SAVRŠEN VIKEND ODMOR

Iskoristite nježno proljetno sunce i recite DA hedonizmu u Zadru i okolicu

Što kažete na bijeg od svakodnevice u gradove pune znamenitosti, povijesti, muzeja, odlične hrane i prekrasne prirode?
 Ivan Ćorić/TZ Zadarske županije

Šetnja uz more na ugodnom suncu uz miris borova, razgledavanje vrijednih kulturnih i povijesnih spomenika, opuštanje u bazenima i wellness tretmanima u odličnim hotelima, pa nakon toga fina večera u vrhunskom restoranu… Za savršen vikend odmor ove zime i proljeća koje je pred nama ne morate putovati daleko! Sve nabrojano, i još puno, puno više ima regija u srcu Jadrana – grad Zadar i njegova okolica.

image
Tz Zadarske županije/

"City break" odmor većini, potpuno pogrešno, znači odlazak u neki od europskih ili svjetskih gradova. No kratki bijeg od svakodnevice u grad pun znamenitosti, povijesti, muzeja, odličnih hotela i restorana, pritom još okružen prekrasnim parkovima prirode, ne mora uključivati prelazak granice.

Posjetite Zadar, grad u kojem ćete vidjeti najljepši zalazak sunca, diviti se crkvama svete Stošije i svetog Donata, oduševiti se Morskim orguljama i instalacijom Pozdrav suncu, razgledati Knežev dvor i Muzej antičkog stakla… Ne propustite posjetiti zadarske gradske zidine, koje su stoljećima branile grad od osvajača, a danas su omiljeno šetalište putnicima iz cijelog svijeta. Bedemi zadarskih pobuna, odnosno zadarske zidine, od 2017. godine na popisu su UNESCO-ove svjetske baštine.

image
TZ Zadarske županije/

Sadržaja vam u ovom gradu nipošto neće nedostajati, čak i u kasnu zimu i rano proljeće kad ćete uživati u ugodnim temperaturama, a vrlo je moguće da će vas tijekom vašeg boravka milovati nježno zimsko sunce koje će vaš odmor učini još ugodniji. Prosječna dnevna temperatura u Zadru u ožujku je desetak stupnjeva, no ide i do dvadesetak, pa iskoristiti divnu mediteransku klimu i napunite baterije u gradu romantike, ljubavi, strasti i duha.

U blizini Zadra nalazi se šarmantni Biograd na moru i njegova rivijera. Grad je to okružen divnom prirodom kojeg je najljepše istraživati dugim šetnjama ili na biciklu. Oduševit će vas njegova kulturna i sakralna baština te miran mediteranski duh kojim se ponosi.

Nakon dana ispunjenog aktivnostima, ništa ne godi kao vrhunski wellness u odličnim zadarskim i biogradskim hotelima. Opustite se u zatvorenim bazenima, priuštite si opuštajuću masažu, pa dan završite uz neke od autohtonih delicija ovoga kraja.

Zadarska županija je, naime, mjesto izuzetne gastronomske tradicije, razvijene i usavršene stoljećima marljivog, mukotrpnog i snalažljivog pristupa hrani i vinarstvu. Svaki će gurman iz ovog kraja otići oduševljen! Na otoku Pagu proizvodi se jedan od najcjenjenijih sireva na svijetu, iz okolnih vinograda vrhunska vina stižu već 3000 godina, a iz maslinika najbolje i najkvalitetnije maslinovo ulje. U ulju uživajte uz svježu ribu i plodove mora, a ako ste više tip za meso ne propustite kušati slavnu pašku janjetinu o čijoj sočnosti i okusu svjedoče svi koji su ju probali. Ovaj je kraj bogat još jednim neizostavnim začinom koje svako jelo čini još malo posebnijim – to je sol. Solane na Pagu i u Ninu svoje vrhunske proizvode tradicionalno prikupljaju i proizvode već stoljećima, uz minimalne promjene u načinu rada. Rezultat je čista, prava morska sol koja se savršeno sljubljuje s ostalim blagom ovog kraja: ribom, janjetinom, maslinovim uljem, koje u prava gastronomska umjetnička djela pretvaraju restorani u zadarskoj županiji.

image
Htz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 09:27