BILO JE I VRIJEME

Je li to moguće? Rigorozno pravilo u zračnim lukama napokon bi moglo biti ukinuto

Britanci testiraju nove skenere zahvaljujući kojima bi putnici mogli u ručnoj prtljazi nositi tekućine u bočicama većim od 100 ml
 Monkeybusinessimages/Getty Images/istockphoto

Ako ste ikada ostali bez omiljenog parfema, šminke ili nekog poklona na aerodromima samo zato što ste pokušali više od 100 ml tekućine unijeti u zrakoplov, najava koja stiže iz Velike Britanije mogla bi vas jako razveseliti. Naime, Britanci razmišljaju o ukidanju pravila da se u ručnoj prtljazi ne smije nositi tekućina iznad 100 ml, ako je suditi po prvim koracima koje su poduzeli, to bi se vrlo skoro moglo dogoditi.

Sve se to može zahvatili novoj tehnologiji, odnosno novom CT skeneru koji možu skenirati cijelu torbu, bez da se stvari moraju vaditi iz nje. Ispitivanja nove opreme za 3D skeniranje već su u tijeku na Heathrowu, s planovima za lansiranje u najvećim zračnim lukama Ujedinjenog Kraljevstva do sredine 2024.

Kako prenosi britanski The Times, direktor zračne luke Heathrow rekao je kako su započeli proširenje sigurnosnog područja na terminalu 3 koji će imati više CT skenera i nadaju se da će dobiti zeleno svijetlo od DTF-a za korištenje istih od sredine 2024. godine, a do tada putnici će ipak morati paziti na ograničenje tekućine do 100 ml te ih i dalje spremati u plastične vrećice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:58