U zemlji ića i pića

Istočna Slavonija i Baranja destinacije su za istinski hedonizam s pedigreom

Podrumi, rustikalna domaćinstva i restorani, Ulica zaboravljenog vremena u Karancu, mistična Kotlina, neponovljivi vidici i pejzaži...
Baranjski gatori
 Nenad Milić/Tz Osječko-baranjske


Putovanja Hrvatskom, kojima su se mnogi tijekom proteklih godinu dana okrenuli, idealna su prilika da, osim da "napunimo baterije", osvijestimo i vrijednost onoga što imamo. U otkrivanju domaćih odredišta "s pedigreom" svakako ne bi trebalo propustiti krajnji istok Hrvatske, posebice ako iskustvo putovanja povezujemo s vrhunskom (a pristupačnom) enološkom i gastronomskom ponudom.

image
Fiš paprikaš
Mario Romulic & Drazen Stojcic/TZ Osječko-baranjske

image
Baranjski kulen
Mario Romulic & Drazen Stojcic/TZ Osječko-baranjske

U istočnoj Slavoniji i Baranji - i to nije neka lokalpatriotska legenda bez pokrića - iskustvo uživanja u hrani i vinu razvija se od starina. Još dok je Europa raspravljala o tome je li Zemlja ravna ploča, neke panonske istine nepca i "tibice" bile su neosporne. Uzmite samo kulen, deliciju nastalu spajanjem domaće sirovine i orijentalnih začina (crvene paprike, a u Baranjaca i bijelog papra). Da je u rukama Talijana ili Francuza, njegova najmanje četiri stoljeća duga tradicija danas bi bila nešto poput mortadele ili gaude - svjetski poznata gastronomska opća imenica. Što pak reći o tisućljetnim baranjskim vinogradima i čuvenoj beljskoj vinariji, koja u Kneževim Vinogradima krije ljepotana starog pola tisućljeća - najveći povijesni vinski podrum u Hrvatskoj? Ništa, osim priuštiti si zadovoljstvo upoznavanja s njima.
image
Vinogradi u Baranji
Nenad Milić/TZ Osječko-baranjske

Istražujući prostranstva podunavskih vinogorja i žitnih polja, uglavljenih između neba i zemlje, otkrit ćete destinaciju toliko različitu od nerijetko banalne predožbe o "seljačkim", "zaostalim", "depopuliranim" krajevima. Duga je priča o razlozima toga - i bolje ju je čuti na licu mjesta, od nekog živopisnog domaćina - no ako u Hrvatskoj tragate za iskustvom vrhunske enogastronomije u vrhunskom ruralnom ambijentu, Baranja i Podunavlje kriju niz lokacija koje su apsolutni "must".
image
Vino s Dunava
Efekt Media/TZ Osječko-baranjske

Podrumi, rustikalna domaćinstva i restorani Suze i Zmajevca, Bilja i Vardarca, Ulica zaboravljenog vremena u Karancu, mistična Kotlina, neponovljivi vidici Batine i pejzaži Draža... Nešto nizvodnije - ako iz Osijeka umjesto na sjever krenete na istok - Erdutsko vinogorje, još jedan podunavski enološko-gastronomski biser. Osim razgledavanja najvećeg plantažnog vinograda u Hrvatskoj, ovdje ćete u tri stoljeća staroj vinariji imati priliku okinuti selfi s jednom od najvećih drvenih bačvi na svijetu. Njenih 75.000 litara zapremnine djeluje poput pristojnog jednosobnog stana!
image
Dani otvorenih vrata vinskih podruma
Dubravko Franjin/TZ Osječko-baranjske

Osim središnje vinarije i prepoznatljivih orijentira, tu je, kao i u Baranji, još niz obiteljskih domaćinstava i malih proizvođača velikog kalibra i još većeg srca. Svi oni čine destinaciju koja pomiče granice turističkog iskustva. Koja izreku o vinu kao piću bogova iz simbolike pretvara u stvarnost. Gdje su fantazije o slow foodu kao ne samo kvalitetnoj hrani nego i životnoj filozofiji samorazumljiva praksa koja se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno. Pomaknite stoga i vi svoje granice i otkrijte hedonistički istok Hrvatske - nećete požaliti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:01