Rad na daljinu

Želite raditi na Islandu ili Barbadosu? Saznali smo sve o vizama za digitalne nomade u 16 zemalja

Zbog pandemije niz radnika više nije vezan za fizički ured. Istražili smo programe zemalja koje žele privući one koji rade na daljinu
 Shevtsovy/Getty Images/istockphoto

Pandemija je promijenila način kako živimo, putujemo i radimo. Kako sve više ljudi svoj posao obavlja od kuće, pojam “digitalni nomad” više nije rijetkost ni rezerviran samo za one malobrojne, što prepoznaje i sve više država diljem svijeta. Naime, sve više država - u želji da privuku posjetitelje, ali na pametniji i održiviji način za svoje gospodarstvo te na dulje razdoblje - uvode posebnu kategoriju viza upravo za osobe koje rade na daljinu ili su vlasnici tvrtki. Takvim se državama, koje reguliraju vizni status digitalnih nomada, ove godine od 1. siječnja pridružila i Hrvatska.

No, što je to točno viza za digitalne nomade ili viza za rad na daljinu? Prema definiciji, riječ je o viznom dokumentu koji se osobi dodjeljuje kako bi živjela i radila u dotičnoj zemlji (teritoriju), bez da (u pravilu) podliježe tamošnjim poreznim zakonima te bez da u tu zemlju mora imigrirati, aplicirati za boravišnu dozvolu ili državljanstvo. U pravilu se izdaje na godinu dana te osobama koje je ishode omogućava da se oslobode oznake “običnog turista” i puste korijene u lokalnoj zajednici, steknu rutinu te istodobno zarađuju za život i istražuju svoj novi, privremeni dom.

image
Martin-dm/Getty Images

Lista destinacija koje nude takve posebne, propisima uređene vizne režime sve brže raste, povrh onih koje već tradicionalno slove kao meka za digitalne nomade, primjerice Bali, Vijetnam ili Tajland (zahvaljujući njegovoj vizi za obrazovanje), iako one nemaju formalno riješen takav vizni program. Trend se ponekad primjećuje i unutar samih država. Primjerice, u SAD-u savezne države Oklahoma, Alabama i Vermont sve redom imaju programe kojima ohrabruju američke državljane da rade na daljinu upravo s njihova teritorija.

Jedna od posljednjih destinacija koja se upisala na listu onih koji su predstavili posebne vize za digitalne nomade jest karipski otok Montserrat. Njegov primjer nalik je na mnoge druge koje pobliže navodimo u nastavku teksta.

image
Carmenmurillo/Getty Images/istockphoto

“Montserrat Remote Workers Stamp” vrijedi godinu dana. Nažalost, kao i mnoge druge vize tog tipa, ne dolazi besplatno, nego s nekoliko “kvaka”. Naime, sama cijena vize za pojedinca je 415 dolara, a za njega i maksimalno tri člana njegove obitelji 623 eura. Isto tako, osoba mora priložiti dokaz da je zaposlena, mora imati zdravstveno osiguranje te minimalna godišnja primanja od 58.140 eura.

“Program za one koji rade na daljinu ne predstavlja samo pozivnicu, nego i ohrabrenje da dođu u Montserrat kako bi radili i istodobno bili više od posjetitelja, dakle dio zajednice koja živi na jednoj od najunikatnijih destinacija na svijetu”, tvrdi Samuel Joseph, zamjenik premijera Montserrata.

Upravo tom logikom vode se i mnogi drugi. Ako ste zainteresirani, za većinu vrijede ista pravila - možete se prijaviti online, a morate prikupiti papirologiju i dokumente te, najbitnije od svega, u većini slučajeva vrlo dobro zarađivati.

image
Todor Tsvetkov/Getty Images

KOSTARIKA
Kao odredište koje privlači ljubitelje opuštenog, zdravog života i prirode Kostarika nudi vizu koja se zove Rentista. Ona vrijedi do dvije godine i može se produljiti, a namijenjena je samo osobama koje su samozaposlene ili imaju biznis u Kostarici, dakle ne za one koji su zaposlenici neke kompanije izvan Kostarike. Osobe koje apliciraju za taj vid vize moraju dokazati da već dvije godine zarađuju 2500 dolara mjesečno ili moraju na računu u banci u Kostarici imati 60.000 dolara. Prijavu je moguće obaviti online (Migracion Website), ali se to navodno ne preporučuje, piše Expert Vagabond. Nadalje, svi priloženi dokumenti moraju biti prevedeni na španjolski jezik i ovjereni. Cijena same vize je 250 dolara.

ANTIGVA I BARBUDA
Ova karipska država nudi vizu za digitalne nomade koja se zove Nomad Digital Residence (NDR). Predviđena je za osobe koje rade na daljinu za kompaniju izvan granica te otočne države ili imaju svoj biznis. Viza se izdaje na dvije godine, a svi zainteresirani trebaju imati riješeno zdravstveno osiguranje i zarađivati minimalno 50.000 dolara godišnje. Aplicirati se može i online, a potrebno je predočiti dokaz o zaposlenju te potvrdu o nekažnjavanju. Što se tiče cijene same vize, za jednu osobu iznosi 1500 dolara, za par 2000, a za obitelj s tri ili više članova 3000 dolara.

DUBAI
Dubai svoj program virtualnog rada nudi od listopada prošle godine. Viza za rad na daljinu omogućava vam da dođete živjeti u Dubai, povedete svoju obitelj i istodobno radite za tvrtku u nekoj drugoj zemlji. U slučaju aplikacije morate imati potvrdu o trenutačnom poslodavcu (plus jednogodišnji ugovor) ili morate dokazati da ste vlasnik tvrtke. Ostali su zahtjevi zdravstveno osiguranje, potvrde iz banke za nekoliko proteklih mjeseci i zarada od najmanje 5000 dolara mjesečno. Prijava se može obaviti online, a cijena same vize je 287 dolara.

image
Martin-dm/Getty Images

BARBADOS
Ova otočna država nudi Barbados Welcome Stamp, posebnu vizu na rok do 12 mjeseci za radnike na daljinu, koja se može i produljiti. Osim dokaza da imate svoj biznis ili da radite na daljinu za kompaniju izvan Barbadosa, također trebate najmanje 50.000 dolara godišnje. Prijaviti se možete online, no trebate pripremiti i svu potrebnu papirologiju te 2000 dolara za jednu osobu ili 3000 dolara za obitelj.

image
Rajska plaža na Barbadosu
Oversnap/Getty Images/istockphoto


BERMUDA
Njihov novoobjavljeni program Work From Bermuda zapravo je “ažurirana” inačica starijeg programa boravka. Digitalni nomadi mogu ostati do godinu dana, no moraju dokazati da imaju svoj biznis ili da rade za neku kompaniju izvan Bermude. Moraju predočiti i dokaz o zdravstvenom osiguranju. Dobra je vijest da Bermuda ne nameće nikakvu kvotu oko godišnje zarade. Prijava se možete obaviti internetom, a cijena vize je 263 dolara.

ESTONIJA
Osim što je bila prva zemlja koja je predstavila e-residency program koji omogućava stranim poduzetnicima da tamo licenciraju svoj online biznis kojemu je sjedište u Europskoj uniji, ta je država u lipnju prošle godine uvela i vizu za digitalne nomade u trajanju do godine dana. Da biste se prijavili, trebate dokazati da imate tvrtku ili da radite na daljinu za kompaniju izvan granica Estonije. Što se tiče plaće, ona mora iznositi najmanje 3504 eura mjesečno, i to u posljednjih šest mjeseci od trenutka prijave (koja se može napraviti i online). Estonija nudi dvije podvrste viza za digitalne nomade: tip C (kratkoročna) po cijeni od 80 eura i tip D (dugoročna) po cijeni od 100 eura.

GRUZIJA
U program pod imenom Remotely from Georgia možete se uključiti ako radite za neku kompaniju izvan Gruzije, zatim ako imate vlastiti biznis te ako zadovoljavate sljedeće uvjete: možete dokazati da ste financijski sposobni platiti poreze tijekom boravka, da zarađujete najmanje 2000 dolara mjesečno i da imate putno osiguranje koje vrijedi barem šest mjeseci.

image
Manastir na granici Gruzije i Azerbajdžana
Helovi/Getty Images/istockphoto


KAJMANSKI OTOCI
Njihova posebna viza za digitalne nomade zove se Global Citizen Certificate (GCC), a u sklopu nje tamo možete ostati do dvije godine. No, trebate i puno zarađivati. Pojedinci moraju dokazati da godišnje zarađuju najmanje 100.000 dolara ili u slučaju para 150 tisuća dolara. Nadalje, morate biti zaposleni u tvrtki izvan Kajmanskih otoka, morate predati ovjerenu potvrdu iz banke, podliježete dodatnim provjerama i morate pokazati da imate zdravstveno osiguranje. Prijava dolazi i u online obliku, a osim dokumenata, treba vam i 1469 dolara.

image
Martin-dm/Getty Images

ISLAND
Viza za digitalne nomade jedna je, što se tiče trajanja, od najkraćih - vrijedi samo šest mjeseci. Osnovni su uvjeti slični kao i kod ostalih: trebate imati svoj biznis ili raditi za kompaniju kojoj je sjedište izvan Islanda te zarađivati minimalno 7763 dolara mjesečno. Isto tako, morate predočiti dokaz o zdravstvenom, odnosno putnom osiguranju, dok sama viza, odnosno troškovi njezina ishođenja iznose oko 50 eura.

image
Polarna svjetlost na Islandu
Ansonmiao/Getty Images


MAURICIJUS
Ako ste zainteresirani za tamošnju “premium vizu” u trajanju od godine dana, trebate predočiti svoje dugoročne planove u toj zemlji (svrha posjeta, planovi o smještaju) te dokazati da imate zdravstveno osiguranje. Također, morate imati ili vlastiti biznis ili raditi za neku stranu kompaniju. Sama viza je besplatna.

NJEMAČKA
Njemačka regulira vizni status freelancera i digitalnih nomada. Riječ je o dozvoli boravaka koja stranim freelancerima i samozaposlenim osobama omogućava da žive u Njemačkoj najmanje šest mjeseci i najviše tri godine. Prema pisanju portala, program ima jednu manu - proces prijave, odnosno dobivanja vize traje mjesecima. Kako biste se prijavili, trebate zadovoljavati određene uvjete - primjerice, imati osiguran smještaj, predati dokaz o zdravstvenom osiguranju i financijskoj održivosti te imati klijente kojima je sjedište u Njemačkoj. Digitalni nomadi se, navodi se, moraju registrirati i pri tamošnjim poreznim vlastima. Sama viza košta 100 eura.

PORTUGAL
Portugal nudi i vizu privremenog boravka i dozvolu boravka samozaposlenima ili poduzetnicima u trajanju od godine dana. Viza se može produljiti na još pet godina nakon kojih postoji mogućnost prijave za stalni boravak. Da biste je dobili, trebate zadovoljiti iduće uvjete: dati dokaz o primanjima odnosno financijskim sredstvima, dokaz da zarađujete najmanje 600 eura mjesečno i dokaz o zdravstvenom (putnom) osiguranju. Cijena troškova izrade vize je 83 eura, a dozvole boravka 72 eura. Jako je zanimljivo i na Madeiri gdje je osnovano prvo selo za digitalne nomade.

ANGVILA
Taj britanski prekomorski teritorij u sklopu svoga viznog režima također želi privući digitalne nomade. Traži ih da pritom plate 2000 dolara po osobi ili 3000 dolara po obitelji. Ta cijena, među ostalim, pokriva i dva testa za covid po osobi te radnu dozvolu. Prijavu je moguće napraviti putem interneta.

image
Biserka Stojanovic/Getty Images/istockphoto

NORVEŠKA
Norveška nudi tzv. independent contractor vizu u sklopu koje morate biti samozaposleni te imati ugovor koji dokazuje da ćete raditi na projektu u Norveškoj. Uz to, traži se potvrda da imate osiguran smještaj i dokaz da zarađujete najmanje 35.719 eura godišnje. Ni sama cijena vize nije sitnica - iznosi oko 600 eura. Nude i posebnu vizu za digitalne nomade koji žele boraviti na Svalbardu.

MEKSIKO
Meksiko je i inače vrlo popularna destinacija za digitalne nomade zahvaljujući turističkoj vizi koja vrijedi šest mjeseci. No, meksičke vlasti nude i vizu privremenog boravka koja vrijedi godinu dana i može se produljiti za još tri godine. Naravno, i tu ima “kvaka”. Morate dokazati da mjesečno zarađujete najmanje 1620 dolara (u proteklih šest mjeseci od trenutka prijave) ili trebate predočiti dokaz da na računu imate 27.000 dolara.

ČEŠKA
Digitalnim nomadima nudi posebnu poslovnu vizu koja se zove zivno ili zivnostenské opravneni. Traži se osobno u češkoj ambasadi ili konzulatu i obrada traje prilično dugo, od 90 do 120 dana. Morate zadovoljiti određene uvjete: dokaz o licenci, dokaz o sredstvima na računu (najmanje 5587 eura) i dokaz da imate osiguran smještaj u sljedećih godinu dana. Sama viza košta 100 eura.

HRVATSKA


"Viza" vrijedi godinu dana, radnik može povesti i obitelj

Status digitalnih nomada (dozvolu boravka za digitalne nomade u trajanju do godine dana) od prvog mjeseca ove godine regulirala je i sama Hrvatska.

Prema službenoj definiciji, “digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske”. Državljani “treće zemlje” su građani svih zemalja koje nisu članice Europskog gospodarskog prostora, a na koje se inače primjenjuje stroži režim boravka i rada u Hrvatskoj te moraju imati radne vize.

Hrvatska “viza za digitalne nomade” vrijedi godinu dana. Nije je moguće produžiti, ali se može zatražiti i “viza” za šest mjeseci. Digitalni nomadi mogu sa sobom povesti i svoje obitelji. Osoba koja aplicira, među ostalim, mora imati privatno putno osiguranje te dokazati da ima dostatna novčana sredstva. Isto tako, mora ishoditi i OIB te si osigurati smještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:35