Vrijeme za uživanje

U Zadru i okolici recite ‘da‘ vrhunskim vinima i vinskoj tradiciji dugoj 3000 godina

Putujući diljem Zadarske županije otkrijte vinarije i kušaone u kojima ćete zasigurno naći nešto za sebe
Ražnjevića dvori
 TZ Zadarske županije

Opojna se vina u Zadarskoj regiji uzgajaju više od 3000 godina i prelaze granice, osvajajući mnoge međunarodne nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Osobito su vrijedna i cijenjena crna vina, kao što su Zinfandel, Merlot i Cabernet. Putujući diljem Zadarske županije, od Ravnih kotara do primorja, otkrijte vinarije i kušaone gdje ćete naći sortu za sebe.

U srcu Ravnih kotara, u Nadinu, posjetite vinara koji godinama niže brojne nagrade. Obitelj Škaulj proizvodi i puni 200.000 butelja organskog vina, ali nudi i slasna jela. U kušaonici tipičnog dalmatinskog stila, kušajte njihov Merlot, Syrah, Cuvée, Cabernet Sauvignon, Maraštinu ili slatko desertno vino.

Nedaleko, na istome području, u poljoprivrednoj zadruzi MasVin nastavite s kušanjem lokalnih vina, opet organskih, ali i ekstra-djevičanskog maslinovog ulja i smokava! Zadruga je to koja proizvodi nagrađivana visoko-kvalitetna ekstra-djevičanska maslinova ulja i vina, a prostire se na 11 hektara zemlje zasađenih hrvatskim i francuskim sortama.

Zanima li vas eno-gastro iskustvo a želite i prespavati u zaleđu, rezervirajte sobu u Ražnjevića dvorima, nekada tradicionalnom ruralnom posjedu koji je u novijem dobu renoviran i pretvoren u predivan smještaj za odmor.

U Zadru je par mjesta koja možete posjetiti, a jedno od njih je Degarra Vinarija. U obnovljenom prostoru nekadašnje vojarne nalazi se kušaona koja nudi njihova vina uzgajana u Ravnim kotarima i to proizvedenih od Caberneta, Merlota, Syraha, Plavine, Pošipa i Maraštine, a probajte i pjenušac Degarra!

image
Kušaona vinarije Degarra nalazi se u obnovljenom prostoru nekadašnje vojarne u Zadru
TZ Zadarske županije

U Zadru potražite i malu butiknu vinariju Fiolić, koja će vas uz vrhunska nagrađivana vina iznenaditi i sa sjajnim likerima od maraške i smokve. Od bijelih vina proizvode vrhunsku Maraštinu i Malvaziju te Cuvée Blanc, Rose od sorti plavina i grenache. Proizvodnja crnih vina bazira se na sortama Merlot kao i dvije kupaže (Cuvée) od sorti Grenache i Syrah, te od sorti Merlot i Cabernet.

Krenete li prema Ninu obavezno navratite u Kraljevske Vinograde u Petrčanima pa makar samo zbog pogleda na more. Tamo uzgajaju grožđe na lokacijama s više od 300 tisuća trsova.

Na otoku Pagu posjetite Vina otoka Paga pa tamo isprobajte između ostalog, i vina domaće sorte Gegić koje je vinarija uspjela oživjeti i spasiti od zaborava. A još jedno sjajno mjesto je Karaba u Pakoštanima jer tamo čitava obitelj sudjeluje u ručnoj berbi grožđa koje postaje vrhunsko vino poput Merlota, Cabernet-Sauvignona i žuti i slatki muškat.

image
Maškovića han
Nikola Matic/TZ Zadarske županije

Više o vinima u Zadarskoj regiji, ali i o maslinovom ulju, domaćoj hrani, čuvenom siru i ostalim lokalnim delicijama potražite u brošuri Turističke zajednice Zadarske županije Recite DA! lokalnim proizvodima i namirnicama! Brošuru potražite na linku: https://www.zadar.hr/datastore/filestore/13/TZZ_rural_layout_165x210_13082020_final.pdf

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:49