SVEMIRSKO ISKUSTVO

VIDEO Spektakularna snimka Zemlje iz svemira: Vaša želja oduvijek je bila put oko svijeta i u svemir? Ovo vam je idealna prilika!

Njegov tvorac, astronaut Ron Garan, tvrdi da je video 'najbliže onome što astronauti vide iz svemira'

Ron Garan, NASA-in astronaut poznat po tweetovima iz svemira koji se vratio na Zemlju u rujnu ove godine nakon pet i pol mjeseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS), u ponedjeljak je objavio video za koji tvrdi da je "najbliže onome što astronauti vide iz svemira".

Time Lapse From Space - Literally. The Journey Home. from Fragile Oasis on Vimeo.





Video, napravljen od fotografija snimljenih iz opservacijskog modula na ISS-u , vodi nas na put od Afrike do Mediterana, od Sjeverne Amerike do Južne Amerike i Europe do Bliskog istoka, uz desetak ostalih putovanja planetom Zemljom. Prolazi nad uraganima Katia i Irene, te snima cijeli niz grmljavinskih oluja.

Međunarodna svemirska postaja obiđe Zemlju svakih 90 minuta, a fotografije su snimljene za vrijeme jednog od zadnjih Garanovih kruženja Zemljinom orbitom prije povratka kući.

Naposlijetku, vidimo snimke ruske svemirske kapsule Soyuz - letjelice kojom su Garan i još dvojica astronauta, članova Ekspedicije 28, u rujnu sletjeli u Kazahstan. Cijelo vrijeme u pozadini videomaterijala svira glazba Petera Gabriela.

Garan je objavio video na Fragile Oasis , web-stranici potpomognutoj od strane NASA-e koju je Garan osnovao 2008. godine kako bi s ostatkom svijeta podijelio svoje svemirsko iskustvo i promovirao projekt Međunarodne svemirske postaje.

Također, video je svojevrsna dobrodošlica kući trojcu astronauta, Mikeu Fossumu, Sergeju Volkovu i Satoshiju Furukawai, koji su po završetku svoje gotovo šestomjesečne misije na ISS-u danas sletjeli u Kazahstan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 03:58