KONJUNKCIJA PLANETA

Zaljubljenici u astronomiju dolaze na svoje: Evo odakle se iz Hrvatske najbolje vidi ‘dodir‘ Venere i Jupitera

Konjunkcija Jupitera i Venere fotografirana iz regije Abruzzo u Italiji

 Lorenzo Di Cola/NurPhoto/NurPhoto via AFP
Posljednji su put Venera i Jupiter sa Zemlje izgledali tako "bliski" u kolovozu 2016. godine, ali ih je tad bilo teže vidjeti

Zaljubljenici u astronomiju ovih dana svoje dalekozore usmjeravaju prema nebu ne bi li vidjeli Veneru i Jupiter kako se "gotovo dodiruju".

Riječ je o astronomskom fenomenu koji nazivamo konjunkcija: kad dva planeta sa Zemlje izgledaju kao da se dodiruju iako su udaljeni međusobno udaljeni milijunima kilometara.

Venera i Jupiter najsjajniji su objekti na nebu, pa zato izgledaju jako istaknuto kad se nađu "u blizini".

Posljednji su put Venera i Jupiter sa Zemlje izgledali tako "bliski" u kolovozu 2016. godine, ali ih je tad bilo teže vidjeti zato što su bili jako blizu Suncu.

- Konjunkcija Venere i Jupitera najbolje se vidi s ekvatora, no iz naših krajeva će biti vidljiva ako nebo bude čisto i bez sumaglice. Ja sam jutros u zoru pokušao vidjeti konjunkciju iz Zagorja, ali vidio sam samo Veneru. Moj je savjet da sutra ujutro oko 5:00 sati usmjerite dalekozor nisko prema jugoistoku. Ako nebo bude čisto, bit će moguće vidjeti konjunkciju. No, ako vremenske prilike budu povoljne, i prvih dana svibnja bit će moguće vidjeti Veneru i Jupiter koji će se početi udaljavati - rekao nam je Ante Radonić, poznati popularizator astronomije i svemirskih letova.

Konjunkcija Venere i Jupitera nije tako rijedak astronomski događaj, ali često nije vidljiva zbog vremenskih prilika. Iduća će biti u užujku 2023. godine.

No, osim konjunkcije planeta, sretniji među ljubiteljima astronomije mogli bi ovih dana vidjeti još jedan astronomski fenomen: poravnanje planeta. Mars i Saturn poravnat će se sjeverno od Venere i Jupitera, što znači da će ljudi kad gledaju prema nebu moći vidjeti sva četiri planeta. Naravno, ako to vremenske prilike omoguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:15