NOVA STUDIJA

Zašto ljude boli glava kada gledaju u visoke zgrade? Znanstvenici tvrde da imaju odgovor

Visoki neboderi
 Alexander Macfarlane/Designpics/Profimedia
Budući da su glavobolje obično povezane s prekomjernom potrošnjom kisika, to može objasniti zašto nam neki prizori izazivaju glavobolje

Istraživanje profesora psihologije Arnold J. Wilkinsa na Sveučilištu Essex otkrilo je da gledanje urbanih krajolika zapravo može zadati glavobolju, prenosi CNN.

Kroz desetke tisuća godina, ljudski je mozak evoluirao kako bi učinkovito obradio prizore iz svijeta prirode. No, urbana džungla predstavlja veći izazov za mozak, zbog ponavljajućih prizora kojima smo svakodnevno okruženi.

U prirodi, komponente s niskom prostornom frekvencijom poput velikih linija imaju visoki kontrast dok komponente s visokom frekvencijom poput malih linija imaju niski kontrast. Ovu jednostavnu vezu između prostornih frekvencija možemo nazvati zakonom prirode.

Jednostavno rečeno, prizori iz prirode sadrže linije koje se međusobno poništavaju, tako da se, kad se one zbroje, ne pojavljuju u cjelokupnom prizoru koji čovjeku može predstaviti nelagodu prilikom gledanja.

Budući da ponavljajući obrasci urbane arhitekture krše vladavinu prirode, ljudskom je mozgu teže učinkovito ih obraditi te ih je manje ugodno gledati. Neki uzorci, poput linija na prostirkama, tepisima i gazištima stepenica mogu pokrenuti glavobolju, pa čak i epileptične napade.

"Analizirali smo slike više stambenih zgrada i otkrili da se u posljednjih 100 godina dizajn zgrada sve više udaljavao od vladavine prirode; iz desetljeća u desetljeće pojavljuje se sve više linija, pa zgrade postaju sve manje ugodne za gledanje", rekao je profesor psihologije Arnold J Wilkins.

Istraživanje je otkrilo da pravilo prirode ne samo da predviđa razine nelagode, već također predviđa koliko kisika koristi mozak. Odnosno, naš mozak koristi više kisika kada gledamo scene koje odstupaju od "pravila".

Budući da su glavobolje obično povezane s prekomjernom potrošnjom kisika, to može objasniti zašto nam neki dizajni izazivaju glavobolje.

Doista, neke osobe s migrenom ne mogu funkcionirati u nekim modernim uredima, jer pojedini uzorci izazivaju glavobolju svaki put kada uđu u zgradu.

Naravno, neki obrasci koji se ponavljaju neizbježan su rezultat modularne konstrukcije. No, mnoge linije modernog dizajna tu su sasvim nepotrebno, jednostavno kao dizajnerske značajke - da upadnu u oči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 22:47