NEBESKA BRAĆA

Zemlja je davno imala dva mjeseca?! Jedan je uništen u spektakularnom sudaru

Ovaj su scenarij astronomi izmislili kako bi objasnili zašto tamna strana Mjeseca ima puno više planina od one koja stalno gleda prema Zemlji

WASHINGTON - U spektakularnom događaju, koji bi sigurno zaokupio umove pjesnika, zavodnika i tekstopisaca da su ga mogli vidjeti, Zemlja je izgubila jedan od svoja dva satelita, smatraju stručnjaci.

Da, naš je planet nekoć imao dva mjeseca, no manji se u jednom trenutku sudario s većim. Rezultat - Zemlja je ostala sa samo jednim satelitom, no većim i nepravilnijim.

Ovaj su scenarij astronomi izmislili kako bi objasnili zašto tamna strana Mjeseca ima puno više planina od one koja stalno gleda prema Zemlji.

Teorija, koja je detaljno predstavljena u srijedu u znanstvenom časopisu Nature, dolazi s potpunim računalnim modelom koji ilustrira kako je to moglo izgledati.

I drugi se stručnjaci slažu s ovom idejom, no nisu je u potpunosti prihvatili. Sudar satelita navodno se dogodio 4,4 milijarde godine, mnogo prije što je Zemlja imala života na sebi koji bi mogao promatrati svemirsku borbu dva mjeseca. Sateliti su tada bili mladi, stvoreni oko 100 milijuna godina ranije, kada se Zemlja sudarila s jednim planetom. Oba su orbitirala oko zemlje, 'hodajući' preko noćnog neba kao brat i sestra, a manji je bio svega nekoliko koraka iza 'brata'.

Manji je bio u planetarnoj kategoriji 'pera' dok je drugi imao trostruko veći promjer i bio je 25 puta teži. Gravitacija mu je bila toliko jaka da se manji mjesec nije mogao opirati.

- Bilo je suđeno da se sudare. Nije bilo izlaza. Ogroman sudar pri nevjerojatno sporoj brzini - objasnio je koautor studije Erik Asphaung, stručnjak za planete na Sveučilištu Kalifornije.

Brzina kojom se to dogodilo nije bila mala, oko 8000 kilometara na sat, no u svemirskim je razmacima to zanemarivo. Upravo zbog brzine i veličine malog satelita, oko 960 u širinu', sudar se dugo događao zbog čega se čak ni stijene nisu rastopile. Stijene i kora manjeg mjeseca umjesto da su u eksploziji stvorile krater one su se raspršile po površini većeg mjeseca - zato naš Mjesec ima dvije strane geografski potpuno različite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 07:59