Lov na valove

Portugal, Kalifornija, Havaji, Fiji...Ovdje se nalaze najbolje plaže za surfanje na svijetu

Sa 650 tisuća kilometara morske obale samo uz oceane, nije teško pronaći onu savršenu, a u nastavku donosimo pregled najpopularnijih

Surfanje na Havajima

 Depositphotos

Sa 650 tisuća kilometara obala koje se naslanjaju na oceane, doista nije teško pronaći - barem tako tvrde upućeni - idealnu plažu za surfanje, neovisno o tome u kojoj ste fazi, onoj početničkoj ili iskusnoj. No, neke jednostavno iskaču iz mnoštva i slove kao neke od najpoznatijih i najboljih na svijetu. U ovom pregledu donosimo njih 10 i vodimo vas, prema riječima prekaljenih surfera, na neke od najboljih valova na kugli zemaljskoj.

Popoyo, Nikaragva

image

Popoyo, Nikaragva

Depositphotos

Raj za surfere, kažu znalci, a "središte" svega je selo u kojem se sve vrti oko ovog vodenog sporta. Popoyo priliku za surfanje nudi praktički cijele godine i slovi kao jedno od najboljih mjesta u toj zemlji, ali i mnogo šire. Područje u globalu nije za početnike, iako i oni tamo mogu pronaći svoj kutak, tzv. Beginner Bay koji se nalazi na jugu tamošnje plaže.

Nosara, Kostarika

image

Nosara, Kostarika

Leonardo Spencer/Depositphotos

Nosara i okolica, smješteni na pacifičkoj obali Kostarike, na poluotoku Nicoya, poznati su po jogi i surfanju. Turisti koji se tamo zateknu obično idu u školicu surfanja u zaljevu Tamarindo ili pak se zadržavaju na tamošnjim plažama Pelada, Garza i Guiones. Ova potonja, punim imenom Playa Guiones, najpopularnija je. Dugačka je sedam kilometara i nudi različite opcije za surfanje.

Uluwatu, Indonezija

image

Uluwatu,Indonezija

Deposiphotos

Uluwatu na Baliju slovi kao jedno od najpoznatijih mjesta za surfanje na svijetu, ali prvenstveno za one koji već imaju iskustva u tom sportu. U biti, tamo postoji nekoliko punktova za surfanje - Temples, Bombie, Peak, Outside Corner i Racetracks. Od spomenutih neke od najvećih valova nudi Bombie, a samo oni najiskusniji odlaze na Outside Corner prizori s kojeg nerijetko predstavljaju pravi spektakl za posjetitelje plaže.

Cloudbreak, Fiji

image

Cloudbreak, Fiji

Depositphotos

Ovaj surferski raj navodno je izazov i za iskusnije surfere. Naime, ovo je područje poznato po nekim od najizazovnijih valova na svijetu. Navodno su prepoznatljivo veliki pacifički valovi ovdje "na nekoj novog, još višoj razini". Upravo zato ovo mjesto okuplja profesionalce iz cijelog svijeta, dok veličina valova ovisi o vanjskim uvjetima. Budu visoki i do šest metara, što je vrlo zahtjevna kombinacija s plićinom koraljnoga grebena.

Jeffreys Bay, Južnoafrička Republika

image

Jeffreys Bay, Južnoafrička Republika

Chris Van Lennep/Depositphotos

Poznat pod nadimkom J-Bay, ovaj zaljev jedno je od najpopularnijih mjesta za surfanje u toj afričkoj zemlji, ali i na svijetu. Nalazi se na zapadnom rubu provincije Eastern Cape, a sastoji se od nekoliko različitih dijelova koji se redom zovu: Kitchen Windows, Magnatubes, Boneyards, Supertubes, Impossibles, Salad Bowls, Coins, Tubes, Point i Albatross. Supertubes se smatra najboljim zbog dugih, brzih valova i tamo se često održavaju natjecanja. Valovi su najbolji u zimskim mjesecima.

Rincon, Portoriko

image

Rincon, Puerto Rico

/Depositphotos

Ovom mjestu tepaju "surferska prijestolnica Kariba", a na surfersku kartu svijeta uvršteno je još 1968. godine, kad su se tamo održavala natjecanja. Plaže s odličnim valovima pružaju se i s jedne i s druge strane istoimenog mjesta.

Nazare, Portugal

image

Nazare, Portugal

Rodrigo M. Nunes/Depositphotos

Nazare u Portugalu odnosno Praia do Norte odredište je nekih od najvećih valova na svijetu. Tamo se službeno ruše i Guinnessovi svjetski rekordi. Naime, surferi su za Nazare znali otprije, no područje je svjetsku slavu steklo 2011., kad je Garrett McNamara tamo oborio rekord. U svakom slučaju, valovi tamo imaju i po 30 metara, što je pravi spektakl za znatiželjnike.

Cloud Nine, Siargao, Filipini

image

Cloud Nine, Filipini

Depositphotos

Cloud Nine na filipinskom otoku Siargao slovi ne samo za filipinsku surfersku prijestolnicu, nego i jedno od najboljih mjesta za surfanje na svijetu. Najbolji je dio svega, kažu znalci, što je Cloud Nine isto tako udaljen pa su i atmosfera i okoliš očuvani. Otok se naime nalazi 800 kilometara od Manile, glavnog grada Filipina, i ima 27 kilometara dugačku obalu idealnu za uživanje na valovima.

San Clemente, SAD

image

San Clemente, Kalifornija

Depositphotos

Kalifornijski San Clemente nalazi se na karti najboljih mjesta za surfanje u SAD-u već neko vrijeme. U biti radi se o kompleksu surferskih punktova pod imenom T-Street, Upper Trestles, Lower Trestles i San Onofre. Svi su popularni što podrazumijeva i gužvu, no možda je ipak najomiljeniji Trestles. San Onofre pak je navodno san za one s longboardom.

North Shore, Havaji

image

Oahu, Havaji

Kelly Headrick/Depositphotos

North Shore havajskog otoka Oahu često se naziva Seven Mile Miracle, u prijevodu čudom od sedam milja. Najbolji valovi tamo se mogu pronaći u zimskim mjesecima, kada plaža nikad nije prazna. Iako postoje mjesta na kojima se mogu okušati i početnici, North Shore je ipak poznat po masovnim valovima pogodnima za one iskusne. A tamošnji Banzai Pipeline poznat je po nekim od najboljih, ali i najopasnijih valova na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:14