ISKUSTVO ZA PAMĆENJE

Vinarije, izletišta, priroda... Najljepše jesenske priče u zelenilu pitomog zagrebačkog prstena

Jesen skriva brojne ljepote, doživite ih u Zagrebačkoj županiji uz vrhunsku hranu i vina, prekrasnu prirodu i udobne kuće za odmor
Kuća za odmor Vila Dora
 Mario Zilec/TZ Zagrebačke županije

Jesen skriva brojne ljepote, ali treba ih doživjeti na pravome mjestu. Savršena prilika za to skriva se u pitomim krajolicima zagrebačkog zelenog prstena, u kombinaciji sa svim plodovima, sadržajima i aktivnostima nadohvat ruke. Posjet atrakcijama Zagrebačke županije postaje posebno iskustvo kad se priča zaokruži. Zgrabite cijeli paket i nadogradite izlet uživanjem u cjelokupnoj ponudi izabranog odredišta. Uz opuštanje u okruženju prirode, kušajte domaću hranu i vrhunska pića, istražite autohtone proizvode, upoznajte lokalnu tradiciju na seoskim gospodarstvima i, za kraj, počastite se bezbrižnim noćenjem u jedinstvenom ambijentu. Mala životna zadovoljstva lako se spoje u doživljaj za pamćenje i često su bliže nego što mislimo.

Romantični seoski pejzaži

image
Izletište i restoran Krašograd
Tz Zagrebačke županije/

Miran i slikovit kraj oko Pisarovine, između Vukomeričkih gorica i Kupe, obiluje romantičnim seoskim pejzažima. Ovo područje možda nije na glasu kao vinorodno, ali lokalni adut je moderni pogon Varionice, jedne od prvih craft pivovara u Hrvatskoj, osnovane 2014. godine. Strast i entuzijazam koji pokreću mladu ekipu pivara već su urodili mnoštvom nagrada i ugledom među ljubiteljima zanatskog piva. Obiđite pivovaru i provjerite na samom izvoru kako nastaju vrhunska piva puna okusa. Nezaobilazna točka za obiteljski dan popularni je Krašograd. Prostrani ekopark s jezercem i brojnim igralištima ponajprije je blagodat za djecu željnu aktivnosti na otvorenom, no zakinuti neće ostati ni odrasli posjetitelji. Restoran s tradicionalnim domaćim jelima i kućice za smještaj upotpunjuju ponudu ovog seoskog odmarališta. Želite li svoj mali privatni raj daleko od stresa i vreve, na raspolaganju je nekoliko izuzetnih kuća za odmor, kao što su luksuzne Greenwood Cottage i Marlene’s Residence te ekološki osviještena kuća Lavender.
image
Kuća za odmor Greenwood Cottage
Tz Zagrebačke županije/


Brežuljkasti vinogradi i domaća hrana
image
Izletište vinarija Kos-Jurišić
Tz Zagrebačke županije/

Zelina je idilično područje puno brežuljaka i plodnih nizina, poznato po svojoj vinskoj cesti. Perjanica zelinskog vinarstva zove se kraljevina - riječ je o autohtonoj sorti grožđa koja daje lagana svježa bijela vina. Više je vinarija koje zaslužuju temeljit obilazak, no svi elementi potrebni za neponovljiv doživljaj mogu se naći na imanju i izletištu obitelji Kos-Jurišić. Dočekat će vas kvalitetnim vinima iz vlastite vinarije i lokalnim kulinarskim specijalitetima, a tu je i mogućnost smještaja. No njihov hit proizvod, posebno popularan u novonormalnim vremenima, zove se piknik košarica. U ponudi je dosad bilo nekoliko kompleta domaće hrane i vina namijenjenih konzumaciji u samom vinogradu, na mjestu koje sami izaberete. Nova sezonska košarica sadržavat će buncek, pečene krvavice, kobasice i carsko meso uz zelje i restani krumpir te zapečene štrukle i knedle od sira s pekmezom od marelica za slatki kraj. Premijera se očekuje 11. studenoga, na samo Martinje, kad vinarija ima dan otvorenog podruma. Zamislite kako sjedite udobno zavaljeni i ogrnuti dekicom, oko vas je trsje, iznad vedro nebo, a vi uživate u slasnoj hrani i kuhanom vinu dok pokraj vas pucketa vatrica iz otvorena ložišta. Mnogima će ovo biti definicija jesensko-zimske čarolije.
image
Izletište Vinarija Kos-Jurišić
Tz Zagrebačke županije/

Turopolje ima dugu povijest i bogatu baštinu. Dašak modernih vremena kao nadopunu slavnoj tradiciji unijela je obiteljska destilerija Brigljević iz Velike Gorice. Sve je krenulo kao hobi, a danas je ovaj mali pogon stasao u respektabilnu butik destileriju poznatu po odličnim rakijama i likerima. Zadnjih godina džin je sve traženije piće i broj domaćih proizvođača stalno raste, a prvi hrvatski zanatski džin, Flying Cat iz 2015. godine, napravili su upravo Brigljevići. Ova gostoljubiva i samozatajna obitelj u svojoj ugodnoj kušaonici često organizira zanimljive radionice za upoznavanje s džinom, ali i drugim vrhunskim destilatima. Na gastronomsku kartu turopoljskog kraja u zadnje vrijeme trijumfalno ulaze crni tartufi, koji oduvijek rastu u ovdašnjim hrastovim šumama, a poznatih vrsta već je gotovo dvadeset. Lov na tartufe u turopoljskom lugu definitivno je nesvakidašnje iskustvo, koje savršeno spaja zdravu rekreaciju u prirodi i gurmanske interese. Uživjet će se i djeca i roditelji. Raskošnih kuća za odmor koje objedinjuju tradicijsku gradnju i moderni komfor ovdje ne nedostaje. Primjeri su velika ruralna ljepotica Trumbetaš, mini resort Katulić, skrovita Vikendica Bobica ili Vila Dora, Sunčani brijeg izgrađen od drva u autohtonom stilu ili pak imanje Sremić na mirnom brežuljku.

Pogled, tradicija i vrhunska vina
image
Tz Zagrebačke županije/

Drevna regija Moslavina istočno od Zagreba naslanja se na Ivanić Grad, a njegova okolica obiluje netaknutom prirodom raznovrsnog reljefa. Između ostalog, tu su bregoviti vinogradi u kojima caruje izvorna mikrolokalna vinska sorta škrlet. Koliki je kvalitativan skok ovo pitko i nježno vino doživjelo posljednjih godina najbolje se može provjeriti u ambicioznoj vinariji Voštinić-Klasnić.
image
Vinarija Vošrinić-Klasnić
Tz Zagrebačke županije/

Pristup vinara Tomislava Voštinića, ugodna kušaonica i terasa s koje puca predivan pogled potpuno su moderni, ali cijela vizija itekako se naslanja na obiteljsku i lokalnu tradiciju. Vinarija je imenu nedavno dodala i riječ galerija jer za njih je vino i pozivnica na okupljanje, druženje i širenje granica. Ovdje se stoga često organiziraju izložbe, glazbena događanja i razne kreativne radionice radi kojih mnogi posjetitelji rado potegnu izdaleka.

image
TzzŽ/

image
HTZ logo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 16:03