RADIKALNA PROMJENA

Veneciji je dosta gužvi i uvodi naplatu ulaska u grad! Evo što trebate znati o novom režimu

U lipnju kreće pilot projekt, a sustav rezervacija i naplate ulaznica trebao bi u potpunosti zaživjeti početkom sljedeće godine
 Depositphotos

Spremate se u Veneciju? Ako da, ovaj bi vam vodič mogao biti vrlo koristan jer taj megapopularan grad kanala uvodi značajnu novost. Naime, svi koji posjećuju Veneciju na jedan dan, trebat će prije dolaska “rezervirati”, odnosno najaviti svoj dolazak u grad i platiti ulaznicu. Ovo je najvažnije što biste trebali upamtiti.

Zašto nove mjere?
Venecija je iznimno popularna destinacija, a prevelik broj turista predstavlja problem jer se tamošnja infrastruktura jedva nosi s hordama ljudi. Naime, samo 2019. godine grad je posjetilo čak 30 milijuna turista, od kojih je većina došla samo na jedan dan. Najnovijim mjerama vlasti, kako kažu, žele olakšati život lokalnom stanovništvu i smanjiti gužve, ali i poboljšati uslugu za same posjetitelje njihova grada.

image
Artush/Depositphotos

Tko treba rezervirati dolazak?
Svi osim stanovnika Venecije i njihovih rođaka, djece u dobi do šest godina te osoba koje odsjedaju barem jednu noć u lokalnim hotelima. Lokalno stanovništvo, radnici i studenti koji svakodnevno prolaze kroz Veneciju imat će “virtualni ključ” za ulazak u grad na aplikaciji na mobitelu. Turisti koji odsjedaju u Veneciji neće plaćati ulaznicu u grad, ali će se svejedno trebati registrirati.

Kada će sustav zaživjeti?
Sustav se, zasad u obliku pilot-projekta, uvodi u lipnju ove godine, a u punom će smislu, dakle s plaćanjem ulaznice, zaživjeti u siječnju iduće godine.


Kako će to funkcionirati?
Svi koji budu htjeli posjetiti Veneciju, trebat će rezervirati svoj dolazak preko posebne stranice koja je još u izradi. Kad to učine, primit će QR kod koji će skenirati na glavnim ulaznim točkama u Veneciju. Oni koji u gradu ostaju samo jedan dan i ne noće, plaćat će i ulaznicu.

image
Depositphotos

Kolika će biti cijena ulaznice?
Pretpostavlja se da će se cijena kretati od tri do deset eura, ovisno o dobu godine i broju turista. Najskuplja bi trebala biti u u sezoni. Vlasti će odrediti i maksimalan broj posjetitelja u gradu, koji bi trebao biti 40.000 ili 50.000 ljudi. Kad se dosegne taj prag, ulazak novim posjetiteljima privremeno će biti ukinut.

Hoće li biti nekih povlastica?
Vlasti ih najavljuju. Tvrde da će rezervaciju i gradsku ulaznicu pratiti, primjerice, popusti na ulaznice za muzeje.

Koje još mjere uvodi Venecija?
Vlasti su lani instalirale mrežu kamera i senzora kako bi pratile kretanje turista i sanirale gužve kod pojedinih atrakcija. Zabranile su i ulazak kruzerima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:19