SPEKTAKL NA NEBU

Zeleni komet prolazi najbliže Zemlji, dignite pogled: Zadnji put ‘posjetio‘ nas je prije 50.000 godina

Zeleni komet

 Damir Krajac/Cropix
Okovana gruda snijega uvaljana u blato i šljunak juri nebom

Zeleni komet najbliže je zemlji - nalazi se na "tek" 42 milijuna kilometara - i moguće ga je u urbanim sredinama vidjeti i manjim dalekozorom. Ovu rijetkost oni koji su pred kvalitetnim tamnim nebom moći će vidjeti i golim okom, javlja Dnevnik.hr.

Cijela Zemlja ima praktički isti pogled na njega, s time da je on sada više na sjevernoj polutki, pa ga svi na jugu ne mogu vidjeti, samo mi astronomi sa sjevera, kazao je astronom amater Luka Poropat u prilogu Dnevnika Nove TV.

Ovaj komet tu je prvi put u 50.000 godina. Više ga nikada nećemo vidjeti, a najvjerojatnije se više nikada neće ni vratiti, već će izletjeti iz Sunčeva sustava u međuzvjezdani prostor.

Kometi koji dođu dovoljno blizu, koji su dovoljno veliki da ih vidimo prostim okom nisu tako česti. Ako ste ga uspjeli sada vidjeti, nitko poslije vas neće ga vidjeti , ističe Dorian Božičević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Velik je oko jednog kilometra i pojednostavljeno rečeno - to je velika ledom okovana gruda snijega uvaljana u blato i šljunak koja juri nebom. Dugi veo prašine zelen je zbog njegova kemijskog sastava.

Cijeli taj kometski rep, koji se zna protezati i milijune ili desetke milijuna kilometara iza matičnog tijela, kad bismo ga skupili, stao bi u dva kofera koja bismo ukrcali u auto i odveli sa sobom negdje, opisuje Marino Tumpić iz Astronomske udruge Vidulini.

Prate ga od prošlog stoljeća

Astronomi prate komet još od prošlog proljeća kada je otkriven i onda se saznalo da će to biti njegov prvi kontakt sa suncem i s toplinom jer dolazi iz izuzetno hladnog područja.

Astronom Korado Korlević kaže da komet nikad nije bio opasan za nas jer je jako daleko.

Ovaj komet je mlad ili svjež jer se nalazi cijelo vrijeme daleko oko Sunca i ono ga ne prži, objasnio je Korlević za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:11