City break

Planirate put u Bruxelles, šarenu prijestolnicu Europe? Evo što svakako vrijedi posjetiti

Kako je sjedište međunarodnih organizacija, često ga se povezuje s administracijom i birokracijom. No, stvarnost je potpuno drugačija
 Depositphotos

Glavni grad Belgije i, neslužbeno, glavni grad Europe, često slovi kao prijestolnica birokracije. Dom je za oko 120 međunarodnih vladinih organizacija, 1400 nevladinih organizacija i 181 veleposlanstvo, ali i europsko sjedište više od 2000 multinacionalnih organizacija, kao i Europske unije i NATO-a. Svojedobno su ga, zbog te silne administracije, prozivali i najdosadnijim europskim gradom, no najblaže rečeno, riječ je o ogromnoj nepravdi. Bruxelles, inače grad koji se može pohvaliti drugim najtočnijim aerodromom na svijetu te najvećim sudom na svijetu, čak 26 tisuće četvornih metara velikom Palačom pravde, obiluje zanimljivostima i šarmom.

TOP 5 ZNAMENITOSTI

1. Grand Place
Očaravajući Grand Place, glavni briselski trg, s pravom nosi oznaku jednog od najljepših svjetskih trgova. Okružuju ga cehovska zdanja, a njime dominira srednjovjekovna gradska vijećnica. Trg je uvršten i na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. U kolovozu svake druge godine volonteri u manje od osam sati cijeli trg prekriju nevjerojatnim cvjetnim sagom dugačkim 75, a širokim 24 metra.

image
Depositphotos

2. Manneken Pis
Dokaz da Bruxelles doista ima smisla za humor jedna je od njegovih najvećih atrakcija vječito okružena hordama ljudi naoružanih fotoaparatima. Radi se o malenom, tek 61 centimetar visokom brončanom kipu "malog dječaka koji piša". Kip je izradio 1619. godine Jerome Duquesnoy, tijekom povijesti je nekoliko puta otuđivan, a aktualna je verzija kopija iz 1965. godine. Original se nalazi na sigurnom. Godine 1985. Manneken Pis dobio je i "kolegicu", Jeanneke Pis, a postoji i pseća verzija, Zinneke Pis.

image
Depositphotos
image
Eugen Wais/Depositphotos
image
Santi Rodríguez/Depositphotos

3. Kraljevska palača
Kraljevska palača u Bruxellesu, iako slovi kao njihova službena rezidencija, ipak nije mjesto gdje belgijska kraljevska obitelj živi. Oni žive u Laekenu, u sjevernom Bruxellesu, a ovo zdanje svakog ljeta otvori svoja vrata znatiželjnicima koji ga žele razgledati. Jedna od najimpozantnijih soba palače jest Soba ogledala, koju je umjetnik Jan Fabre imao prilike ukrasiti na svoj jedinstveni način. To je, naime, učinio pomoću krila milijun i četiri stotine kornjaša iz Tajlanda, koji tvore neobičan a predivan mozaik.

image
Depositphotos

4. Belgijski centar stripa
Bruxelles ima vrlo bogatu strip povijest, pa stoga i ne čudi muzej koji je posvećen upravo toj temi. Sam muzej nalazi se u zgradi koja je djelo najpoznatijeg briselskog arhitekta Victora Horte, a u njemu možete saznati sve o legendarnim strip junacima kao što su Tintin, Gaston, Marsupilami, Štrumpfovi, Lucky Lukeu... Dokaze njihove važnosti može se pronaći i u ostatku grada - njegove ulice krasi najmanje 50 murala posvećenih upravo njima.

image
Ruslan Kalnitsky/Depositphotos

5. Atomium
Smješten u parku Heysel na zapadu grada, ovaj ogromni model atoma danas je jedan od njegovih vrlo prepoznatljivih simbola. Atomium, koji je danas muzej, visok je 100 metara, napravljen je 1958. godine i predstavlja repliku atoma željeza, samo 165 milijardi puta veću od njegove stvarne veličine.

image
Shutterstock

OBAVEZNO PROBATI
Jedna od najboljih čokolada na svijetu, vafli, pivo, školjke... Popis je doista dug i nijedan posjetitelj tom gradu neće ostati gladan. Ni žedan. Za one koji žele znati više, tu je informacija da postoje dvije vrste belgijskih vafla - onaj iz Bruxellesa i onaj iz Liegea. Prvi ima pravilne kutove, veći je, hrskav izvana, a prozračan i mekan iznutra. Drugi ima zaobljene kutove, nije hrskav izvana i slađi je. Što se tiče čokolade, reći ćemo samo jednu stvar koja ukazuje na značaj belgijske čokolade: najviše čokolade na svijetu proda se upravo u briselskoj zračnoj luci. Za one koje ne znanima slatko, tu su Moules Frites (školjke i krumpirići), a za pivopije jedno od najboljih piva na svijetu.

image
Kistryn/Depositphotos

JESTE LI ZNALI?
Bruxelles je dom najdubljeg bazena na svijetu, nazvanog Nemo33. Dubok je 35 metara. Nadalje, belgijski su muškarci, nakon Nizozemaca, drugi najviši na svijetu, s prosjekom od 181,7 centimetara (Belgijke su 21. po visini), a nakon Nizozemske, Belgija je i druga zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove. Belgijci plaćaju masne poreze, a masovno se i razvode (stopa razvoda im je 70 posto) te bilježe više crtača stripa po četvornom kilometru od bilo koje druge zemlje. Od Iraka je Belgija preuzela rekord u formiranju vlade - 541 dan formiranja koalicije plus još 48 dana za popunjavanje ministarskih mjesta, a iz nje potječe i 80 posto biljarskih kugli na svijetu.

image
Depositphotos

U NOVČANIKU...
pivo (pola litre, u lokalnom pubu): 30 kn
kava (u boljem kafiću): 23 kn
ručak: 68 kn (fast food); 114 kn (jednostavan ručak u poslovnoj četvrti); 371 kn (večera za dvoje u lokalnom pubu)
taksi (vožnja od 8 kilometara): 167 kn
smještaj (prosječna cijena hotela s 3 zvjezdice): 682 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 06:24