NOVA METODA

Znanstvenici razvili brzi PCR test koji otkriva britanski soj koronavirusa

 Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/AFP)/Denmark OUT
Trenutačno je jedini pouzdani način otkrivanja britanske, brazilske i južnoafričke varijante sekvenciranje cijelog genoma

Znanstvenici danske tvrtke Novozymes u suradnji sa Sveučilištem Oxford razvili su brzi PCR test koji omogućava otkrivanje britanske, brazilske i južnoafričke varijante koronavirusa. Te varijante, koje su 50 do 70 posto zaraznije od originalnog soja koronavirusa iz Wuhana, ubrzano se šire svijetom.

Tako je britanska varijanta B.1.1.7 postala dominantna u Velikoj Britaniji, a u europskim zemljama čini 20 do 70 posto svih slučajeva zaraze. Britanska varijanta koronavirusa od sredine je siječnja prisutna i u našoj zemlji, dosad je potvrđeno 11 slučajeva, a za 10 se čekaju rezultati.

- Trebali bismo biti svjesni da novog soja ima u visokom postotku, definitivno se brže širi. Lakše se širi među mladima, vjerojatno i djecom - upozorila je u srijedu na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Trenutačno je jedini pouzdani način otkrivanja britanske, brazilske i južnoafričke varijante sekvenciranje cijelog genoma koronavirusa, što je skupo i sporo jer traje barem tjedan. PCR testovi su jeftiniji i brži od sekvenciranja jer postupak traje samo nekoliko sati.

Nova metoda detektiranja varijanti koronavirusa, koju su razvili Stephanie Oerum i njezini kolege iz tvrtke Novozymes, zahtijeva samo malo prilagođavanje PCR testovima koji se već naveliko koriste diljem svijeta i slove kao "zlatni standard" u otkrivanju slučajeva zaraze. Novi će test uskoro biti dostupan na neprofitnoj osnovi te bi mogao dramatično poboljšati napore nadzora pandemije diljem svijeta.

- Ubuduće biste ljudima kad im date rezultat PCR testa mogli reći: 'Da, pozitivni ste na koronavirus i nosite problematičnu varijantu' - rekla je za New Scientist dr. Astrid Iversen sa Sveučilišta u Oxfordu, koja surađuje s Novozymesom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:33