SUNČANI DANI UZ MORE

Proljeće zove na aktivni odmor u prekrasnoj prirodi Zadarske županije

Okolica Zadra skriva neke od najljepših prirodnih fenomena na obali koji su savršeni za hodanje, biciklizam, planinarenje...

Vrana Kamenjak

Sunčani dani najljepši su uz more, a Zadarska županija je sa svojom blagom mediteranskom klimom i velikim brojem sunčanih sati idealno odredište za proljetni odmor pun mogućnosti za uživanje u znamenitostima, hrani i piću, ali i aktivnostima u prekrasnoj prirodi. Proljetno buđenje i predah od zime potražite u ovom kraju prepunom raskošne i raznolike prirodne ljepote i mogućnosti za aktivni odmor.

A postoji li uopće ljepše godišnje doba za istraživanje prirode od proljeća, kad se sve zazeleni, livade oboja šareno cvijeće, a more grijano suncem poprimi nevjerojatno tirkizne boje?

Zadarska županija okružena je sa nacionalnim parkovima i parkovima prirode i svi nude razne sadržaje, niz biciklističkih i pješačkih staza, aktivne programe za djecu, tečajeve penjanja po stijenama, najam kajaka, ili čak podmorske staze. Zadarski arhipelag čini 300 otoka, otočića i hridi od kojih svaki nudi nešto drugačije.

Nacionalni park Paklenica prijestolnica je aktivnog turizma Hrvatske i omiljeno odredište planinara i penjača. Bilo da ste iskusni planinar i alpinist ili tražite lakšu šetnju kroz prirodu, uz posjećivanje impresivnih podzemnih špilja, Paklenica ima za svakog ponešto.

image

NP Paklenica Anića Kuk

Ivan_coric/

Upoznajte planinarske staze i prekrasne rijeke Parka prirode Velebit, koje su najljepše upravo na proljeće. Spustite se niz Zrmanju na rafting avanturi, okušajte se u SUP-u, oduševite se ljepotom 11 metara visokog slapa Veliki buk. Ne propustite posjetiti Cerovačke špilje, koje su među najpoznatijim su i najznačajnijim speleološkim objektima u Hrvatskoj, a nedavno su obnovljene i otvorene za turistički obilazak. Prošetajte uređenim stazama kroz špilje i naučite od vodiča sve o ovom fenomenu.

image

Cerovačke špilje

image

Ulaz u Cerovačke špilje

Uputite se u Park prirode Vransko jezero, istražite ga na biciklu ili nekom od uređenih planinskih i pješačkih staza, uživajte u pjevu tisuća ptica i popnite se na jedan od najljepših vidikovaca u Dalmaciji, Kamenjak, na kojem s romantične kamene klupe možete promatrati jezero iz ptičje perspektive, a na vedre dane pogled uvijek seže na otoke, čak je sve kao na dlanu.

Ako ste se ipak zaželjeli mora, prava vas ljepota čeka na otocima zadarskog arhipelaga. Na Dugom otoku nalazi se Park prirode Telašćica i njegove prepoznatljive litice koje su se našle i na naslovnicama najpoznatijih svjetskih turističkih magazina. Goleme vertikalne litice, koje lokalci zovu “stene” ili “strmac”, uzdižu se do 160 m nadmorske visine i dramatično se spuštaju do 85 m ispod razine mora. U unutrašnjosti Parka nalazi se slano jezero Mir, dugačko oko 900 kilometara, koje je dom ribama, puževima, rakovima i školjkama. Jedna od glavnih zanimljivosti Parka nesumnjivo je posjetiteljski centar Grpašćak. Nekad austrougarska vojna utvrda, prenamijenjena u turistički centar, smještena je na rubu goleme litice s koje se pruža zadivljujući pogled na bogatstvo Telašćice i Kornata.

Svaki od ovih parkova i prirodnih fenomena mogli biste lako istraživati danima, pa svakako rezervirajte svoj odmor u Zadarskoj županiji, prepustite se ljepotama koje ovaj kraj nudi i okrijepite se proljetnim suncem i napunite pozitivnom energijom.

image

Posjetiteljski centar Grpašćak

image

Logo 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:42