KAKVO OTKRIĆE!

Napulj ima novu atrakciju: podzemnu grobnicu koja je od Pompeja starija čak 400 godina

Grobnicu, koja se otvara u lipnju, izgradili su stari Grci, a riječ je o mreži podzemnih pogrebnih komora duboko ispod Napulja
 Offenberg/Depositphotos

Već ste bili u Napulju i posjetili Pompeje? Onda za vas imamo dobru vijest i novi razlog da se vratite u taj grad, inače bazu za istraživanje nekih od najimpozantnijih lokacija na svijetu - u vremenu zaustavljenih Pompeja i Herkulaneja, a sve “zahvaljujući” erupciji Vezuva 79. godine.

Naime, prema pisanju Lonely Planeta, od lipnja ove godine posjetitelji će imati na raspolaganju za istraživanje još jednu lokaciju. Riječ je o hipogeju, odnosno podzemnoj grobnici starijoj od Pompeja čak 400 godina nazvanoj Ipogeo dei Cristallini.

Tu su grobnicu izgradili stari Grci, kad je Napulj bio grčki grad poznat pod imenom Neapolis. Riječ je o mreži podzemnih pogrebnih komora duboko ispod Napulja, konkretno ispod četvrti Sanità.

Taj kompleks nekada je bio samo dio veće napuljske nekropole, piše Lonely Planet, a posjetitelji će ubuduće moći razgledati četiri gotovo savršeno očuvane i ukrašene pogrebne komore. One su dosad bile zatvorene za javnost. No, aktualni vlasnici lokacije, obitelj Martuscelli, odlučila je dosad skrivenu ljepotu podijeliti s javnošću.

Giampiero Martuscelli, njegova suprug Alessandra te djeca Paolo i Sara založili su se da brigu nad lokacijom preuzmu nadležne konzervacijske službe, nakon što ih je arheolog uvjerio da bi komore trebali pokazati široj javnosti.

”Arheolog nas je zamolio da posjeti hipogej. Nakon što je ušao u najljepšu od četiri sobe, uzviknuo je: ‘O, Bože, koliko ljepote, volio bi živjeti ovdje!’ U tom smo trenutku shvatili da je vrijeme da se pobrinemo za ovo mjesto koje je predugo bilo zatvoreno”, ispričala je Alessandra.

Komore su inače predivno ukrašene - izrezbareni stupovi, kipovi, natpisi, vaze, freske...

”Umjetnost pripada svima i svatko tko upravlja imovinom poput ove ima dužnost učiniti je razumljivom i pristupačnom”, tvrdi Alessandra.

Točan datum otvorenja u lipnju tek će biti objavljen, a razgledavanje će biti moguće u malim skupinama uz najavu i rezervaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 15:58