Uvod u vinsko ljeto

Svi putevi vode na istok: Sredinu lipnja rezervirajte za Vinatlonske dane u Baranji

Vinatlonski dani otvaraju seriju manifestacija posvećenu vinu i vinskom hedonizmu u Baranji koji će uslijediti sve do kasne jeseni

Vinatlon starta u subotu, 18. lipnja, s početkom u 15 sati

 Marko Banić

Vinatlonski dani otvaraju seriju dobrih manifestacija posvećenih vinu i vinskom hedonizmu u Baranji koji će uslijediti sve do kasne jeseni. Riječ je o prvom izdanju manifestacije nastale fuzijom Gator festa i Vinatlona, posvećenoj „tom finom baranjskom vinu“, tom dionizijskom nektaru s pitomih, suncem obasjanih obronaka baranjske planine i užitku življenja kojeg vino intenzivira. Dvije manifestacije spojene u Vinatlonski tjedan tijekom lipnja ujedno nude i proslavu vrhunca proljeća kojeg simbolizira buđenje prirode i novog životnog optimizma te odličan uvod u dugo toplo i vinsko ljeto.

Započinje baranjskim Wine & Walk-om by Visit Baranja koji se održava 11. lipnja. Koncept je već dobro uhodan i znan vinoljupcima. Nakon preuzimanja startnih paketa wine walkeri odnosno vinski šetači kreću na desetak kilometara dugu kružnu hiking turu kroz nepregledno baranjsko more vinograda.

Nakon uvodnog Wine & Walka slijedi dvodnevno finale Vinatlonskih dana. Vinatlonski dani baštine od Gator festa tradicionalno ocjenjivanje vina na koje su dobrodošli i uzorci izvan baranjskog vinogorja. Samo ocjenjivanje održati će se koncem svibnja, a u petak, 17. lipnja, s početkom u 18.00 sati u staroj beljskoj vinariji u Kneževim Vinogradima održati će se svečana dodjela diploma najbolje ocijenjenim vinarima. Ovaj događaj biti će otvoren i za javnost, a posjetitelji će uz kupovinu degustacijske čaše imati priliku kušati sva vina iz kataloga ocjenjivanja. Od 18.30 do 20.30 sati bit će upriličen i „Najduži vinski stol“, a nastup Dore Vestić biti će glazbena kulisa eventa.

image

Održat će se i Vinart, likovna kolonija u kojoj nastaju slike tehnikom vinorela

Marko Banić

Nakon svečanosti u starom beljskom podrumu program se seli na bazene u Kneževim Vinogradima uz otvaranje sezone noćnog kupanja i bogatu eno i gastro ponudu. Proslavljeni kuhar hrvatske nogometne reprezentacije Tomica Đukić prisutnima će predstaviti svoju interpretaciju finger fooda, a nakon premijere na valpovačkom festivalu sira & vina prvi put će se u Baranji predstaviti Tea infused wine tasting by T.E.A. – Tea exploration academy.

I sve je to samo uvod u sami Vinatlon, koji starta u subotu, 18. lipnja s početkom u 15.00 sati, a gdje drugdje nego u vinskoj prijestolnici Baranje – Zmajevcu. Fantasy DJ Team stvorit će glazbenu kulisu eventa u katoličkom i reformatskom surduku, a u 16.00 sati započet će Vinart – likovna kolonija u kojoj nastaju slike tehnikom vinorela kao i vinske igre koje će osim Bačvatlona imati i neke nove discipline, ali neka to ostane iznenađenje. U 20.00 sati u reformatskom surduku nastupiti će legendarna glazbena skupina Galija.

Tijekom cijelog Vinatlona posjetitelji će moći uživati u vinu. Vinatlonski ruksak moći će se unaprijed rezervirati i preuzeti na samom Vinatlonu, a svaki takav ruksak odnosno startni paket uključuje deset bonova za degustaciju na mjestima po vlastitom izboru, jedan bon za popust prilikom kupnje butelje kod vinara po vlastitom izboru, bočicu vode, vinski vadičep kao suvenir Vinatlona, kao i vinatlonska čaša koja će biti netipična za ovakvu vrstu eventa.

S obzirom na sve navedeno vinska čarolija je zajamčena, na Vama je samo da dođete! Čekamo Vas u Baranji – Majci vina!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:30