GOLEMA KOLIČINA MLIJEKA

Znanstvenici uspješno klonirali tri super krave, Kinezi slave: ‘Smanjit će nam ovisnost o uvozu!‘

Ilustracija

 Marko Mrkonjic/Cropix
Postignuće kineskih znanstvenika pozdravljeno je kao veliki uspjeh koji će smanjiti ovisnost Kine o uvozu mliječnih pasmina krava iz inozemstva

Kineski znanstvenici uspješno su klonirali tri super krave koje mogu proizvesti golemu količinu mlijeka, objavio je CNN pozivajući se na kineske državne medije. Ovo postignuće kineskih znanstvenika pozdravljeno je kao veliki uspjeh koji će smanjiti ovisnost Kine o uvozu krava iz inozemstva.

Kloniranje je tehnika koja se pokazala uspješnom kod ovce Dolly, prvog sisavca klona. Podsjetimo, ovca Dolly na svijet je došla u srpnju 1996. godine u škotskom Institutu Roslin u blizini Edinburgha, ali ju je njezin znanstveni otac Ian Wilmut javnosti predstavio tek u veljači 1997. godine kada je objvaljen njegov rad u časopisu Nature. Dolly je bila klon, bolje rečeno zakasnjela blizanka jedne odrasle ovce pasmine Finn-Dorset, a znanstvenici su je uspavali 2003. godine jer je bolovala od niza teških bolesti.

I tri teleta koja su na svijet došla u regiji Ningxia u tjednima uoči kineske lunarne nove godine 23. siječnja, klonovi su visokoproduktivnih krava Holštajn-frizijske pasmine uvezenih iz Nizozemske. Riječ je o pasmini namijenjenoj isključivo proizvodnji mlijeka koja u većini zemalja Europe ova pasmina predstavlja osnovu mljekarske proizvodnje. Proizvodni kapacitet tih krava kreće se od 7000 do 10.000 litara godišnje, dok su SAD-u, Kanadi i Izraelu postoje grla s proizvodnjom iznad 10.000 litara.

Kineski znanstvenici pod vodstvom dr. Jin Yapinga sa Sjeverozapadnog sveučilišta za poljoprivredne i šumarske znanosti i tehnologiju koristili su tehnologiju sličnu onoj kao u slučaju ovce Dolly. Oni su kreirali 120 embrija iz stanica uha odrasle krave Holštajn-frizijske pasmine, a zatim ih umetnuli u krave, surogat majke. Prvo od kloniranih teladi rođeno je 30. prosinca prošle godine carskim rezom zbog svoje relativno velike veličine od 56,7 kilograma.

Dr. Jin Yaping, nazvao je rođenje „super teladi” probojem koji Kini omogućuje očuvanje najboljih krava "na ekonomski izvediv način" jer se čak 70 kineskih mliječnih krava uvozi se iz inozemstva,

- Samo pet od 10.000 krava u Kini može proizvesti 100 tona mlijeka tijekom svog života, što ih čini vrijednim resursom za uzgoj. Ali neke vrlo produktivne krave nisu identificirane do kraja života, što otežava njihovo razmnožavanje - rekao je Jin Yaping za Global Times.

- Planiramo za dvije do tri godine napraviti stado od više od 1000 super krava, kao čvrst temelj za rješavanje kineske ovisnosti o prekomorskim mliječnim kravama i problema rizika od prekida lanca opskrbe – naglasio je Jin Yaping.

Kina je postigla značajan napredak u kloniranju životinja posljednjih godina. Tako su 2017. godine kineski znanstvenici kreirali klonirana goveda s povećanom otpornošću na goveđu tuberkulozu. Prošle je godine kineska biotehnološka kompanija Sinogene Biotechnology Co. Mayu, prvu kloniranu polarnu vučicu. U posljednjih 25 godina znanstvenici su klonirali brojne životinje, uključujući svinju, psa, mačku, konja i miša. Dosad je tako klonirano više od 20 vrsta sisavaca, no pokazalo se da klonirane životinje brže stare od onih koje su na svijet došle seksualnom reprodukcijom. Neki znanstvenici smatraju da bi se kloniranje moglo iskoristiti za ponovno oživljavanje uginulih vrsta ili za spas onih kojima prijeti izumiranje.

Kako je rođena Dolly

U javnosti nisu objavljeni detalji o tome kako je kreirana telad koja je na svijet došla kloniranjem. No, postupak je sličan onome kao kod ovce Dolly. Škotski su znanstvenici stanicu vimena jedne odrasle ovce uz pomoć električnih impulsa spojili su s neoplođenom jajnom stanicom kojoj je bila izvađena jezgra (koja nosi genetski materijal) druge ovce. Time su oponašali oplodnju. Postupak je uključivao i implantaciju zametka u maternicu treće ovce koja je poslužila kao surogat-majka. Cijeli je postupak bio mukotrpan jer je Ian Willmut stvorio Dolly tek u 277. pokušaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:10