Aktivni odmor

Idealna avantura za one koji vole hodati: ovo su najljepši višednevni trekovi u Europi

Odabrali smo najbolje kilometarski izazovnije opcije za pješačenje i planinarenje prekrasnim krajolicima
 /Depositphotos

Više od 40 zemalja, deset velikih planinskih lanaca i stotinjak malih... Europski kontinent doista nudi cijelu lepezu opcija za pješačenje i planinarenje, no u ovom smo se prikazu odlučili pozabaviti višednevnim, kilometarski izazovnijim opcijama.

Za jednu od njih definitivno ste već čuli. Riječ je o famoznom El Caminu, odnosno punim imenom Camino de Santiago de Compostela ili Put svetog Jakova u Španjolskoj. Taj 800 kilometara dugačak hodočasnički put pohode stotine tisuća ljudi, ujedinjeni u cilju da dođu do katedrale Sv. Jakova u Santiagu de Composteli te potencijalno preuzmu certifikat o uspješnosti koji se tamo izdaje. Naime, u tzv. hodočasničku knjižicu skupljate pečate na nekoj od devet glavnih ruta. Uvjet je da ste prešli najmanje 100 kilometara. No, iako se o El Caminu zna gotovo sve, ove druge rute možda nisu baš toliko poznate. Tko zna, možda upravo ove godine završite na nekoj od njih?

Tour de Mont Blanc
(Francuska, Italija, Švicarska)

Kao što samo ime govori, ovaj trek okružuje najvišu planinu Alpi, razvikani Mont Blanc, a onima koji se odvaže na nju, tvrde upućeni, pružit će priliku da uživaju u nekima od najdramatičnijih krajolika na svijetu. Riječ je o jednom od najpoznatijih planinarskih putova u Europi, dugačkom 170 kilometara, koji se nerijetko naziva "majkom svih europskih trekova". Oni koji su ga prošli, tvrde da će vam trebati oko 11 dana, pod uvjetom da svaki dan hodate od pet do sedam sati, a zainteresirane se upozorava da će morati svladavati zavidnu nadmorsku visinu. Sam trek prolazi kroz tri države: Francusku, Italiju i Švicarsku. Taj put je prvi prohodao geolog Horace Benedict de Saussure 1700-ih. Želja mu je bila popeti se na Mont Blanc, no to mu nije pošlo za rukom pa ga je "okružio".

image
/Depositphotos

West Highland Way
(Škotska)

Kažu da taj trek, jedan od najpoznatijih na svijetu, ima baš sve što treba. Kreće iz malog gradića blizu Glasgowa i proteže se 152 kilometra sjeverno sve do Fort Williama koji se, pak, nalazi kod Ben Nevisa, najviše planine Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ je o najstarijoj planinarskoj stazi na Otoku, a da je prođete cijelu, tvrde upućeni, trebat će vam od pet do deset dana.

image
Louis-michel Desert/Depositphotos

Laugavegurinn
(Island)

Neonski zelene doline, termalni izvori i para koja se puši iz crne vulkanske stijene... Da, upravo to su zaštitni znakovi tog 55 kilometara dugog treka, jednog od najpoznatijih na Islandu i općenito u svijetu. Za prelazak cijele staze u tom neobičnom krajoliku trebat će vam od četiri do šest dana.

image
/Depositphotos

Haute Route
(Francuska, Švicarska)

Ovaj trek počinje u podnožju već spomenutog Mont Blanca, a završava kod padina jedne od najprepoznatljivijih planina na svijetu, legendarnog Matterhorna. Sam trek je dugačak 200 kilometara, a njime ćete prijeći 11 planinskih prijevoja, "skupiti" više od 12 tisuća metara nadmorske visine i proći ispod deset od 12 najviših alpskih vrhunaca. Koliko traje? Ako hodate šest do osam sati dnevno, trebat će vam od deset do 12 dana.

Matterhorn Trek
(Švicarska, Italija)

Ovaj trek naziva se jednim od najljepših na svijetu zbog niza drevnih putova koji su stoljećima povezivali švicarske Alpe i talijanske doline. Sama ruta dugačka je 150 kilometara, a uživat ćete u svakom koraku i pogledu - na odraz Matterhorna u jezeru Stelli, ledenjačkim prijevojima, alpskim livadama... Da biste prešli cijelu stazu, trebat će vam otprilike osam dana.

image
Andrey Omelyanchuk/Depositphotos

Lechweg Trail
(Austrija i Njemačka)

Ovaj trek počinje u bavarskom gradu Füssenu, a zatim sljedećih devet dana slijedi rijeku Lechweg sve do njezina izvora u austrijskom Vorarlbergu. Na putu će vam društvo praviti dvorci i kristalno bistra jezera, a proći ćete i kroz nacionalni park Tiroler Lech.

image
/Depositphotos

Percorsi Occitani
(Italija)

Osjećat ćete se kao da ste se teleportirali u prošlost, kažu upućeni. Trek prolazi kroz jedan od najočuvanijih dijelova Italije, kroz područje Kotijskih Alpi i dolinu Maira, ionako premreženo brojnim starim putovima. Da biste ga cijeli prešli, trebat će vam devet dana.

image
Alessandro Cristiano/Depositphotos

Norveški fjordovi
(Norveška)

Ako želite nevjerojatne prirodne kontraste - od fjordova do planinskih vrhunaca te preko gustih šuma do ledenjaka - ovo bi definitivno mogla biti opcija za vas. Područje pruža niz mogućnosti - od trekova u trajanju od nekoliko sati do onih višednevnih. Naravno, među čudima kojima ćete se moći diviti je predivna Trolltunga, jedna od najspektakularnijih norveških litica.

image
Konstantin Kalishko/Depositphotos

GR20 trail, Korzika
(Francuska)

Ovaj francuski otok "dom" je jednog od najtežih planinarskih puteva u Europi. Staza je dugačka 180 kilometara, dakle gotovo koliko i sam otok, a na njoj ćete malo po malo, raznim usponima, isplaninariti 12 tisuća metara nadmorske visine. Na ovaj put obično se odvaže samo oni najspretniji planinari kojima je potrebno 15 dana da ga cijelog prijeđu.

image
/Depositphotos

Kungsleden Trail
(Švedska)

U prijevodu "kraljev put", Kungsleden trail jedan je od najpoznatijih na svijetu. Mnogi kažu i najbolji. Dugačak je više od 400 kilometara, a prolazi kroz ukupno četiri nacionalna parka (Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek i Pieljekaise).

image
Sasha64f/Depositphotos
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 15:42