sedam kraljevstava

Posjetite ove lokacije prije nego nastane gužva! Evo gdje je sve snimana serija Zmajeva kuća

Nakon najgledanije premijere u povijesti HBO-a putnici već guglaju i istražuju ove destinacije u Engleskoj, Španjolskoj i Portugalu

St. Michael‘s Mount, Cornwall

 Depositphotos/

Cijeli svijet priča o novoj seriji HBO-a “Zmajeva kuća”, temeljenoj na knjizi “Vatra i krv” Georgea R.R. Martina, čija se radnja događa 200 godina prije događaja iz serije Igra prijestolja. Premijera 22. kolovoza bila je je premijera u povijesti streaming platforme HBO. S obzirom na to kakav je utjecaj imala Igra prijestolja na turističke rezultate gradova i zemalja u kojima je snimana, a među kojima je i Hrvatska, ne čudi da se već naveliko analizira koje bi destinacije mogle profitirati od novog serijala smještenog u izmaštani svijet Sedam kraljevstava.

image

Zmajeva kuća

Hbo/

Produkcija nije ovaj put stigla i u Hrvatsku, a brojne su scene snimane i u studiju. Većina se lokacija koje će, bez sumnje, postati hit nalazi u Ujedinjenog kraljevstvu, no dio je i u Španjolskoj te u Portugalu. Ovo su neke od njih.

image

Scene iz serije ‘Zmajeva kuća‘

Hbo/

Cornwall, Engleska

Grofovija na jugozapadu Engleske kao da je stvorena za scenografiju svijeta iz Martinovih knjiga. Otokom St. Michael’s Mount dominira dvorac Svetog Mihaela iz 12. stoljeća, koji je u seriji postao Driftmark, dom kuće Velaryon. Istočno od Svetog Mihaela nalazi se uvala Kynance na kojoj su snimane scene iz kampa Velaryon, a snimalo se i na plaži Holywell. Većina je ovih lokacija već poznata iz filmova i serija, poput Drakule, serije Poldark, filmova prema knjigama Agathe Christie...

Derbyshire, Engleska

Suprotno morskoj i obalnoj scenografiji koju je omogućio Cornwall, pokrajina u središtu Engleske poslužila je kao lokacija snimanja scena koje prikazuju planine, doline, livade... Među lokacijama na kojima je snimana serija su špilja Dale, vapnenački usjek nastao topljenjem glečera, i Eldon Hill, brdo u nacionalnom parku Peak District, koje zbog stepenastog vađenja kamena ostavlja dojam antičkog amfiteatra.

image

Derbyshire, engleska

Depositphotos/

Hampshire, Engleska

Grofovija u jugoistočnoj Engleskoj česta je lokacija snimanja filmova smještenih u 19. stoljeće, a u ovoj je seriji poslužila kao scenografija za scene viteških turnira.

Cácares, Španjolska

Ovaj španjolski srednjovjekovni grad bit će poznat gledateljima Igre prijestolja jer je u sedmoj sezoni utjelovio King’s Landing. Kako je ovaj put naš Dubrovnik ispao iz igre, i novoj će seriji Cácares utjeloviti glavni grad Sedam kraljevstava.

image

Caceres, Španjolska

Richard Semik/Depositphotos

Granada, Španjolska

Nova lokacija u koju stiže produkcija po knjigama Georgea RR Martina je dvorac Castillo de la Calahorra u mjestu La Calahorra u blizini Granade.

image

Dvorac Castillo de la Calahorra

Arena Photo Uk/Depositphotos

Monsanto, Portugal

Poznat je kao “grad kamena” i njegova je arhitektura kao stvorena za Zmajevu kuću. Gradom dominira ruševni dvorac na Svetoj planini, po čemu je i dobio ime, ali i njegove kamene uličice, crkvice i zgrade jednako su slikovite i kao stvorene za scenografiju poznate serije.

image

Monsanto, Portugal

/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:55