NAJSUNČANIJI OTOK

Ovaj je grad prijestolnica održivog turizma. Bili smo tamo i uvjerili se da zaslužuje tu titulu

Ciparski Pafos prepun je arheoloških nalazišta, pitomih životinja i opuštenih stanovnika, a do njega leti povoljna linija Ryanaira

Tvrđava Pafos

 Kirillm/Getty Images/istockphoto

Ciparski Pafos nedavno je na natjecanju koje organizira Europska komisija proglašen europskim glavnim gradom pametnog turizma. Održivost, pristupačnost, digitalizacija, kulturna baština i kreativnost bili su glavni uvjeti za dobivanje ove laskave titule, a spomenuti grad na zapadnoj obali (i u grčkom dijelu) ove otočne države u istočnom Sredozemlju očito ima sve navedeno. U to smo se uvjerili i sami kad smo ga posjetili sredinom listopada. U Zagrebu se već itekako osjećala jesen u zraku, a u Pafosu su nas dočekali pravo ljeto i temperature od najmanje 25 Celzijevih stupnjeva. Nije ni čudo, ipak je Cipar i službeno najsunčaniji europski otok! Ove godine, primjerice, kiša u Pafosu nije padala od ožujka, ali “počastila” nas je kroz dan i pol tijekom našeg mini godišnjeg odmora, no ipak ga nije nimalo pokvarila. Inače, ciparskim nebom svake godine migriraju i tisuće leptira - u velikom broju dolaze iz Izraela i lete na sjeverozapad prema Turskoj i Grčkoj, a otok ima i svoju endemsku vrstu - Glaucopsyche paphos, a zovu ga i Paphos Blue.

No vratimo se zanimljivostima s putovanja. Mi smo ovaj put zaobišli hotele, a privatan smještaj po vrlo povoljnoj cijeni pronašli smo na Bookingu - pet noćenja u velikom apartmanu s terasom i bazenom platili smo 100 eura po osobi. Posrećilo nam se i s gazdaricom, simpatičnom gospođom Tatianom, inače Ukrajinkom, koja nas je dočekala na aerodromu i prevezla do smještaja - i to besplatno! Na Cipru se inače vozi lijevom stranom ceste, a korisno je znati da će vam ondje trebati i drugačiji strujni adapter, tzv. engleski utikač.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Život u Pafosu definitivno se odvija na šetnici koja se proteže na oko pet kilometara duž obale. Gradska četvrt Kato Paphos pravi je raj za turiste - nalazi se u neposrednoj blizini luke Paphos i prepuna je hotela, kafića, suvenirnica te konoba u kojima možete uživati u ribljim jelima i drugim otočnim specijalitetima. Hobotnica ispod peke, škampi, musaka... cijene svega kreću se oko 15 eura, a neki restorani mogli bi vas iznenaditi i pićem na račun kuće samo zato što ste iz Hrvatske! Nogometaš Luka Modrić i tenisač Marin Čilić na Cipru su apsolutne zvijezde!

Na užurbanoj šetnici nalazi se tvrđava Pafos, jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti grada, a izvorno je bila bizantska utvrda sagrađena s ciljem zaštite luke. Do nje vodi mostić, a popnete li se na krov, “ulovit” ćete prekrasnu panoramu lučkog područja, ali i otvorenog mora. Ulaznica za unutrašnjost tvrđave stoji samo 1,5 euro, ali mi smo je obišli besplatno jer na blagajni nije bilo nikoga tko bi nam kartu i prodao! U Pafosu se opuštenost i taj nama Hrvatima blizak “lako ćemo” mentalitet osjete na svakom koraku. I lako se čovjek na to navikne!

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

U neposrednoj blizini tvrđave je i Arheološki park Kato Paphos, koji je 1980. godine uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a uključuje lokalitete i spomenike iz razdoblja od 4. stoljeća prije Krista pa sve do srednjeg vijeka, no većina ostataka datira iz rimskog razdoblja. Daleko najimpresivniji su zamršeni mozaički podovi četiriju rimskih vila (kuće Dioniza, Tezeja, Aiona i Orfeja) koji prikazuju različite scene iz grčke mitologije - tu su prikazi Lede i Zeusa u obliku labuda, Tezeja u borbi s Minotaurom, Dioniza u pratnji nimfi... A sve navedeno, tu impresivnu ljepotu nevjerojatnih detalja, slučajno je 1962. godine otkrio jedan farmer dok je orao svoja polja.

Arheološki kompleks također uključuje i Odeon, sagrađen u 2. stoljeću nove ere i u potpunosti oblikovan od savršeno isklesanih vapnenačkih stijena. Zovu ga i malo kazalište, a 12 redova sjedala ovog amfiteatra danas se koriste za ljetne glazbene festivale i druga kulturna događanja. Pokraj Odeona su i moderan svjetionik visok 20 metara te stjenoviti humak za koji se vjeruje da je bio Akropola grada.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Dio Parka su i čuvene Kraljevske grobnice iz helenističkog razdoblja, isklesane u čvrstoj stijeni pod zemljom. U njih su se zapravo pokapali visoki dužnosnici i pripadnici aristokracije, ali veličina i raskoš grobnica, od kojih su neke ukrašene dorskim stupovima, dali su ime ovom mjestu. Arheološki park moguće je vidjeti i s 350 metara dugog pješačkog mosta - šetnja je kratka, ali slatka i daje potpuno novu perspektivu ovom povijesnom lokalitetu.

Ponos Pafosa je i crkva Agia Kyriaki Chrysopolitissa, koja se i danas koristi za katoličke te anglikanske službe. Kraj nje se nalazi i stup svetog Pavla - vjeruje se kako je, vezan za njega, sveti Pavao dobio 39 udaraca bičem kao kaznu za propovijedanje kršćanstva. No i nakon toga uspio je preobratiti guvernera na kršćanstvo čime je Cipar postao jedna od prvih kršćanskih država u svijetu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

A kad se nauživate gradskih znamenitosti, obavezno svratite u popularni pafoški restoran Pelican. I on se nalazi na šetnici, a zaštitno lice mu je živi pelikan Kokos Mlađi, ujedno i maskota luke Pafos. Dok sjedite na terasi, ako vam se posreći, kraj vas će se prošetati simpatična ptica, koja je u spomenutom ugostiteljskom objektu počela “raditi” u svibnju prošle godine. Tad je, naime, naslijedila svog prethodnika, pelikana Kokosa, koji je godinama uveseljavao goste. Veteran pelikan na Cipar je stigao 2004. i bio najfotografiranija ptica na otoku, a uginuo je u dobi od 25 godina. Sudeći po reakcijama oduševljenih turista (i mi smo bili među njima), nova zvijezda je rođena i zove se Kokos Mlađi!

Nismo uspjeli provjeriti kako se slaže s mačkama u Pafosu, no jedno je nedvojbeno - grad ih je (pre)pun. Zdjelice za hranu i vodu posvuda su, a one suvereno vladaju ulicama. Hrane ih apsolutno svi, dobrodošle su čak i u restoranima te na hotelskim ležaljkama, iznimno su pitome, mazne i željne ljudskog dodira, a lokalno društvo za zaštitu životinja brine se za njihovu sterilizaciju i kastraciju. Mačke su definitivno dio Pafosa pa ćete ih pronaći i na svakojakim suvenirima - mi smo se u Zagreb vratili s magnetima za hladnjak na kojima su obrisi - pogađate - ciparskih mačaka!

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Pafoška šetnica primamljiva je i danju i noću - miris soli, šum valova, nepregledne pješčane plaže, čisto i plavo more, gužva i šušur koji opuštaju i “pune baterije”... Većina toga u gradu može se proći pješice, a ako vam baš nije do hodanja i poželite pozvati taksi, “osuđeni” ste na Bolt ili lokalne taksi tvrtke jer Ubera nema. Na vožnju Boltom često se i predugo čeka jer u Pafosu ih očito nema dovoljno, pogotovo u sezoni, a prije nego što prihvatite neku drugu opciju, provjerite cijene unaprijed jer neki vozači mogli bi vam naplatiti i dvostruko više.

Mi smo taksijem svejedno otišli do Afroditinog svetišta, koje se nalazi unutar arheološkog nalazišta Palaipaphos u selu Kouklia, 16 kilometara jugoistočno od Pafosa. Lik ove grčke božice ženske ljepote, zaljubljenosti i spolnosti u svetištu je predstavljen u obliku velikog, crnog, bazaltnog kamena kojem su drevni stanovnici prinosili darove. Inače, Afroditino ime povezuje se s grčkom riječi aphros - na hrvatskom jeziku pjena - što znači da je ova božica rođena u morskoj pjeni, a iz mora je izašla upravo na otoku Cipru. Njezino svetište čuva i ruševine nekoliko rimskih kuća, od kojih je najpoznatija kuća Leda. Upravo ona sadrži kopiju najpoznatijeg mozaika na Cipru, onog koji prikazuje Ledu i labuda. Njime je bila popločena ljetna blagovaonica, a datira s kraja 2. stoljeća.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Na oko sat vremena vožnje od Pafosa nalaze se i takozvane Afroditine kupke. Zapravo je riječ o maloj, prirodnoj špilji u kojoj se među mahovinom formirao bazen u koji se, prema legendi, Afrodita dolazila kupati. Ondje je navodno upoznala i svog ljubavnika Adonisa koji je, umoran od lova, svratio u špilju kako bi se okrijepio pićem. Nažalost, mi smo spomenute kupke, prirodni rezervat i botanički vrt Akamas, ciparsku Plavu lagunu te nasukani teretni brod Edro III, koji je danas turistička atrakcija, propustili zbog kiše. Loše vrijeme pomrsilo nam je planove i otkazalo izlet brodom, no to nam je sad samo još razlog više za ponovni posjet Pafosu.

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva

Od grada smo se oprostili na večeri u baru i restoranu Aphrodite’s Rock Microbrewery, prvoj licenciranoj mikropivovari u Cipru. Ista je u vlasništvu obitelji iz Yorkshirea koja proizvodi odlična craft piva, lagere i jabukovače, a sve kuhaju prema tradiciji i s lokalnim ciparskim sastojcima. Idealna lokacija u brdima u neposrednoj okolici Pafosa, veliko dvorište ukrašeno lampicama i preukusna hrana od nas su definitivno dobili ocjenu pet plus.

Dok se vozimo prema zračnoj luci, iza sebe ostavljamo pitoreskni Pafos sa svim njegovim dizalicama i kranovima... I ondje se gradi punom parom, ali sudeći po dosad viđenom, sve novo što nikne u gradu bit će u skladu i harmoniji s prirodom te kulturnom baštinom koje ovaj mediteranski biser nudi. To im od srca želimo!

image
Privatna arhiva
image
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:21