INOVATIVNA IDEJA

Avion budućnosti izgleda kao pravi doubledecker. Više udobnosti i prostora!

Osim više privatnosti, nove kabine omogućile bi putnicima i veću razinu udobnosti. U njima bi se moglo normalno odspavati
 Zephyr Aerospace

Jeste li se ikad pitali kako bi avioni mogli izgledati u budućnosti? Pa, prema novom konceptu o kojem pišemo u nastavku teksta - kao duobledeckeri.

Iza ideje zrakoplova koji bi umjesto klasičnih sjedala putnike ugošćivao u svojevrsnim “kabinama” u kojima bi se čak moglo i normalno odspavati, stoji start-up kompanija Zephyr Aerospace, piše američka medijska kuća CNN. Samo “Zephyr” sjedalo osmislio je pak dizajner, ali i osnivač i CEO tvrtke, Jeffrey O’Neill. Sjedalo budućnosti, uvjeren je, ne samo da bi putnicima pružalo veći komfor, nego bi u kontekstu pandemije koronavirusa bilo i mnogo sigurnije. Ono bi putnicima omogućavalo da se izoliraju u većoj mjeri nego dosad.

“Vjerujemo da će nove vrste putnika zahtijevati privatnost ili da će za nju biti spremni platiti kao što bi i platili za mogućnost da odspavaju”, uvjeren je O’Neill.

image
Za razliku od aktualnih sjedala, u novima bi se moglo sasvim udobno sklopiti oko
Zephyr Aerospace

No, kako je uopće došao na tu ideju? Inspirirao ga je, tvrdi, 19-satni let od New Yorka do Singapura prije nekoliko godina. U to se vrijeme radilo o najduljem komercijalnom letu na svijetu, a O’Neill tijekom putovanja nije uspio ni malčice odspavati. Onda se, isto tako, sjetio kako je putovao noćnim autobusom u Argentini, a na kojem je postojala opcija ležanja, te mu je sinulo da bi upravo to moglo biti rješenje.

Trenutno je u razgovorima s četiri velika avioprijevoznika, među ostalim američkom Deltom, no nitko još nije dao konačno “da” novom sjedalu. Isto tako, treba ga i testirati, što bi moglo trajati oko tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:50