IZLET U DEŽELU

U shopping pa na izlet: 12 atrakcija u Brežicama koje morate doživjeti, a nisu Lidl i Hofer

Dvorac, vidikovac, ranč s alpakama, most kojim je jurio Jackie Chan... Evo kako odlazak u nabavku namirnica pretvoriti u avanturu

Dvorac Brežice

 Marko Todorov/Cropix

Slovenija je sa svojim prekrasnim planinama i jezerima, šarmantnim gradovima i starim dvorcima već dugo Hrvatima jedno od omiljenih turističkih odredišta. No, posljednja se dva tjedna ne govori o skijalištima, o Triglavu, Bledu i Ljubljani, dolini Soče ili Velikoj planini. Hit odredište Zagrepčana, stanovnika Zagrebačke županije i okolnih mjesta ovih je dana gradić s manje od 7000 stanovnika u neposrednoj blizini granice.

image

Pogled s Vodotornja u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

Ako ste i vi naumili put Brežica u tjednu ili mjesečnu nabavu, nemojte samo projuriti kroz trgovine i vratiti se kući. Napravite od kupnje špeceraja izlet i razgledajte grad i njegovu okolicu. Donosimo mali vodič za gradić u kojem se slovenska rijeka Krka ulijeva u Savu. Tu je prvo naselje nastalo još u 2. stoljeću prije Krista, a današnji izgled Brežice su poprimile u 16. stoljeću. Ispunite vrijeme razgledavanjem pa će se i novac koji ste potrošili na gorivo isplatiti višestruko!

Kako do centra i gdje parkirati

Kad ulazite u Brežice iz smjera graničnih prijelaza Mala Bregana ili Harmica, od kojih do mjesta možete starim cestama bez plaćanja vinjete, ugledat ćete na ulazu u grad hipermarkete koji su razlog vašeg dolaska. No, vi produžite dalje, pratite putokaze za centar i doći ćete do nadvožnjaka nakon kojeg se ulazi u staru gradsku jezgru. Parkirati možete na mostu ili ispod njega pa prošetati do glavne gradske ulice. Na tim se lokacijama parkiranje ne naplaćuje.

DVORAC BREŽICE

Kratka šetnja glavnom ulicom, Ulicom prvih boraca, dovodi nas do najveće znamenitosti gradića: dvorca Brežice u kojem je smješten Posavski muzej.

image

Dvorac Brežice

Marko Todorov/Cropix

Raskošne barokne dvorane i eksponati koji posjetitelja vode kroz bogatu povijest i baštinu Posavlja. Obilazak muzeja, kako stalnog postava, tako i povremenih tematskih izložbi, idealna je prilika da se razgleda ta impresivna građevina koja se prvi put spominje još 1241., a današnji izgled dobila je u 16. stoljeću. Najviše nas je impresionirala Viteška dvorana s freskama, jedinstvena prostorija u kojoj se izlažu neka od najljepših djela slovenskog baroknog slikarstva.

image

Viteška dvorana u dvorcu Brežice

Marko Todorov/Cropix

Ravnateljica Posavskog muzeja Alenka Černelič Krošelj govori nam da je dvorana mjesto glazbenih događanja, izložbi, ali i omiljena lokacija za vjenčanja. Ulaznica za muzej stoji pet eura za odrasle, tri eura za umirovljenike, studente i đake, a obiteljska je ulaznica deset eura. Zimsko radno vrijeme je od 10 do 16 radnim danom, a od 13 do 16 vikendom i praznicima.

image

Dvorac Brežice

Marko Todorov/Cropix

NAJLJEPŠI VIDIKOVAC S VODOTORNJA

Već je s ulaza u grad vidljiv prepoznatljiv simbol Brežica, 46 metara visok vodotoranj sagrađen 1914. godine.

image

Vodotoranj Brežice

Marko Todorov/Cropix
image

Stepenište u Vodotornju u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

Gradio se iste godine kad i vodovodni i električni sustav grada i pod zaštitom je slovenskog Ministarstva kulture. Prije dvije godine je obnovljen i može se razgledati njegov stalni postav posvećen vodi i vodovodnom sustavu, a s najvišeg kata pruža se pogled za pamćenje: s jedne strane grad i okolica, s druge posavska ravnica, a s treće pogled puca sve do Sljemena.

image

Pogled s Vodotornja u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

Ulaznica za vodotoranj kupuje se u dvorcu i stoji deset eura za odrasle, sedam za djecu i umirovljenike, a ako kupite kombiniranu kartu za dvorac i vodotoranj, ona iznosi 12, odnosno osam eura.

OBRTNIČKA ULICA I KLUPA ZA ZALJUBLJENE

Paralelno s Ulicom prvih dvoraca, vodotoranj i dvorac povezuje mala pješačka Ulica stare pravde, nekad obrtnička ulica s niskim prizemnicama koju svako proljeće dekoriraju cvijećem. Na samom kraju ulice postavljena je "klupa ljubavi" koja je savršeno mjesto za fotografiranje s dvorcem u pozadini.

image

Ulica stare pravde, nekadašnja obrtnička ulica u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

SLIKOVITI PARK I KLUB MLADIH

Pokraj dvorca se prostire veliki gradski park s uređenim stazama za šetnju i klupicama za odmor, a uz njega je Omladinski centar u sklopu kojeg je uređen hostel, prostor za koncerte i izložbe te kafić Klub MC u kojem možete popiti kavu s pogledom na zelenilo.

image

Gradski park u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

MOST PREKO DVIJE RIJEKE KOJIM JE JURIO JACKIE CHAN

Nastavite li dalje Prešernovom cestom, proći ćete kraj hidroelektrane i skate parka te doći do lokacije kojom se lokalci jako ponose. To je Most čez Savo in Krko, odnosno most koji prelazi preko dvije rijeke, sagrađen je 1906. godine i u trenutku gradnje bio je jedan od najduljih u Europi.

image

Most preko Save i Krke u Brežicama

Marko Todorov/Cropix

Most je impresivan, s visokim stupovima i "mrežastom" konstrukcijom, a svidio se i autorima legendarnog filma "Božji oklop" iz 1987., s Jackiejem Chanom u glavnom ulozi. U jednoj sceni jurnjave jasno se vidi brežički most i samo mjesto u pozadini.

GASTRONOMIJA, VINA I DOMAĆI PROIZVODI

U nevelikom gradu većina je sadržaja na glavnoj Ulici prvih boraca pa se nakon obilaska vraćamo ondje u potrazi za ručkom, kavom i odmorom. U Turističkom informativnom centru pronalazimo dućan s isključivo domaćim proizvodima posavskog kraja.

image

Trgovina s domaćim proizvodima i suvenirima u TIC-u

Marko Todorov/Cropix

Ovdje se nudi zaista za svakog ponešto, od ručno rađenog unikatnog nakita, meda i džemova sve do velikog izbora lokalnih vina. Prema preporuci odlazimo u pizzeriju Huda, gdje nam vlasnik objašnjava svoju viziju pizze od tankog, fermentiranog tijesta s vrhunskim, često lokalnim sastojcima. Nude 12 pizza, od kojih ih nekoliko može biti i u veganskoj varijanti. Po desert odlazimo dva, tri koraka dalje, u Yogurtlandiju, franšiznu slastičarnicu poznatu po smrznutim jogurtima, palačinkama i ledenom čaju s kuglicama. Ugostitelji nam u ta dva lokala, Tadej Levičar iz Huda i Monika Žokalj iz Yogurtlandije, kažu da je hrvatskih gostiju od Nove godine osjetno više i da su jako dobri gosti kojima se uvijek vesele.

CRAFT PIVOVARA RESET

Brežice se mogu pohvaliti lokalnom craft pivovarom Reset, koja pod motom "Resetirajte se s nama" proizvodi vrhunska piva, a njihova se pivovara uz najavu može obići i iz prve ruke vidjeti proces nastanka piva te doznati ponešto o tehnologiji i namirnicama koji stoje iza krajnjeg proizvoda.

VINSKI PODRUMI U 200 GODINA STARIM ŠPILJAMA

U okolici Brežica naći ćete, pak, brojne vinske podrume koji se mogu razgledati i uz najavu dogovoriti degustaciju i kupnju vina direktno od proizvođača. Repnice su špilje iskopane u kvarcnom pijesku, gdje su preko zime čuvali repu, koja je bila glavna hrana za stoku i po kojoj je repnica dobila ime. Nakon napuštanja ove vrste skladištenj, mnogi su ih vinogradari preuređivali u prostore za čuvanje vina i degustaciju vina. Tako u selima Brezovica, Bizeljsko, Pišece i Globoka možete posjetiti i više od 200 godina stare repnice koje pružaju doista jedinstven doživljaj, a imaju idealnu temperaturu i vlažnost potrebne za čuvanje i sazrijevanje vina. Najpoznatija i najveća je Nejger repnica.

image

Repnica Najger

Discover Brežice/

DOLINA DVORACA

Dvorac Brežice nije jedini koji možete razgledati na ovom izletu. U neposrednoj blizini još su tri: dvorci Pišece, Bizeljsko i u Hrvatskoj vjerojatno najpoznatiji, Mokrice. Ako prelazite preko Bregane, Mokrice su na pola puta do Brežica, a dvorac je preuređen u hotel s golf-terenima i restoranom. Zimi nije otvoren, no može se razgledati izvana.

U Termama Čatež uređena je pak Digitalna soba posavskih dvoraca u kojoj kroz 3D modele, slike od 360 stupnjeva i video zapise s 3D modelima možete upoznati sve dvorce posavskog kraja.

ALPAKA RANČ PEPITO I PRIJATELJI

Uputite li se s djecom u Brežice, ne propustite posjetiti ranč udaljen 15-ak minuta vožnje od mjesta, u Bizeljskom. Ondje će vas dočekati alpake Pepito, Hope i Peri, nekoliko patuljastih ponija, minijaturne himalajske patuljaste koze i deseci različitih vrsta kokoši i guski. Ukupno ovdje živi, procjenjuje vlasnica Nataša Dobravc Škof, oko 70 različitih životinja.

image

Alpaka ranč Pepito i prijatelji

Marko Todorov/Cropix

Najveća su atrakcija, naravno, alpake. Trenutačno imaju tri, no obje ženke čekaju mladunce i na jesen će rančem trčati i nekoliko beba alpaka. Nas su oduševili mladunci patuljastih koza stari tek 16 dana koji su razigrano trčali dvorištem na još nesigurnim nogama. U sklopu obilaska možete hraniti životinje, izrađivati proizvode od njihove vune, a srdačni domaćini pripremit će vam mezu i kuhano vino iz vlastitog vinograda.

image

Alpaka ranč Pepito i prijatelji

Marko Todorov/Cropix

TERMALNA RIVIJERA

Okolica Brežica poznata je i po bazenskim kompleksima i toplicama, od kojih su najpopularnije i Hrvatima najpoznatije terme Čatež. No, tu su i nešto manje i intimnije terme Paradiso, u kojima osim kupanja na bazenima, možete doživjeti vrhunsko wellness opuštanje.

AKTIVNI ODMOR

Oni koji kupnju žele upotpuniti aktivnostima i uživanjem u prirodi u Brežicama, koje su bile proglašene i Europskim gradom sporta, imaju nebrojene mogućnosti. Jedna od atraktivnijih tura uspon je na Šentvid (Sveti Vid), brdo kraj Brežica, na čijem je vrhu sagrađena kapelica svetog Vida. Crkvica je na nadmorskoj visini od 386 metara, odakle se pruža prekrasan pogled na grad i okolicu, a uspon je nezahtjevan i prolazi lijepim šumskim stazama. U posavskom kraju uređeno je i nekoliko lijepih biciklističkih staza različite duljine, kartu preuzmite u turističkom uredu, a bicikle možete unajmiti u termama Čatež.

image

Pogled na vrh i kapelicu SVetog Vida

Marko Todorov/Cropix

Turistički ured: "Sve više šoping turista za nas su prilika i izazov"

U Turističkom uredu u Brežicama nemaju podatke o broju posjetitelja iz Hrvatske od početka ove godine, no u cijelom mjestu se komentira da ih je vidno više nego prije. Do sada su Hrvati na ovom području najviše posjećivali Terme Čatež i Paradiso, restorane, vinarije, dvorac, no novi "šoping posjetitelji" tek trebaju otkriti Brežice i kao turističku destinaciju.

- Prema izjavama ugostitelja i kulturnih djelatnika, jednodnevni šoping turisti zasad se ne mogu istaknuti kao njihovi gosti i posjetitelji. Nama svakako taj segment predstavlja izazov i priliku, te želimo da se turistička ponuda, a to su hrana, piće, kultura, vodeni parkovi i ostao, istakne kao dodatni motiv za posjet. Da ljudi uvide da nakon krasnog izleta i bezbroj mogućnosti i doživljaja mogu prije povratka kući napraviti i povoljan šoping u trgovinama kao što su Lidl, Hofer, Eurospin, Spar, Mercator, Tuš - rekla nam je Petra Močan iz ureda za turizam ZPTM Brežice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:14