GOLEMI IZOPOD

Znanstvenici otkrili novu jezivu vrstu na obali Meksika: Ovo stvorenje može narasti i do pola metra

 Dr Ming-Chih Huang, Journal of Natural History
Izopodi iz Meksičkog zaljeva 2019. su snimljeni kako proždiru mrtve aligatore koje su znanstvenici namjerno potopili

Znanstvenici su nedavno otkrili golemog jednakonošca (Isopoda) na obali Meksika, a nakon proučavanja njegove anatomije i DNK, utvrdili su da je rak kojeg su uhvatili potpuno nova vrsta.

Dubokomorski jednakonožni rakovi inače žive na morskom dnu i hrane se strvinama i ostacima na dnu oceana. U 2019., izopodi iz Meksičkog zaljeva dospjeli su u medije nakon što je snimljeno kako proždiru mrtve aligatore koje su znanstvenici namjerno potopili; u 51 dan, sve što je ostalo od lešina gmazova bile su kralježnice i lubanje.

Nedavna studija opisala je Bathynomus yucatanensis, divovsku podvrstu izopoda koja može narasti i do pola metra - od duguljaste glave do zaobljenog repa. Rad tima objavljen je u Journal of Natural History.

"Sve je očiglednije da bi vrste Bathynomus mogle biti izuzetno slične, a i da postoji duga povijest pogrešne identifikacije vrsta", napisali su istraživači.

Njihov gigantizam može biti posljedica prilagodbe njihovom staništu, što se vidi kod japanskih rakova pauka, riba vesla i najvećih vrsta lignji.

Istraživački tim usporedio je novu vrstu izopoda s njihovim najbližim srodnicima u Zaljevu. Otkrili su da je B. yucatanensis vitkiji i nešto kraći od svojih rođaka, te ima više bodlji koje vire iz repa. Novootkrivena vrsta također je žuća od svojih najbližih srodnika, koji su bijelo-prozirni.

Genetska analiza također je poduprla oznaku novu vrste, budući da je DNK stvorenja bio sličniji divovskom izopodu B. giganteusu nego drugoj vrsti u Zaljevu, B. maxeyorum.

Osim identificiranja novog jednakonošca, istraživači su također otkrili da je vrsta izopoda u Južnom kineskom moru povijesno pogrešno identificirana kao vrsta koja živi južnije, u Koraljnom moru kod Australije.

Istraživanje komplicira našu sliku o divovskim jednakonošcima jer se zaključuje kako imaju nevjerojatnu raznolikost u svojim redovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:50