PRESTIŽNA TITULA

Jelsa je postala prva zajednica tamnog neba u Hrvatskoj, evo što to znači

Općina na Hvaru primjer je kako se štiti prirodni okoliš, štedi energija i novac i smanjuje utjecaj na klimatske promjene

Pogled na Mliječnu stazu iz Jelse

 Hrvatski Astronomski Savez/

Općina Jelsa na otoku Hvaru prije nekoliko je dana dobila veliko priznanje - proglašena je prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba. Jelsa je prva takva zajednica u Hrvatskoj, ali i u cijeloj južnoj Europi i 37. lokalna samouprava na cijelom svijetu koja se može podičiti ovom prestižnom ekološkom titulom.

O najljepšim mjestima za promatranje noćnog neba smo pisali ovdje!

image
Depositphotos/

Direktorica programa zaštite Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (IDA) Ashley Wilson je u priopćenju za javnost istakla: „Općina Jelsa je postavlja visoki standard koji bi trebale pratiti druge lokalne samouprave u vašoj zemlji i ovoj regiji svijeta. Čast nam je istaknuti Jelsu kao istaknutog lidera u davanju primjera kako ispravno korištenje rasvjete koristi dobrobiti ljudi kao i dobrobiti noćnog okoliša u našim zajednicama i izvan njih.“.

Međunarodna zajednica tamnog neba je općina, grad ili slični politički entitet koji je pokazao izvanrednu posvećenost očuvanju tamnog neba kroz implementaciju kvalitetnih politika rasvjetljavanja, edukaciju o očuvanju tamnog neba i podršku građana idealu očuvanja tamnog neba.

Postupak za proglašenje Jelse međunarodnom zajednicom tamnog neba je pokrenut na inicijativu direktorice Turističke zajednice Općine Jelsa Marije Marjan, a postupak i aktivnosti vezane za proglašenje je vodio Hrvatski astronomski savez odnosno glavni tajnik saveza Dorian Božičević. Nakon nešto više od godine dana rada na projektu u suradnji s Općinom Jelsa, Turističkom zajednicom općine Jelsa, javnim ustanovama i poduzećima, kroz mnogobrojne aktivnosti od javnih promatranja teleskopom, predavanja, izložbi, manifestacija, male škole astronomije za osnovnoškolce, detaljnog popisa rasvjete pa sve do izrade smjernica za ekološko uređenje rasvjete i petogodišnjeg plana rada te mnogih drugih aktivnosti, Hrvatski astronomski savez je u prosincu 2021. predao dokumentaciju za kandidaturu Općine Jelsa Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA) te je ista i prihvaćena. Nakon ispunjavanja dodatnih uvjeta koje je tražila IDA, Općina Jelsa je stekla titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

image
Nowak Lukasz/Depositphotos

Program zaštite međunarodnih mjesta tamnog neba (International Dark Sky Places) je pokrenut 2001. godine kao neregulativni i dobrovoljan program koji će potaknuti zajednice, parkove i zaštićena područja diljem svijeta na očuvanje i zaštitu prirodnog noćnog neba kroz usvajanje efikasnih politika rasvjetljavanja, ekološki odgovornu vanjsku rasvjetu i obrazovanje. Neopreznim korištenjem umjetna rasvjeta može poremetiti čitave eko-sustave, loše utjecati na ljudsko zdravlje, bespotrebno trošiti novac i energiju, značajno doprinositi klimatskim promjenama te onemogućiti nam pogled i vezu sa svemirom u kojem živimo. Jelsa se pridružuje svjetskoj zajednici od preko 195 zaštićenih područja koja su pokazala izniman doprinos u zaštiti tamnog neba od svjetlosnog onečišćenja.

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević je istaknuo: „Ovo je vrlo važan događaj za Hrvatsku, ali i cijeli jug Europe obzirom da smo dobili prvu Međunarodnu zajednicu tamnog neba – Općinu Jelsa, koja će od sada na dalje biti primjer kako se zaštita noćnog okoliša, a time i zvjezdanog neba isplati jer se na taj način štiti prirodni okoliš, štedi energija i novac, smanjuje utjecaj na klimatske promjene, energetski i ugljični otisak te sve skupa pridonosi zaštiti ljudskog zdravlja i ekosustava kao takvog.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:35