STRAST ZA PUTOVANJEM

Jeste li čuli za wanderlust? Ovaj sindrom osjeća sve više ljudi, provjerite jeste li među njima

Osobe koje su pod utjecajem ovog sindroma teško prihvaćaju mirovanje na jednom mjestu te više od svega vole putovati svijetom
 Maridav/Maridav - Stock.adobe.com

Je li i vas zahvatio sindrom Wanderlusta?

Wanderlust, ili duboka želja za putovanjima, sindrom je za koji su rijetki čuli, a mnogi upravo od njega "pate". Riječ je o pojavi koji označava veliku i konstantnu težnju za putovanjima i otkrivanja nečeg novog. Izraz je nastao spajanjem dvije njemačke riječi wandern (lutanje) i lust (želja), a doslovno znači "opsjednutost" putovanjima, ili u francuskom prijevodu, strast za putovanjima.

image
Lucía Romero Fotografía/Lubero - Stock.adobe.com

Osobe koje su pod utjecajem ovog sindroma teško prihvaćaju mirovanje na jednom mjestu te vole putovati svijetom više nego bilo što drugo. Osjećaju istinski interes za upoznavanje novih kultura i istraživanje okolina koje još nisu poznate. Tu prekomjernu potrebu za putovanjima naročito osjećaju mladi između 20 i 40 godine koji i najlakše mogu spakirati svoje stvari i jednostavno otići i otkrivati svaki kutak svijeta. Osobama, koje su pod utjecajem wanderlust sindroma, putovanja su način života, a čim se vrate s jednog planiraju već drugo.

Nakon globalne pandemije, tijekom koje su i najstrastveniji putolovci morali svoje kofere privremeno odložiti, sad i oni manje pustolovni imaju želju to nadoknaditi. Sve dolazi u obzir, kraća ili daleka egzotična putovanja, ljetovanja ili zimovanja, romantični bijeg ili zabava za cijelu ekipu. Dokle god se broje kilometri, putolovcima su sretni i zadovoljni.

Bilo da je riječ o wanderlust sindromu ili o tek jednoj napokon odlučenoj avanturi, prije svakog putovanja potrebno je odraditi određene pripremne radnje. Tu spadaju dobro definirana financijska konstrukcija, plan putovanja, smještaj, provjera pravila zemlje u koju se putuje, te dobro putno osiguranje.

image
Zoran Zeremski/ Stock.adobe.com

Putno osiguranje, uz dokumente i novčanik, najvažnija je stvar koja vam treba na putu. Na putovanju puno toga može krenuti po zlu, a dobro osiguranje vam tu može prištedjeti puno živaca i nerviranja. Svakako je dobro obratiti pažnju na uvjete osiguranja koje ugovarate te provjeriti koje sve situacije ugovorena polica pokriva. Merkurovo putno zdravstveno osiguranje obuhvaća pokriće za slučaj hitne medicinske pomoći koja je potrebna zbog bolesti osiguranika ili posljedica nesretnog slučaja za vrijeme privremenog boravka u inozemstvu. Osiguranje pokriva i neophodni transport u Republiku Hrvatsku (tzv. repatrijacija) zbog potrebe navedenog medicinskog tretmana. Merkurova polica putnog zdravstvenog osiguranja uključuje bolničko liječenje, prijevoz do bolnice ili u mjesto boravka, a kako bi klijentima pružena usluga bila što ažurnija, na raspolaganju im je SOS telefon.

Moguće je ugovoriti pojedinačno putno za određeno putovanje ili godišnje putno koje onda vrijedi za putovanja tijekom cijele godine. Bez obzira odlučili se na godišnju policu ili pojedinačnu, Merkurovo pokriće vrijedi u cijelom svijetu, a ukoliko ugovarate godišnje putno, osiguran vam je neograničeni broj putovanja tijekom godine (uz uvjet da pojedino putovanje ne traje duže od 28 dana).

Ono što je, zbog minule pandemije koronavirusa, svim putnicima i dalje naročito važno je pokriće koje uključuje i naknadu za slučaj liječenja u slučaju oboljenja od koronavirusa. Merkurovo putno osiguranje tako pruža pokriće troškova bolničkog liječenja i troškove nužnog i propisanog prijevoza osiguranika u domovinu uslijed oboljenja od Covid 19.

Svoju policu putnog zdravstvenog osiguranja klijenti mogu ugovoriti na https://www.merkur.hr/webshop/putno

Više detalja o putnom osiguranju može se pronaći na https://www.merkur.hr/webshop

Ne morate patiti od wanderlust sindroma da bi znali kako putovanja obogaćuju osobu, šire vidike i ostavljaju trajne uspomene koje ne mogu nadmašiti niti najskuplje stvari. Stoga odaberite sljedeću destinaciju i otkrijte (wandern) svoju čežnju (lust).

image
Merkur/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:58