ZA DUŠU I TIJELO

Otkrijte Camino Banovina i krenite rutama starih hodočasničkih puteva

Najnovija hrvatska ruta camino Banovina duga je oko 100 kilometara, a za proći ju potrebno je pet dana

Camino Banovina

Put svetog Jakova poznat je diljem svijeta, a nakon što je 1987. godine proglašen prvom europskom kulturnom rutom, Camino rute se otvaraju diljem Europe. Camino rute godišnje hoda više od 1.5 milijuna ljudi iz cijelog svijeta koji su u potrazi za mirom i odgovorima na mnoga životna pitanja. Camino rute obuhvaćaju čitavu mrežu hodočasničkih puteva diljem Europe koji se spajaju i vode prema grobu sv. Jakova u Santiago de Composteli u španjolskoj Galiciji. Tu rutu godišnje prepješači gotovo 300 tisuća ljudi.

Počeci hodočasničke rute „Put svetog Jakova“, poznatije kao “Camino”, prema španjolskom nazivu „El Camino de Santiago”, sežu još u početke 11. stoljeća. Krajnje odredište Puta sv. Jakova je katedrala sv. Jakova, apostola koji je bio mučenik, a zbog svoje mučeničke smrti proglašen je zaštitnikom Španjolske i svih hodočasnika.

image

Camino Banovina

Camino rute postoje i na području Hrvatske te danas postoje četiri Camino rute: Camino Krk, Podravina, Imota i Camino Šibenik. Prošle je godine na listu Camino puteva uvrštena i nova dionica hrvatskog Camina– „Camino Banovina“. Ruta slijedi puteve hrvatskih hodočasnika koji su od 13. stoljeća prolazili tim krajem putevima sv. Jakova prema Santiago de Composteli. Cijela ruta Camino Banovine duga je oko 100 kilometara, a traje pet dana.

image

Camino Banovina

Uz prošlogodišnji, „Camino Banovina“ će se održati i ove godine, a promocija rute bit će krajem travnja. Prvi dan će se hodati od Siska do Petrinje, dalje od Petrinje do Prnjavora Čuntićkog, Ekološkog centra Vrata Zrinske Gore, potom od Prnjavora Čuntićkog do Gline. Četvrti dan je ruta Glina-Marinbrod, a peti dan je povratak iz Marinbroda do Petrinje. Više detalja možete pronaći na Facebook stranici Camino Banovina, a sve dodatne informacije možete dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Posjetite Sisačko-moslavačku županiju, odmorite dušu i tijelo, a uz taj posebni „Camino doživljaj“ doživite i ostale ljepote zeleno-plave zipke Hrvatske!

image

Camino Banovina

image

Logo 1

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:17