem nakratko, može postati govornik i podijeliti sa svijetom svoja razmišljanja.

image
Depositphotos

OBAVEZNO PROBATI
Multikulturalizam je drugo ime Londona. Kako je dom raznig etničkih zajednica, u njemu se govori više od 300 različitih jezika i dijalekata, a to se bogatstvo ogleda i u gastronomskoj ponudi. Dakle, u Londonu je moguće probati što vam srce poželi, no postoje i neki klasici. Na prvome mjestu kalorijska je bomba od English Breakfasta - doručka koji čine slanina, kobasice, jaja, grah, krumpir i gljive katkad uz tost s maslacem sa strane. Drugi klasik definitivno je Fish and Chips, jelo koje datira iz tisućuosamstotih, a sada se u klasike već ubraja i Chicken Tikka Masala. Riječ je o indijskom curryju, koji je već nekoliko puta proglašen omiljenim britanskim jelom. Kad je o napicima riječ, to su, definitivno, čaj ili pivo u pubu. London, naime, ima dugu tradiciju proizvodnje piva. Ona je danas ponovno na vrlo visokim granama i navodno u gradu postoji najmanje 120 zanatskih pivovara.

image
Brent Hofacker/Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Iako kad pomislimo na London mislimo na velegrad, on je, zapravo, najmanji grad u Engleskoj. Naime, London na koji mislimo u biti je poznat kao Greater London, a City of London samo je dio te velike metropole i ima oko 9000 stanovnika. Uz to, London je, tehnički, šuma! I to ne betonska, nego - barem prema definiciji UN-a - ona prava! Izrazito zelen grad zahvaljujući i broju stabala koja ga krase po četvornom kilometru, sukladno spomenutoj definiciji mogao bi se kategorizirati kao šumsko područje. Uz sve to, u Londonu, iako ga prati reputacija kišnog grada, padne manje kiše nego u Rimu, a neki kažu da ima čak više indijskih restorana nego Mumbai.

image
Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo
(pola litre, u loklanom pubu): 54 kn
kava (u boljem kafiću): 27 kn
ručak: 52 kn (fast food, menu); 135 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); 369 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 8 kilometara): 198 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s 3 zvjezdice): 490 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:13