JEFTINI LETOVI

Kamo otputovati iz Zagreba za 20-ak eura? Imamo vodič za šest destinacija do kojih možete za malo novca

Početak godine vrijeme je kad se kupuju aviokarte i planiraju proljetna putovanja. Pretražili smo trenutne ponude

Dublin

 Jamegaw/Getty Images/istockphoto

Početak godine idealno je vrijeme za planiranje city break odmora s polascima u ožujku, travnju ili svibnju, terminima koji su savršeni za razgledavanje gradova. Temperature su ugodne, nije ni pretoplo ni prehladno, nema velikih gužvi, a cijene su, u usporedbi s ljetom, i dalje pristojne.

Engleski izraz "city break" odnosi se na kratki odmor u nekom gradu, obično samo za vikend ili dva, tri dana u tjednu, u malo boljem slučaju produženi vikend, a u idealnom scenariju cijeli tjedan. S obzirom na ograničeno vrijeme, ključno je birati destinacije koje su lako dostupne, bilo da se radi o direktnom letu ili kraćoj vožnji automobilom. Smještaj odaberite blizu znamenitosti koje vas zanimaju kako ne biste puno vremena provodili u javnom prijevozu. Napravite dobru pripremu i popis štoe želite vidjeti, rezervirajte i kupite ulaznice unaprijed ako ćete tako uštedjeti vrijeme i novac te proučite što se u gradu nudi od besplatnih atrakcija.

Kad kupujete avionske karte, pokušajte biti fleksibilni jer su najpovoljnije opcije rijetko one od petka do ponedjeljka, a dobru priliku teško ćete uloviti i za međunarodne blagdane i praznike. I ne zaboravite, niskotarifne kompanije u osnovnoj cijeni imaju uključen samo ruksak ili manju torbu pa se pametno spakirajte ili nadoplatite dodatni kofer unaprijed.

Nedavno je objavljena akcija aviokompanije Ryanair za polaske u ožujku iz Zagreba, pa se povratna karta može naći već za 20 eura. Sredinom ovog tjedna proučili smo trenutačne ponude za letove u europske gradove te donosimo okvirne datume i cijene (okvirne jer se cijene često mijenjaju), ali i prijedlog šest "gradskih izleta" na koje možete otići po cijeni od 20 do 100 eura za povratnu kartu. Sve su cijene "basic", bez mogućnosti odabira sjedala i samo s manjim komadom ručne prtljage. Primjere cijena potražili smo na stranici Expatistan i odnose se na 2022. godinu.

London iz Zagreba

Aviokompanija: Ryanair

Primjer datuma i cijene: 25. - 28. 2., 40 eura

image

London

Rabbit75_ist/Getty Images/istockphoto

Glavni grad Velike Britanije prava je urbana košnica koja živi 24 sata dnevno. London uistinu ima sve i mogli biste ga danima istraživati i ne vidjeti sve što nudi. Bezbroj muzeja, palača, povijesnih zgrada, parkova, otkačene tržnice i odličan noćni život... Ako imate ograničeno vrijeme, napravite popis što želite vidjeti i prepustite se jedinstvenoj atmosferi ove metropole.

Obavezno vidjeti: Big Ben i zgrada parlamenta, Tower Bridge, Buckinghamska palača, British Museum, Hyde Park...

Kako se kretati gradom: brojne znamenitosti možete obići pješke, a do onih udaljenijih najbrže je koristiti podzemnu željeznicu (London Tube)

Primjeri cijena: ručak (samo glavno jelo) od 20 eura naviše, pivo 7 eura, cappuccino 3,7 eura...

Bruxelles iz Zagreba

Aviokompanija: Ryanair

Primjer datuma i cijene: 16. - 10. 3., 40 eura

image

Bruxelles

Bombaert/Getty Images

Glavni grad Belgije prijestolnica je Europske unije i dom oko 120 međunarodnih vladinih organizacija, 1400 nevladinih organizacija i 181 veleposlanstva, ali i europsko sjedište više od 2000 multinacionalnih organizacija, kao i Europske unije i NATO-a. No, nepravedno je Bruxelles povezivati samo s birokracijom jer obiluje znamenitostima i šarmom, a uz to je mjesto na kojem se pije fantastično pivo i jedu vrhunski vafli i čokolada.

Obavezno vidjeti: glavni trg Grand Place, Kraljevska palača, Manneken Pis, Atomium...

Kako se kretati gradom: za bliže atrakcije odlučite se za hodanje ili najam bicikla, a za one udaljenije najbolje je koristiti točan i pouzdan javni prijevoz, tramvaje, autobuse i metro

Primjeri cijena: ručak (samo glavno jelo) oko 25 eura, pivo 4,6 eura, cappuccino 3,3 eura, koktel 10 eura...

Milano iz Zagreba

Aviokompanija: Ryanair

Primjer datuma i cijene: 13. - 15. 3., 20 eura

image

Milano

Narvikk/Getty Images

Glavni grad regije Lombardija talijanska je i jedna od europskih prijestolnica mode i dizajna, ali i grad zadivljujuće arhitekture i umjetnosti, s izvrsnom gastronomijom i odličnim espressom i vinima. Iz Zagreba će vas let dovesti do obližnjeg Bergama iz kojeg do grada možete stići autobusom ili taksijem.

Obavezno vidjeti: Milanska katedrala Il Duomo, da Vincijeva "Posljednja večera" u crkvi Santa Maria delle Grazie, Galleria Vittorio Emanuele II, Castello Sforzesco...

Kako se kretati gradom: Milano ima odličan i povoljan javni prijevoz, a moguće ga je obići i unajmljenim biciklima

Primjeri cijena: ručak 15 eura, pivo 5 eura, kava 2 eura, koktel 11 eura...

Rim iz Zagreba

Aviokompanija: Ryanair

Primjer datuma i cijene: 27. 2. - 4. 3., 40 eura

image

Rim

Nicola Forenza/Getty Images/istockphoto

Da biste posjetili sve znamenitosti, muzeje i atrakcije glavnog grada Italije, trebali bi vam mjeseci, ali i kratki je posjet dovoljan da upijete dio njegove povijesti i duha. U Rim godišnje dođu milijuni turista koji uranjaju u prošlost u šetnji njegovim ulicama, trgovima i povijesnim lokalitetima, obilaze muzeje, posjećuju vrijedne palače i hramove...

Obavezno vidjeti: Kolosej, Panteon, Fontana di Trevi, Vatikan, Španjolske stube...

Kako se kretati gradom: najbolji način za istraživanje većine znamenitosti koje su u centru jest hodanje, a za one udaljenije preporuka je koristiti javni prijevoz ili taksi

Primjeri cijena: ručak (samo glavno jelo) od 20 eura, pivo 5,20 eura, kava 1,7 eura, koktel 11 eura

Barcelona iz Zagreba

Aviokompanija: Vueling

Primjer datuma i cijene: 1. - 4. 4., 100 eura

image

Barcelona

Masterlu/Getty Images/istockphoto

Glavni grad španjolske pokrajine Katalonije leži na moru pa u jednom danu možete razgledavati muzeje, poput onog Picassa i Miróa, diviti se arhitektonskoj ostavštini velikog arhitekta Antonija Gaudija, popodne se kupati na slavnoj plaži La Barceloneta, a navečer istraživati živahan noćni život.

Obavezno vidjeti: Sagrada Familia, Park Güell, Casa Batlló, La Boqueria, fontane Montjuïc, katedrala, Camp Nou...

Kako se kretati gradom: pješke, biciklom, javnim prijevozom, a za udaljenije lokacije povoljna je opcija Uber

Primjeri cijena: ručak od 15 eura, pivo 4,50 eura, koktel 13 eura, večera za dvoje u tri slijeda od 50 eura...

Dublin iz Zadra

Aviokompanija: Ryanair

Primjer datuma i cijene: 21. - 23. 4., 65 eura

Glavni grad Irske grad je književnosti, alkohola, zabave... Čak su četiri dobitnika Nobelove nagrade za književnost iz Dublina, a tamo se nalaze i neke od najpoznatijih svjetskih pivovara i tvornica viskija. Dublin je i grad crkvi, dvoraca, parkova i mostova u kojem nikad nije dosadno.

Obavezno vidjeti: katedrala Svetog Patrika, Trinity College Dublin, The Spire, Guinness Storehouse, Temple Bar...

Kako se kretati gradom: Dublin nije velik, snalaženje po gradu je jednostavno i većinu atrakcija možete obići pješke i javnim prijevozom

Primjeri cijena: ručak (samo glavno jelo) od 16 eura, pivo 7 eura, koktel 14 eura, cappuccino 4 eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:11