PODIJELJENE REAKCIJE

Znanstvenici stvorili hibridnu stanicu čovjeka i majmuna: Pa, ovo je početak ‘Planeta majmuna‘

”Planet of the Apes”
 Screenshot Iz Filma
Vijest je potaknula etičke rasprave jer kažu ovakvo eksperimentiranje ‘otvara Pandorinu kutiju za ljudsko-neljudske himere‘

Twitteraši se ovih dana šale da bi scene iz SF filma "Planet majmuna" zaista mogle zaživjeti. Reakcije su uslijedile nakon što je objavljeno da su znanstvenici u Kaliforniji uspješno stvorili hibridnu stanicu čovjeka i majmuna.

Tim s kalifornijskog Instituta Salk ubrizgao je matične ljudske stanice u embrije primata makakija te stvorio mješavine stanica koje se nazivaju himere.

Vijest je potaknula etičke rasprave pa su neki britanski stručnjaci iskazali zabrinutost ovakvim eksperimentiranjem koje ''predstavlja značajne etičke i pravne izazove i otvara Pandorinu kutiju za ljudsko-neljudske himere'', prenosi The Independent.

Na Twitteru su se pak mnogi našalili kako se približavamo "Planetu majmuna", na kojemu se inteligentni primati sukobljavaju s ljudskom vrstom.

image
Loic Venance

- Doslovno sam se okrenula svom partneru i rekla: 'Oh, vidi, to je početak 'Planeta majmuna!'', a na taj se tweet netko nadovezao: 'Pa, pandemija me stvarno natjerala da pomislim da smo krenuli prema 'Igrama gladi', ali čini se da se umjesto toga približavamo 'Planetu majmuna'?'

Unatoč burnim reakcijama i propitkivanjima, profesor iz tima znanstvenika, Izpisua Belmonte, drži da u njihovom radu nema spornih elemenata te da himere zadovoljavaju etičke smjernice.

- Osim što je ovaj uspjeh važan u smislu daljnjih istraživanja i zdravlja, jednako nam je važno i kako smo ga ostvarili, odnosno, odradili posao, s posebnim naglaskom na etiku i koordinaciju s regulatornim tijelima – kazao je Belmonte.

image
Loic Venance

Podsjetimo, isti je tim stručnjaka prije četiri godine uzgojio embrije koji imaju 0.001 ljudskog materijala, dok je ostatak proizašao iz svinje. Iako se od 2.075 ugrađenih embrija u idućih 28 dana tada nastavilo razvijati tek njih 286, taj im je eksperiment dokazao da ljudske stanice mogu funkcionirati u hibridima.

To je 2017. označilo revolucionarno otkriće u pogledu potencijalnog razvoja ljudskih organa, ali i proučavanja pojave ljudskih bolesti te dubljeg razumijevanja razvitka ljudskog embrija. No, za to bi znanstvenicima trebalo od 0.1 do 1 posto ljudskog materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:01