MALI ZAGREB

Nova avantura u metropoli: zastani, pogledaj dolje i pronađi mali grad na 11 lokacija

Sićušne kompozicije podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge obrta, a bit će postavljene na prvi dan proljeća
 Privatna Arhiva/


Novi umjetnički projekt Mali Zagreb serija je minijaturnih instalacija koje će, s prvim danom proljeća, biti postavljene na jedanaest atraktivnih lokacija u gradu Zagrebu. Sićušne kompozicije izgledom podsjećaju na pročelja zagrebačkih stambenih zgrada te na izloge nekada uobičajenih zagrebačkih prodavaonica i obrta.

image
Privatna Arhiva/

Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz osmislio je neodoljivu priču o malom gradu koju je realizirao s grupom kreativnih mladih ljudi (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) u jedinstven projekt.

Prije nekoliko mjeseci razgovarali smo s Filkovićem, dok je projekt još bio u nastajanju.

image
Filip Filković
Privatna Arhiva/

"Već neko vrijeme promatram gradsku arhitekturu i gledam neka mjesta poput rubnika na parkiralištima. Gledam kako na tim mjestima uvijek nešto raste, poput cvjetova, i upravo tu se za mene krije niz mikrolinija, odnosno malih životnih prostora. I tako sam fotografirao takve kutove i htio sam vidjeti što bi se desilo da na takav prostor postavim nešto, poput vrata ili prozora. I tako je sve krenulo. Napravio sam nekoliko takvih kuća i nastao je projekt ‘Mali Zagreb’" rekao nam je tada Filip Filković Philatz.

image
Privatna Arhiva/

Dodao je kako nije riječ o klasičnom street artu, već radovima kojima autori žele utjecati na ljude, želimo ih dirnuti i izazvati emociju. "Također, želimo od ‘Malog Zagreba’ napraviti avanturu" rekao je krajem prošle godine Philatz.

"Sviđa mi se ideja da strani turist, u nekakvoj brošuri, dobije informacije o ‘Malom Zagrebu’ i onda krene na putovanje, u avanturu, odnosno potragu. Nije nam cilj zaraditi. Krenulo je iz neke zanimacije i ljubavi. Inače sam redatelj i zanimljivo mi je bilo nešto napraviti za društveno dobro" ispričao je tada. Zasad će se, kaže redatelj, zadržavati na motivima klasičnih prozora i vrata uz male izloge koji će označavati prodavaonice poput pekare ili frizeraja, a sve će raditi od kalupa.

image
Privatna Arhiva/

U međuvremenu je dobio podršku Turističke zajednice grada Zagreba koja se uključila u realizaciju, i projekt napokon kreće.

Direktorica Martina Bienenfeld također je naznake ovog neodoljivog projekta vidjela krajem 2020. na društvenim mrežama. "Povezali smo se s kreativnim mladim timom koji stoji iza projekta jer smo željeli tim virtualnim minijaturama udahnuti život, stoga će, simbolično, s prvim danom proljeća ove šarmantne, ali složene instalacije zaživjeti u stvarnosti. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kao neinvazivni i ambijentalni projekt na otvorenom koji ne potiče velika okupljanja, pravi je primjer pozicioniranja Zagreba kao odgovorne i sigurne destinacije,“ rekla je Bienenfeld.

image
Privatna Arhiva/

Iako se nalaze u samom centru grada, minijaturni radovi Mali Zagreb postavljeni su na neuobičajenim i neočekivanim mjestima – na rubnicima pločnika te u podnožju ograda, zidova i objekata na javnim površinama. Da bi ih vidjeli i u njima uživali, potrebno je zaustaviti se, spustiti pogled i potražiti ih. Kako bi olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZ-a.

Mali Zagreb svojom nenametljivom i elegantnom estetikom upotpunjuje kulturnu ponudu grada, potiče na razmišljanje o gradu i njegovoj povijesti, ali i o trenucima koji tek dolaze. Minijaturne
instalacije namijenjene su svim stanovnicima Zagreba i svima onima koji će ga posjetiti od 21. ožujka do 5. rujna 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:49