OSTANI U HRVATSKOJ

Otkrijte sve boje Hrvatske: imamo pet dobrih ideja za vaš savršeni jesenski odmor

Svako godišnje doba nosi svoje prednosti. U jesen je to istraživanje prirodnih ljepota, uživanje u hrani i vinu, kulturne ture...
Ovo doba godine idealno je za istraživanje prirode
 Marko Miscevic/Cropix

Jesen je ovih dana pokazala svoje najljepše boje: šume su se zazlatile i dobile onaj meki tepih od otpalog lišća, restorani su predstavili svoje jesenske menije temeljene na sezonskim favoritima kao što su bundeva, gljive i kesteni, temperature su idealne za sporo i hedonističko istraživanje gradova, dvoraca, muzeja... Kako najbolje iskoristiti ovu jesen? Donosimo nekoliko prijedloga.

Sjever Hrvatske

image
Trakošćan je uvijek dobra ideja za izlet
Ivana Nobilo/Cropix

Želite li izlet koji sadrži sve sastojke za savršeni jesenski recept, krenite u sjeverne hrvatske regije: Zagorje, Međimurje i varaždinski kraj. Zeleni brežuljci savršeni su za aktivnosti na otvorenom, brojne toplice zovu vas na opuštanje u wellnessu, dvorci, kurije i muzeji očuvani su i skrivaju najljepšu povijesnu priču, a gastronomija... To je tek priča u koju ćete se zaljubiti. Napravite turu po dvorcima Zagorja, nakon toga odaberite neku klet i uživajte u tradicionalnim štruklima ili purici s mlincima, a sve zalijte nezaobilaznim gemištom. Izgubite se u uličicama baroknog Varaždina, dopustite da vas osvoji pitomost Međimurja. Za ovaj izlet svakako odvojite više od jednog dana - nećete požaliti.

Slavonija i Baranja

image
Jesen na istoku Hrvatske
Danijel Soldo/Cropix

Krenite na istok Hrvatske - popnite se na Papuk, istražite prekrasni Kopački rit, najstariji grad u Europi Vinkovce, prošetajte slikovitim Osijekom, razgledajte slavnu tvrđavu u Slavonskom Brodu, provozajte se Dunavom u Vukovaru. Ne zaboravite Ilok, najistočniji hrvatski grad, poznat po tramincu i povijesnom dvorcu Odescalchi. Izlet u ovu regiju obavezno uključuje puno domaće hrane: fiš, čobanac, kulen, čvarci, pečena riječna riba, sve su to specijaliteti koje morate probati i koji će vam dati snage za razgledavanje znamenitosti i prirodnih ljepota.

image
Jedno je sigurno, kamo god krenuli naići ćete na vrhunsku gastronomsku ponudu
Danijel Soldo/Cropix


Lika i Gorski kotar

image
Krenite u prirodu, istražite Velebit
Jure Miskovic/Cropix

Pobjegnite u prirodu! A nema ljepše prirode od one u regijama koje razdvajaju kontinentalnu i primorsku Hrvatsku. Prođite barem dio bajkovite Premužićeve staze na Velebitu, spustite se u Vražji prolaz i Zeleni vir u Gorskom kotaru, popnite se na Učku... Jesen je idealno doba za planinarenje jer su vrućine popustile, a snijeg još nije pao, pa se priroda pokazuje u svojem najljepšem izdanju. I u ovim regijama lako ćete spojiti aktivnosti s istraživanjem gastronomske ponude: probajte poznati lički krumpir i sir, u Gorskom kotaru gljive i štrudle od šumskog voća, jela od divljači...

Dalmacija, Istra i Kvarner

image
Zašto ne biste istražili Zadar van sezone?
Benedek/Getty Images

Ima nešto posebno u dalmatinskim, kvarnerskim i istarskim gradovima izvan glavne sezone. Nema buke na koju smo navikli, nema gužve, arhitektura i kulturne i povijesne znamenitosti mogu se razgledati polagano, opušteno, bez stresa. Zašto ne biste napravili “city break” odmor u Rovinju, Zadru ili Dubrovniku? Jedno je sigurno: fotografije slavnih mjesta bez milijun ljudi bit će prekrasne, a mediteranska klima je blaga i ugodna i vrijeme bi vas moglo odlično poslužiti.

Zagreb

image
Jesenski posjet Zagrebu uvijek je dobra ideja
Marko Miscevic/Cropix


Iako ga većina posjećuje ljeti i u vrijeme adventa, glavni grad Hrvatske prekrasan je i u jesen. Prošetajte Strossmayerovim šetalištem s pogledom na grad, sjednite na klupicu pokraj Matoša i poslušajte što vam ima reći. Kupite domaće proizvode od kumica na Dolcu, prošetajte Maksimirom, a ne zaboravite obići i neke od brojnih i zaista fascinantnih zagrebačkih muzeja!

Nova kampanja HTZ-a
na sedam europskih tržišta


Hrvatska turistička zajednica pokrenula je novu promotivnu kampanju "Discover The Colours of Croatia" na sedam europskih tržišta, odnosno na tržištima Njemačke, Austrije, Poljske, Češke, Mađarske, Italije i Velike Britanije. Ova jesenska kampanja posebno promovira prirodne ljepote, kulturu, nautiku i eno-gastronomiju, a provodit će se do druge polovine studenoga putem tematskih članaka na online portalima, print oglasa te oglašavanja na društvenim mrežama uz oznaku #DiscoverTheColoursOfCroatia.
"Iako trenutačna epidemiološka situacija u Europi, kao i važeće restrikcije za putovanja koje se razlikuju ovisno od države do države, ne dopuštaju veću realizaciju turističkog prometa, u ovom je dijelu godine itekako važno zadržavanje vidljivosti Hrvatske na našim najvažnijim europskim tržištima", istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.
Aktivnosti u sklopu kampanje "Discover The Colours Of Croatia" provodit će se putem društvenih mreža Facebook, Instagram i YouTube, kroz plasman članaka na najčitanijim i najpoznatijim portalima na pojedinim tržištima te kroz print oglašavanje.

image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:46