ODMOR IZ SNOVA

Ultimativni pravilnik za hedonističko zimovanje na slavonsko-baranjski način

Hedoniziranje je posebna vrsta uživanja u putovanju, pa tako i u zimskom, a na istoku se pozitivna energija osjeća na svakom koraku
 Mario Romulić I Dražen Stojčić/Tz Baranje

Iako će neki pomisliti da bi se temeljni principi hedonističkog zimovanja mogli svesti na slogane poput “u se, na se i poda se” ili “udri brigu na veselje”, tome naravno nije baš tako. Hedoniziranje je posebna vrsta uživanja u putovanju, pa tako i u onom zimskom. Da bi bilo uspješno, potrebni su mu ne samo dobra volja putnika-hedonista, nego i specifična obilježja destinacije.

Na vašu sreću, slučajno znamo jednu takvu – odaziva se na starohrvatska kodna imena HeadOnEast Croatia i Visit Slavonija & Baranja. U nastavku donosimo pročišćeni tekst Pravilnika o hedonističkom zimovanju na slavonsko-baranjski način.

Članak 1. Hotspot dobrog raspoloženja

image
Mario Romulić I Dražen Stojčić/Tz Baranje

Proizašla iz pravne stečevine slavonsko-baranjskih zimskih sijela, prela i divana, ova odredba podrazumijeva da je hedonističko zimovanje vrijeme u kojem se pozitivna energija, spontanost i neposrednost slobodno šire od šanka do šanka i stola do stola. U neograničenim količinama međusobno ih razmjenjuju gosti i domaćini, domaćini i gosti, gosti i gosti, domaćini i domaćini.

Članak 2. Svaka kuhinja je bakina

image
Mario Romulić I Dražen Stojčić/Tz Baranje

Jelovnik tijekom hedonističkog zimovanja nije “nalik” ili “poput” bakine kuhinje, a također i ne “podsjeća” na nju. Razlog tome je jednostavan – ako pod pojmom bakine kuhinje podrazumijevamo domaće, ukusno, obilno i lijepo, onda sav jelovnik tijekom hedonističkog zimovanja jest bakin. Odabrali ručak na seoskom domaćinstvu, u tradicionalnoj čardi, hotelskom ili šarmantnom gradskom restoranu, gastronomija je simbol slavonsko-baranjske gostoljubivosti te oko nje nema kompromisa – želudac gosta uvijek mora biti u pravu.

Članak 3. Vinske karte na stol

image
Efekt Media/Tz Baranje

Kompromisa ne može biti ni u pogledu “tekućih” pitanja. Osim što su postojbina dobre stare šljivovice i sve brojnijih craft piva, Slavonija i Baranja su i neotkriveni zavičaj vrhunskih kontinentalnih vina. Regionalne vinarije i mali obiteljski proizvođači tijekom zime organiziraju degustacije mladih i odležanih vina, prigodne ledene berbe te planske i neplanske vinske svečanosti. Vaše je samo da se u pravom trenutku nađete na pravom mjestu.

Članak 4. Pjesma nek’ odzvanja kroz noć

image
Dubravko Franjin I Nenad Milic/Tz Baranje

Kad je o smještaju riječ, a nastavno na članak prvi, zgodna strana hedonističkog zimovanja je u tome što se ono vrlo često odvija u gore spomenutim prekrasnim kućama za odmor, daleko od znatiželjnih očiju, osjetljivih ušiju i napornih epidemija. Nakon što se ovaj ambijent oplemeni društvom iz članka prvog te opskrbi delicijama iz članaka drugog i trećeg, slavlje može početi.

Članak 5. Sporta taman koliko treba

image
Mario Romulić I Dražen Stojčić/Tz Baranje

Kao sastavni dio hedonističkog zimovanja utvrđuje se i šetanje, hodanje, bicikliranje i/ili trčanje bajkovitim krajolikom. Odredba proizlazi kako iz spoznaja o korisnosti umjerene tjelesne aktivnosti, tako i iz mogućnosti da se poneko lumpovanje ipak može oteti kontroli, pa jutro poslije bude obilježeno potrebom za svježim zrakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:23