VELIKI POTHVAT

Znanstvenici su uzgojili super-kravu: Proizvodi 20 puta više mlijeka i bit će otporna na vrućine i bolesti

Ilustracija

 Nigel Spiers/Alamy/Alamy/Profimedia/Nigel Spiers/alamy/alamy/profimedia
Pet generacija križanja rezultiralo je stokom koja je sposobna proizvoditi 10 litara mlijeka dnevno

Istraživači sa Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign križanjem su dobili kravu visokog prinosa koja je otporna na klimatske uvjete. Takve krave mogle bi značajno povećati proizvodnju mlijeka za tanzanijske uzgajivače potencijalno transformirajući lokalnu poljoprivredu i sigurnost hrane, piše SciTechDaily.

Tim znanstvenika tvrdi da su spremni isporučiti pasminu krava koja će proizvoditi 20 puta više mlijeka od autohtonih pasmina. Istraživanje objavljeno u časopisu Animal Frontiers objašnjava kako je križana pasmina holstein poznata po svojoj proizvodnji mlijeka s pasminom jersey otpornom na vrućinu, sušu i bolesti koje prenosi autohtona pasmina gyr.

Pet generacija križanja rezultiralo je stokom koja je sposobna proizvoditi 10 litara mlijeka dnevno nadmašujući tako prosječni prinos od pola litre autohtonih goveda. Nakon što je prva ovakva telad uzgojena u SAD-u, voditelj projekta Matt Wheeler spreman je embrije donijeti u Tanzaniju.

- Visokoprinosni girolandosi (križanci holsteina i gyra) uobičajeni su u Brazilu, ali se ne mogu izvoziti u većinu drugih zemalja zbog tamošnjih endemskih bolesti, rekao je Wheeler.

Wheelerov tim planira usaditi 100 embrija kombinacije holstein-gyr i jersey-gyr u autohtona goveda na dvije lokacije u Tanzaniji ovog ožujka. Dobivena telad bit će osjemenjivanja nekoliko uzastopnih generacija da bi se stvorila "čista sintetička" goveda s pet osmina holstein ili jersey genetike i tri osmine gyr genetike.

- Kad se uspostavi genetika u omjeru pet osmina/tri osmine, telad iz uzastopnih parenja zadržat će isti genetski omjer. U zemljama u razvoju je to izazovno jer postoji vjerojatnost da se krava pari s bikom koji se nalazi nekoliko domaćinstava dalje, takvim parenjem gubi se učinak, objasnio je znanstvenik.

Wheelerov tim, uključujući koautora studije Mosesa Ole-Nesellea iz Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), prošlog ljeta održao je prvi online tečaj o tehnologiji potpomognute reprodukcije goveda na kojem je sudjelovalo i 12 Tanzanaca.

- Bilo je važno započeti s obukom prve skupine veterinara i studenata za usvajanje tehnologije, tako da kad stignemo tamo, to ne bude nepoznanica. Vlada Tanzanije želi ovu obuku i razmjenu studenata, nastavit ćemo ulagati u ovaj program koliko god bude potrebno, zaključio je Wheeler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:22