SAVRŠEN IZLET

Vinske ceste Zagrebačke županije: hedonizam, idila i nova iskustva na zelenim brežuljcima

Bez obzira na to putujete li s dragom osobom, obitelji ili s većim društvom, vinske ceste u okolici Zagreba će vas oduševiti
 Darko Tomas/Cropix

Nanese li vas put na jednu od vinskih cesta Zagrebačke županije, možete biti sigurni da je pred vama ne samo iskustvo vrhunskih vina nego i niz nevjerojatnih dogodovština bez obzira na to putujete li s jednom posebnom osobom, većim društvom ili obitelji.

image
Plešivička vinska cesta
Arhiva TzzŽ/

Plešivička vinska cesta odvest će vas ravno među magične brežuljke duž kojih se prostiru kilometri vinograda. Plešivica se posljednjih godina nametnula kao ozbiljna vinska regija, a najprepoznatljivija je po vrhunskim pjenušcima. Osim pjenušaca, ovdje ćete pronaći i nešto sasvim neočekivano - vina iz amfore. U skladu sa svjetskim trendovima, sve se više plešivičkih vinara okreće potpuno prirodnoj proizvodnji, a isto vrijedi i za hranu. Inspirirani dugom tradicijom proizvodnje vlastite hrane koja je ovdje bila standard dugi niz generacija, žumberački restorani oduševit će vas lokalnom tradicionalnom, ali i visokom kuhinjom. Osim vinske ceste, tu je i cesta sira, brojne biciklističke staze, a popnete li se na vrh Plešivice, svoje ćete iskustvo zaokružiti zapanjujućim vidicima.

image
Bernard Korak s bakom
Arhiva TzzŽ/

Zelinskom vinskom cestom vlada kraljevina. Radi se o autohtonoj sorti vina koju ćete naći samo ovdje, a karakteriziraju je lakoća i svježina te se stoga tradicionalno koristi za veća druženja i idealno je za tople ljetne dane. Uz kraljevinu, tu je i Kraljica, pjenušac napravljen od iste sorte. Zelina je i dom tradicionalnog viteškog turnira, a propustite li to srednjovjekovno zbivanje, možete posjetiti jednu od lokalnih farmi gdje će najmlađe razveseliti domaće životinje te pregršt sadržaja za igru na otvorenom. Zeleni brežuljci i vinogradi koji su nekoć davno pripadali grofovima dočekat će vas raširenih ruku, kao i domaćini malih gospodarstava, vinarija i restorana.
image
Plešivički copanjek, autohtoni slani prhki kolač
Mario Zilec/Arhiva TzzŽ

Samobor je tradicionalno izletište Zagrepčana ovjekovječeno čak i u kultnom filmu “Tko pjeva, zlo ne misli”. Danas, u Samoboru vas čekaju vrhunske poslastice - i ne mislimo samo na pjenaste samoborske kremšnite! Tu je tradicionalno specijalno aromatizirano vino bermet kojem se u procesu fermentacije dodaje rogač, grožđice i smokve te pelin koji bermetu daje karakterističnu gorku notu. Neočekivane samoborske kombinacije okusa ne staju tu; muštarda je gorušica u koju se ukuhavaju pekmez od crnog grožđa i crno vino. Rezultat je pikantan i sladak prilog jelima od mesa. No, ne nalaze se sve samoborske atrakcije u čaši ili na tanjuru - neke su skrivene duboko ispod zemlje, poput Grgosove špilje kojom možete prošetati uz vodstvo samog pronalazača.
Ivanić-Grad vas vodi putevima škrleta, vina idealnog uz lagana jela poput ribe i tjestenine, ali i do još jednog neočekivanog iskustva koje budi sva osjetila dok spaja autentično i suvremeno. Ideja sljubljivanja vina i glazbe koja utječe na doživljaj aroma, okusa i asocijacija pojedinog vina realizirana je u konceptu degustacije vina uz DJ-a.
Ponekad je dan prekratak za sve što vinske ceste Zagrebačke županije mogu pružiti. Zato su tu kuće za odmor, od modernih do tradicionalnih drvenih koje će izlet pretvoriti u nezaboravno vikend iskustvo.

Okolica Zagreba puna je
neočekivanih iskustava

Osjećaj topline stogodišnjeg drva pod rukom, lov na tartufe uz pomoć školovanog psa tragača ili degustacija vina koja obuhvaća sva osjetila? Ne, ne govorimo o ljetovanju u Istri ni doživljajima ograničenim na strogi centar europskih metropola. Zagrebačka županija krije niz neočekivanih iskustava koja je gotovo nemoguće prepričati. Baš zato, treba ih doživjeti.
Nadomak glavnoga grada, u kojem god smjeru krenuli, lako je naići na pitome krajolike i impresivne vidikovce. No, ovaj kraj pruža toliko više od očekivanoga. Svaka od tri vinske ceste krije svoja iznenađenja. Plešivička vinska cesta će počastiti vaše nepce vrhunskim pjenušcima, prirodnim vinima i vinima iz amfore, a tu je i prvi hrvatski ladanjski restoran visoke kuhinje koji koristi isključivo prirodne, lokalne namirnice. Samoborska vinska cesta dom je bermeta, a zelinskom vinskom cestom vlada sorta kraljevina. Skrenete li pak s vinske ceste i zaputite se prema Ivanić-Gradu, naići ćete na iskustvo kušanja vina obogaćeno urbanom glazbom i umjetnošću. Nađete li se u Rudama, imat ćete priliku okusiti i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji - rudarsku greblicu.
Spomenuli smo tartufe i, da, oni se zaista nalaze u tlu turopoljskih šuma i, ne, nimalo se ne razlikuju od slavnih istarskih tartufa. Jedina je razlika možda u tome što će se turopoljski tartufi, osim na jelovnicima lokalnih restorana, povremeno naći i na jelovniku jedne od najstarijih autohtonih vrsta svinja! Turopoljska svinja ne podnosi tipičan uzgoj u zatvorenom, nego pune dvije godine provodi često trčkarajući šumom zbog čega je njezino meso prošarano intermuskularnim mastima proglašeno jednom od najkvalitetnijih namirnica.
Ispod površine zemlje u okolici Ivanić-Grada nalazi se još jedna vrijedna rijetkost: naftenska nafta od koje se destilacijom dobiva naftalan, mineralno ulje o čijoj je dobrobiti za ljudsko zdravlje pisao još Marco Polo. Lječilište Naftalan danas koristi ovo mineralno ulje i ljekovitu termalnu vodu kao pomoć pri liječenju reume, bolesti zglobova i kožnih bolesti, a mnogima predstavlja dobrodošli odmak od klasičnih wellness tretmana.
Iako je cijela Zagrebačka županija nadohvat ruke od glavnoga grada i kao takva stvorena za jednodnevni izlet, da biste zaista uronili u sva iskustva koja se ovdje kriju, nije naodmet razmisliti o noćenju u jednoj od tradicionalnih ili sasvim modernih kuća za odmor na ovom području. Bilo da želite svoj dan završiti u turopoljskoj drvenoj kući, uz kamin i romantičnu večeru s tartufima koje ste sami tog dana ulovili… ili pak gledajući u zalazak sunca s terase nazdraviti jednom od butelja vrhunskog vina ovoga kraja, neočekivana iskustva Zagrebačke županije čekaju da ih doživite i podijelite s drugima.

image
logo TZZŽ
TzzŽ/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:09