SAVJETI ZA STRANCE

Kako se kretati Hrvatskom? Evo što predlaže ugledni svjetski magazin, spominje se i vlak

Lonely Planet opisuje vožnju trajektima i katamaranima kao prekrasno iskustvo, a za cijene autobusa piše da su vrlo niske
 Pavel Mora/Getty Images

Ugledni svjetski turistički vodič Lonely Planet objavio je savjete za kretanje Hrvatskom u kojem navodi različite opcije dolaska od jednog do drugog grada, s posebnim naglaskom na putovanje do obale.

U uvodu navode da je kretanje zemljom općenito lako, ali da frekventnost polazaka uvelike ovisi o sezoni. Hvale autobusnu mrežu, navodeći da povezuje gotovo sva mjesta, a autobus posebno preporučuju onima koji štedljivo putuju. Hrvatsku je lako obići javnim autobusima, s iznimkom Istre ukoliko željeti obići njezinu unutrašnjost, a navode i upozorenje da je u Dubrovniku glavna autobusna postaja udaljena oko pet kilometara od starog dijela grada.

Opisuji vožnju trajektima i katamaranima kao iskustvo za sebe.

image
Paul Hayward/Getty Images

"Brodovi su udobni, s mjestima za sjedenje u unutrašnjosti i na palubi. Veći brodovi imaju restoran i bar, a gotovo svi imaju barem kutak za kupiti snack. Mnogi nude besplatan wi-fi, premda je dostupnost signala upitna," opisuje list iskustva s trajektima i katamaranima.

Putovanje autom pruža najveću slobodu i odlična je opcija ako putuje obitelj ili grupa ljudi, navodi Lonely Planet. Ceste su izvrsne, a vožnje kratke jer se sva najvažnija mjesta nalaze na nekoliko sati vožnje. Rent-a-car usluge dostupne su u većim gradovima i u zračnim lukama, autostopiranje se ne preporučuje, a Blabla car aplikacija uvijek je dobra opcija.

Što se tiče letova, list preporučuje avion kao prijevozno sredstvo od Zagreba do gradova na obali, a zamjera što nema baš linija do otoka.

Lonely Planet navodi i vožnju vlakom kao dobru opciju, premda upozorava da je sporija od vožnje autobusom. Ipak, preporučuje vlak kao prijevozno sredstvo za istraživanje unutrašnjosti Hrvatske i vožnju od Zagreba do Rijeke, Pule ili Splita.

U nastavku se hvale biciklističke staze, kritizira manja prijevoznih sredstava prilagođenih osobama s invaliditetom, te preporučuje korištenje tramvaja i autobusa za istraživanje većih gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:18