Optimizam

Turističke agencije: rezervacije će rasti zbog cijepljenja i ublažavanja uvjeta karantene

Čak trećina sudionika istraživanja tvrdi da ih je pandemija ponukala da istraže nove destinacije
 Molchanovdmitry/Getty Images/istockphoto

Nažalost, zahvaljujući pandemiji i kaosu koji je ona unijela u sektor turizma i putovanja, u današnje vrijeme - dok su granice i dalje nerijetko zatvorene ili pak njihov prelazak podrazumijeva niz restrikcija - sve se u velikoj mjeri i dalje svodi na statistiku.

Jedna od najnovijih dobivena je u istraživanju pod imenom "Global Travel Distribution COVID-19 IMPACT Survey", čije rezultate prenosi portal Travel Daily News. Istraživanje je napravio Travel Consul, a njime je bilo obuhvaćeno 1292 vlasnika turističkih agencija, turoperatora i nezavisnih agenata. Istraživanje je provedeno krajem siječnja i početkom veljače ove godine, na pet kontinenata i ukupno 20 zemalja, a rezultati ukazuju na neke od trendova koji bi mogli diktirati turističku ponudu ove godine.

Tako čak dvije trećine ispitanika smatra da će uvođenje tzv. covid putovnice vrlo vjerojatno povećati stopu rezervacija, dok 44 posto njih vjeruje da će tome doprinijeti i rašireno cijepljenje. Trećina je ipak sklonija misliti da će, umjesto cijepljenja, na porast bookinga utjecati prije svega ublažavanje zahtjeva karantene te ponuda besplatnog testiranja.

Također, turoperatori, agencije i agenti tvrde kako bilježe pojačani interes za solo putovanja, putovanja u manjim grupama ili pak all-inclusive resorte i hotele. Njih čak trećina tvrdi da ih je pandemija primorala istražiti nove destinacije koje bi mogli ponuditi svojim korisnicima. Također, ispitanici su naveli kako je čak 54 posto njihovih korisnika sklono odgoditi putovanja, za razliku od njih 35 posto kojima je draže otkazivanje. To smatraju dobrim pokazateljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:51