RURALNA HRVATSKA

Doživite i otkrijte šarenu Podravinu, uzbudljivo zaleđe Šibenika i magični Gorski kotar

Od Slavonije, preko sjevera i središnje Hrvatske, sve do okolice i zaleđa dalmatinskih mjesta - ruralne destinacije vas čekaju

Nacionalni park Krka, lokalitet Ogrlice

 Mladen Božičković/HTZ

Za one najljepše stvari često se treba malo potruditi, zagrebati ispod površine, dati priliku neočekivanom. Skrenuti s glavne ceste, udaljiti se od najrazvikanijih odredišta.

A Hrvatska tih manje poznatih, skrivenih bisera ima napretek. Zašto ovoga ljeta ne biste doživjeli ruralnu Hrvatsku i upoznali mjesta koja će vas potpuno osvojiti? Od Slavonije na istoku, preko sjevera zemlje i zelene središnje Hrvatske, sve do okolice i zaleđa najpoznatijih dalmatinskih mjesta, ruralne destinacije čekaju da ih otkrijete.

Ruralni prostor zauzima velik dio hrvatskog teritorija, to prostranstvo obuhvaća nacionalne parkove, parkove prirode, adrenalinske i zabavne parkove, vidikovce i brojna poljoprivredna gospodarstva, u njemu nastaju stotine i stotine domaćih, autohtonih proizvoda, on vrvi izobiljem tradicije i kulturne baštine... Savršena je to ideja za bijeg od gradske vreve, područje je to u kojem se pune baterije, u kojem se čovjek budi uz zvukove domaćih životinja i pjev ptica te miris svježe pokošene trave i procvjetalog cvijeća.

image

Pustara Višnjica

HTZ

Nađete li se ovog ljeta u Šibeniku i okolici, ne propustite otkriti i okolicu Krešimirova grada. Najpoznatija je lokacija, bez sumnje, Nacionalni park Krka, njezin nevjerojatni tok i prekrasni slapovi koje stvara. Iz Skradina se zaputite na najpoznatiji slap parka, Skradinski buk, ali nemojte preskočiti atrakciju koja se skriva na gornjem toku. To je Roški slap u čijem šumu možete uživati uz domaću hranu i vino s nogama uronjenima u samu rijeku. U blizini su i poznate ogrlice, dio na kojem se Krka kaskadno spušta živahno preskačući kamenčiće i stvarajući prizor koji odmara oči, a puni dušu. U okolici Šibenika posjetite i Tribunj, malo mediteransko mjesto poznato po utrci tovara koja će se ove godine održati 1. kolovoza. Kakav lav, u Tribunju je vrijedni i izdržljivi magarac kralj životinja!

Za odmor s dozom adrenalina uputite se u šibensko zaleđe i posjetite kanjon Čikole, rijeke koja je najduža pritoka Krke. Osim u pogledima na tirkiznu rijeku okovanu sivim stijenama, na rubovima prošaranu zelenilom drveća, ovdje možete uživati u zip lineu, slobodnom penjanju ili proći via feratu. Ferata Čikola, osigurani klinčani put na stijenama, odvest će vas do najljepših dijelova kanjona, pa ako nemate strah od visine i volite aktivni odmor pun uzbuđenja, odvažite se na feratu, obvezno u pratnji stručnih vodiča.

image

Zip line iznad Čikole

Nikša Stipaničev/Cropix

Sve popularniji ljetni odmor, uz nezaobilaznu morsku obalu, onaj je u zelenom srcu Hrvatske - Gorskom kotaru. Bogat šumom, rijekama i jezerima, pruža savršeno osvježenje od ljetnih vrućina, blizu je glavni grad, a ako se poželite kupanja, iz njega začas stižete i na more. Fužine, Lokve, Čabar, jezero Bajer, Lokvarsko jezero, Skrad i prirodni fenomeni Vražji prolaz i Zeleni vir, Vrbovsko i čarobni kanjon Kamačnik... Ovaj je kraj bogat sadržajima, prekrasnim prirodnim lokalitetima i mogućnostima za ispunjen odmor. Tu ćete uživati u savršenoj domaćoj hrani, divljači, gljivama, štrudli od borovnica... Za dozu povijesti u Čabru posjetite Interpretacijski centar “Putovima Zrinskih i Frankopana” i podsjetite se na bogatu povijest i ostavštinu ovih slavnih obitelji koje su živjele, između ostalog, i u ovom kraju. A za potpuno drukčije iskustvo koje ćete pamtiti godinama, uputite se na “bear watching”, šumsku avanturu s mladim entuzijastima na kojoj ćete vidjeti medvjede u njihovu prirodnom okruženju, dakako sa sigurne udaljenosti i ne narušavajući njihov mir i ritam života. Nema sumnje, u Gorskom kotaru ima napretek sadržaja i zanimljivosti kojima ćete bez problema ispuniti i cijeli tjedan godišnjeg odmora!

image

Gorski kotar

HTZ

Više dana svakako odvojite i za posjet Podravini kako biste na miru upoznali sve tajne ove regije. U Posjetiteljskom centru Dravska priča čut ćete priče o životinjama koje su ovdje udomljene nakon ozljeda koje su zadobile u prirodi, probati jagodu koja je u njihovu mini vrtu organski uzgojena, prošetati šetnicom, doznati legende o sovama, postati znanstvenik na jedan dan u laboratoriju... U Grabrovnici posjetite rodnu kuću Petra Preradovića, jednog od najvećih hrvatskih pjesnika. Saznat ćete sve o njegovu životu i stvaralaštvu, a u jednom trenutku možete i “porazgovarati” s njegovim hologramom.

image

Interpretacijski centar Kuća Petra Preradovića, Grabrovnica

HTZ

U Podravini se nalazi i jedinstveni lokalitet - Đurđevački pijesci ili hrvatska Sahara. Đurđevački pijesci nastali su nanošenjem sedimenata s ledenjaka, a do današnjih dana ostali su živi svjedoci promjena koje nastaju u svijetu. Nedaleko od “pustinje” uređen je mali zoološki vrt u kojem žive čak i deve. Ako volite naivnu umjetnost, vaše sljedeće odredište neka budu Hlebine. Galerija naivne umjetnosti Hlebine osnovana je 1968. godine, djeluje kao stalni muzejski postav donacije slika Ivana Generalića te zbirke slika na staklu prve i druge generacije izvornih slikara i kipara Hlebinske škole.

A kako završiti prekrasan izlet u Podravinu nego bogatim obrokom i finom domaćom hranom! Pronaći ćete je u Pustari Višnjica gdje su na prekrasnom imanju domaćini spojili najbolje od tradicije i moderne kuhinje.

DRUGA GODINA NACIONALNE KAMPANJE ”DOŽIVI DOMAĆE. ISTRAŽI RURALNU HRVATSKU!”

Nakon odličnih promotivnih rezultata, ostvarenih tijekom prošlogodišnje provedbe nacionalne kampanje “Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!”, Hrvatska turistička zajednica, u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, ove je godine nastavila s aktivnostima promocije raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija, s fokusom na domaće tržište. Zaštitno lice te uspješne kampanje poznata je voditeljica Doris Pinčić, a zanimljivi videomaterijali za cilj imaju promociju ovog proizvoda koji nudi mogućnost odmora u čistoj prirodi, ali i domaće uzgojenu hranu, jedinstvene doživljaje, autohtona iskustva te kvalitetnu uslugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:24